Oavsett tidigare Steam-planer.

Epic har hamnat i skottgluggen på sistone, efter avtal med flera utgivare som ger dem tidsbegränsad ensamrätt att sälja pc-versioner av spel i Epic Game Store. Till dessa hör Metro: Exodus och The Outer Worlds, och det spekuleras i att också Borderlands 3 hamnar där. Det här har rört upp känslor hos pc-spelare, som vill välja bland flera butiker eller av olika skäl inte vill handla från Epic.

Nyligen sa en ansvarig för Epic Store att man inte ville göra så igen, syftande på det extremt sena beskedet att Metro: Exodus blev exklusivt – bara två veckor innan premiären. Men "vill inte" är inte samma sak som "ska inte", för nu säger Epics grundare och VD Tim Sweeney att man är öppna för fler avtal om ensamrätt med utgivare och utvecklare. Och det oavsett vad de tidigare sagt och planerat kring release på Steam.

Ett inte särskilt PR-mässigt svar, får man väl säga. Samtidigt ska man komma ihåg att det är de som äger spelen – utgivarna och utvecklarna – som bestämmer var deras spel ska säljas, inte Tim Sweeney och Epic. De verkar på samma fria marknad som Steam, Gog och de andra, som med lika bra eller bättre erbjudanden skulle hindra att spelen får ensamrätt. Money talks, som bekant. Och åtminstone Valve torde ha en kassakista stor nog att ge Epics en match, om man så ville.

Skicka en rättelse
@Phyrino: business är business 10/05 Jag syftade på vilka som jag uppfattade som mest högljudda, inte vilken sida som hade rätt. 08/04 Vem pratar om mutor? Det är avtal mellan företag och inget olagligt. Det är inget någon smuslar med, allra minst Epic själva. https://www.theverge.com/2019/3/21/18276181/epic-games-store-exclusives-pc-gaming-fortnite-steve-allison-gdc-2019 07/04 Steve saknas fortfarande. 06/04 Spännande. Så Epic har köpt rättigheterna till detta spel. Ungefär som när Sony Pictures köpte rättigheterna för Sienfelds? Eller när Stadium licensieras och binds att sälja utvalda varumärken under deras firmanamn via avtal och uppköpsrättigheter? Trad... 06/04 Det är ingen som påstått någonting sådant eller ens i närheten. Det folk är emot är att Epic gör exclusive deals. Och att epic store saknar massa funktioner men man ändå blir tvingad att använda. 06/04 Så det är inte bra med konkurrens ? 05/04 @Esri: Ja, liknelsen här kanske hade varit att de gått och snackat med äggfarmaren och sagt "nu distribuerar ni bara ägg till oss." Kanske mot några motlprestationer B2B. Konsumenten blir ju lidande som enbart får gå till Konsum då. Fast slutmålet är... 05/04 Njaa snarare som att Konsum är ensamma om att sälja Lingongrova. Bröd finns det fortfarande gott om överallt. 05/04 Hade de bara kommit in som en ny aktör, lägre priser så hade jag varit helt ok med dem. De hade varit ett alternativ, en konkurrent till Steam vilket hade gjort att Steam hade behövt fundera över att sänka sin cut mot utgivarna. Problemet är deras köp... 05/04