Storhetstiden för Steams största spel verkar vara över.

De enorma framgångarna för Playerunknown's Battlegrounds ser ut att vara över. En titt på Steam Charts, som listar antalet spelare för samtliga Steamtitlar med hjälp av data från Steam, visar en kraftigt nedåtgående trend för PUBG.

De senaste 30 dagarna har spelarantalet minskat med över 20 procent. Kortsiktigt är det visserligen fortfarande det överlägset populäraste spelet på Steam – som mest 1,5 miljon spelare det senaste dygnet, mot 700 000 för tvåan Dota 2 – men på längre sikt är det kraftig nedförsbacke. När spelet var som störst i januari i år hade det 1,58 miljoner spelare i snitt, en siffra som sedan dess stadigt sjunkit till drygt 877 000 den senaste månaden. Samma ska med maximalt antal spelare: från drygt 3,2 miljoner i januari till knappt 2,2 miljoner de senaste 30 dagarna.

Steamcharts statistik för PUBG strax innan denna nyhet publicerades.

Epics omåttligt populära free to play-spel Fortnite: Battle Royale kan vara en anledning till att Battlegrounds dalar. Det finns inte på Steam, så att jämföra spelarantal rakt av går dessvärre inte.

Battlegrounds lanserades i mars 2017 och blev snabbt omåttligt populärt. I augusti blev det största spel på Steam, och dess 3,2 miljoner spelare samtidigt är fortfarande rekord på Steam. Senaste budet är att 40 miljoner spel sålts, varav minst 4 miljoner till Xbox One (finns i early access sen i december förra året).

Vad tror ni om "Ring of Elysium" https://roe.garena.co.id? Är gjort av Tencent (som gjorde PUBG mobile och samarbetar med Bluehole en del). Det ska ju komma till Europa "very soon" enligt deras Twitter, samt att FPP är utlovat. Folk har ju teorier om... 04/06 Kan de bero på att spelet ser ut som en påse skit och prestandan är kass? 01/06 Jag tror du generaliserar rätt hårt här. Jag är inte aktiv inom något av spelen men jag har hört om flera personer runt 40 som knappt rört ett spel på 15 år som plötsligt drabbats av "Fortnite-febern" och sprungit iväg och köpt sig en PS4 för att kunna... 01/06 Tycker Pubg och Fortnite är som natt och dag. Förutom konceptet är det två helt olika spel. Fortnites målgrupp är tydlig, 8-25 år, starka färger, finns miljarder saker att göra och det ÄR GRATIS. Pubg siktar på 15-35 åringar, rena intryck och realism... 01/06 Hur tänker du nu? Man slutar att spela PUBG för att man hört talas om ett spel som inte finns än men som låter bra? Tror inte att jättemånga resonerar så..... 01/06 Låter som sommar 01/06 Är inte så lätt, hur mycket pengar man än har. Dom sitter redan på ett högst inkomstbringande spel, då vill man inte gärna skicka ut obegränsat nytt material och features om man inte tror att det kommer göra grundupplevelsen starkare, då man istället... 01/06 Störtdyk vet jag inte om jag skriver under på. Var självklart att Fortnites framgång skulle kunna ses i PUBGs siffror. Men 1.4 milj avg concurrent till 900k avg concurrent över 4 månader känns ok lindrigt under omständigheterna (deras största konkurrent... 01/06 De har ju fått in så sjukt mycket pengar. Varför fixar dom inte spelet? Optimerar, större uppdateringar, fler kartor etc. Tar sån jävla tid kan jag tycka. Borde inte finnas ett fel vid det här laget... *suck* 31/05 Snart dags för BF5 WWII , inte konstigt att detta bugg spel störtdyker ;) 31/05
Skicka en rättelse