Att Facebook äger Oculus Rift är riktigt obehagligt menar Chet Faliszek.

Chet Faliszek gick från att utgöra Valves manusförfattargäng till att bli deras frontman för virtual reality. I slutet av förra året slutade han dock på Valve för att istället leda en ny spelstudio i Seattle. I en lång utläggning på Twitter riktar han mycket stark kritik till Oculus Rift och hur ägarna Facebook samlar in data från användarna och hur detta inte bara är en fara för utvecklingen av både augmented och virtual reality men också samhället i stort.

Som exempel skriver han att Facebook spårar alla rörelser och platser för utrustning, exempelvis Android-telefoners samtalslistor som det varit snack om senaste tiden. Det kanske inte är ett problem för VR/AR-produkter i dagsläget men dessa produkter kommer med största sannolikhet bli en allt större del av vår vardag, vilket innebär ytterligare mikrofoner och kameror som kan samla på sig personlig data.

Han menar att de nuvarande användaravtalen, som lovar att inte använda denna data på ett otillbörligt sätt inte räcker då Facebook gång på gång brustit i detta förtroende. Och varför ha sådana löften från första början istället för att helt enkelt inte samla in datan.

Han går så långt som att kalla Facebook (och därmed Oculus) ett dataspårningsföretag, inte ett social mediaföretag. Han pekar också på det intressanta faktum att chefen för Oculus-avdelningen tidigare ledde reklam- och affärsavdelningen på företaget. Andrew Bosworth, som han heter, hamnade nyligen i blåsväder efter att han i ett två år gammalt internt läckt dokument kallat alla former medlemstillväxt goda, oavsett vad personerna vill använda Facebook till.

Självklart finns det alltid en risk när det kommer till webcams (som Oculus-sensorerna är). Detta är tyvärr något vi kommer få leva med i framtiden, om vi vill fortsätta använda uppkopplade enheter. Uppkopplade kameror bär vi ju omkring på hela tiden,... 05/04 Saken är den att med en Oculus har man satt upp en potentiell övervakningskamera (eller flera) vilket är bra mycket värre än att andra prylar lyssnar på en. Oculus hävdade en gång i tiden att deras IR-kamera inte kunde missbrukas och fungera som en vanl... 04/04 @Ahris: och det gör det mindre dåligt? Eller vad menar du? 04/04 Alla, inklusive Valve, gör det och detta är bara en ren PR-kupp. 04/04 Minns när hela "FRA-krisen" var i full rullning. Jävlar va de var hett då med nyheter och tidningar under en längre tid, gråtande politiker, forumtrådar i lågor. Nu gör Apple, Facebook, Google mfl värre saker. xD 04/04 FRA är nog det minsta problemet nu. Det är iaf statligt. 04/04 Jag kan inte påstå att jag varit så pass bekymrad över datainsamling tills att jag var på ett programmeringsmöte på King förra veckan. På alla såna där möten kör de lite rekryteringssnack och det blev plötsligt helt uppenbart hur inriktat företaget var... 04/04 Tycker inte om Facebook, men när Oculus är tusenlappar billigare så är det inget snack om saken vilken man väljer. Vi blir mer "övervakade" genom våra telefoner, så jag känner inte att ett VR-headset är mycket att bry sig om i fall man äger en smartphon... 04/04 Grollo jo men de e väl ingen nyhet? Hade varit intressant och se vilken data som snappas upp när man kör självscanning ute i matbutikerna. 04/04 Äckelfacebook. När ska folk förstå att Facebook är för företag och andra aktörer och att "användarna" är produkten? 04/04
Skicka en rättelse