Nya riktlinjer från Världshälsoorganisationen.

Beroende av dator- och tv-spel är att betrakta som en sjukdom. Det framgår av Världshälsoorganisationen WHO:s senaste klassificering av olika diagnoser (ICD) som släpptes i går.

Ett beroende av digitala spel kännetecknas av försämrad kontroll över spelandet, att spelandet går ut över andra intressen och att spelandet tar allt mer plats trots att det har negativa konsekvenser. Beteendet påverkar den drabbade personligen, dennes familj, utbildning, arbete och andra viktiga delar av livet. För att ställa diganos behöver beteendet normalt ha varit känt i 12 månader, enligt WHO:s riktlinjer.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett pressmeddelande att ICD gör det enklare att förstå sjukdomar och hur vi bäst hanterar dem.

– ICD är en produkt som WHO är genint stolta över. Den låter oss förstå vad som gör att folk blir sjuka och dör, och låter oss vidta åtgärder för att stoppa lidande och rädda liv.

När Sweclockers pratade datorspelsberoende med Sven Rollenhangen, socionom inriktad på just denna problematik, sa han att vissa personer faktiskt förlorar kontrollen över sina liv på grund av spelande. Men det rör sig om en liten del, de flesta gamers hanterar sitt spelande utan problem.

Kan man verkligen bli beroende av datorspel?

– Ja, på det sättet att en del personer faktiskt förlorar kontrollen. All vaken tid spenderas i spelen och trots att de förstår nackdelarna förträngs problemen. Jag menar dock att de allra flesta inte når det stadiet, utan stannar i den "gröna zonen", där spel är något positivt. Men det finns förstås en del som glider över i den "gula zonen" med negativa konsekvenser.

@jawik: Spännande tid! Minns inte KAZE, tyvärr. Minns att jag var väldigt aktiv i organisationer min minns inte ens vad den hetter som jag tillhörde. :) 20/06 Man borde kolla på båda (vilket man förhoppningsvis redan gör), inte antingen eller. 20/06 WHO borde lägga uppmärksamhet på ”sociala medier-beroende” istället. Det är ett 100 gånger skadligare beroende för samhället än vad datorspel är.. 20/06 Säg det till en kokainmissbrukare. De lider, jag menar "är" beroende av det. Samma biokemiska princip, dock mycket mer "hijacked" med kokain än spelberoende. Testa snusa och röka och sedan försöka sluta utan att någonsin känna ett sug igen, så kanske... 19/06 När jag pluggade Folkhälsa så fick jag lära mig att "sjukdom" kan delas in i tre kategorier för att förstå vad man talar om bättre: - Disease (biologisk sjukdom, orsakad av virus, bakterier och/eller genetik, dvs., "genetiska sjukdomar") - (Mental) Illn... 19/06 Kan jag sjukanmäla mig utan att skämmas nu? 19/06 Samma här. Och faktiskt samma spel. AO var mitt första riktiga onlinespel/MMORPG och jag lade sjukt mycket tid på det under några år. Offrade en väldig massa annat för att kunna spela. Spelade mycket på udda tider då man spelade med både japaner och ame... 19/06 Släng in lootbox-problematiken i detta också så blir det jobbigt för vissa. 19/06 @Myran22: Håller med om första stycket, du skrev, men inte andra. Personligen så tycker jag att missbruk är ett bättre ord än beroende. Men det gör det inte mindre farligt eller enklare att komma ur. 19/06 Fjantigt. 19/06
Skicka en rättelse