Kritiserar samtidigt Youtubes nya policy mot trakasserier.

Felix "Pewdiepie" Kjellberg tar en paus från Youtube i början av nästa år. I en video från i helgen säger han att han tar ledigt, och motiverade helt kort beslutet med att han är "väldigt trött".

"Jag tar en paus från Yotube nästa år. Jag vill säga det i förväg eftersom jag bestämt mig. Jag är trött. Jag känner mig väldigt trött."

Beskedet kom i slutet av en video (10:42 minuter in) som mest handlar om kritik mot Youtubes nya policy för hantering av trakasserier. Youtube tänker ta hårdare tag mot inslag som bedöms behandla personer illa, och vid upprepade förseelser kan skaparen tas bort från partnerprogrammet (vilket stryper intäkterna) eller kanalen stängas ner. Pewdiepie menar att Youtube-användarna fungerar som en sorts självsanerande anarki där material som går över gränsen kritiseras av andra Youtubers, och att det fungerar som saneringsmetod. Han säger att Youtube själva många gånger låtit kontroversiellt material ligga kvar, och att det i själva verket är användarna som uppmärksammat och kritiserat materialet i fråga.

Det är oklart exakt vilken roll, om någon, Youtubes nya policy spelat i Pewdiepies beslut att ta paus. Men redan i augusti ska han ha uttryckt önskemål om ledighet, uppger VG247.com.

Hur länge han tänker pausa och lite mer utförlig motivering ska han återkomma till inom kort. Återstår också att se om han faktiskt tänker ta paus. För några år sen lovade/hotade han att radera sin kanal om han nådde 50 miljoner prenumeranter. När det skedde raderade han visserligen en av sina kanaler, men en annan som knappt användes.

Felix Kjellberg har i nuläget 102 miljoner prenumeranter på Youtube. Han låg etta i hela sex år, men i februari i år blev han omsprungen av det indiska skivbolaget T-series, som i nuläget har 122 miljoner prenumeranter.

Skicka en rättelse
Ja, tänkte faktiskt på er som styr fz och svarar i trådar, vilket vi alla uppskattar. Jag kan tänka mig att det kan vara slitsamt. Jag har all respekt för alla som arbetar hårt,oberoende av vad det är för jobb 😀 19/12 Det är sant, men det finns högskoleprov, köp böcker och plugga hårt. Jag kan inte säga att alla kommer in på det dom söker. Låg begåvade kan dock arbeta i lager och liknande utan att få en "skit"lön. 19/12 Det är ju rätt vanligt att man generaliserar, av olika skäl. Man kan tycka att han är överbetald, men det måste ju inte betyda att han har det lätt. Är man på tuben måste man mata ut material hela tiden, annars går folk till en annan kanal och så är man... 17/12 Men han lever ju under en helt annorlunda press, för det första så har han också fru och en familj på andra sidan atlanten som han ska ha tid över till. Men framför allt så är han världs känd med över 100 miljoner följare. Allt han säger kommer granskas... 17/12 @SunShine: Ja, det har säkert gått åt massvis med miljarder för att "en" person har gjort karriär framför sin dator med webbkamera i ursprung i sitt barndomshem. Ser ingen relevans till artikeln över huvud taget förutom att du är sur på det globala samh... 17/12 Jag sitter och fjantar mig väldigt mycket på jobbet år in och år ut, tjänar väldigt mycket pengar också. Antar att jag inte heller har ett riktigt jobb 😂 17/12 Det är tur för människor som pew att det finns människor som sliter skiten ur sig i fabriker o annat för noll o inget jämfört med hans egen inkomst annars hade han inte kunnat sitta o hålla låda på youtube då det inte blir mkt av datorer o annat tillver... 17/12 Pewds är grym! Vilken jäkla resa han gjort, från "gap och skrik gäjmer-eran av youtube" till att omforma och göra sin grej fullt ut och lyckas med det. Välförtjänt semester oavsett hur mycket han tjänar och tjänat in för välgörenhet. 17/12 Jag är en 33 år gammal nioåring som troligtvis aldrig kommer tröttna på Pewds. Han skapade något enormt och har gjort det superbt. Det är fjantigt att vara avundsjuk. (https://youtu.be/xFRJHEwAw4g) 17/12 Han jobbade ju faktiskt dagtid på en korvkiosk menas han spelade in videor på kvällarna. När han lyckades få ut 10k från YT i månaden slutade han på korvmojjen och körde på fullt. Så om nån vill jobba dubbelt och försöka är det ingen som stoppar dig.... 17/12