Felix "Pewdiepie" Kjellberg tar en paus från Youtube i början av nästa år. I en video från i helgen säger han att han tar ledigt, och motiverade helt kort beslutet med att han är "väldigt trött".

"Jag tar en paus från Yotube nästa år. Jag vill säga det i förväg eftersom jag bestämt mig. Jag är trött. Jag känner mig väldigt trött."

Beskedet kom i slutet av en video (10:42 minuter in) som mest handlar om kritik mot Youtubes nya policy för hantering av trakasserier. Youtube tänker ta hårdare tag mot inslag som bedöms behandla personer illa, och vid upprepade förseelser kan skaparen tas bort från partnerprogrammet (vilket stryper intäkterna) eller kanalen stängas ner. Pewdiepie menar att Youtube-användarna fungerar som en sorts självsanerande anarki där material som går över gränsen kritiseras av andra Youtubers, och att det fungerar som saneringsmetod. Han säger att Youtube själva många gånger låtit kontroversiellt material ligga kvar, och att det i själva verket är användarna som uppmärksammat och kritiserat materialet i fråga.

Det är oklart exakt vilken roll, om någon, Youtubes nya policy spelat i Pewdiepies beslut att ta paus. Men redan i augusti ska han ha uttryckt önskemål om ledighet, uppger VG247.com.

Hur länge han tänker pausa och lite mer utförlig motivering ska han återkomma till inom kort. Återstår också att se om han faktiskt tänker ta paus. För några år sen lovade/hotade han att radera sin kanal om han nådde 50 miljoner prenumeranter. När det skedde raderade han visserligen en av sina kanaler, men en annan som knappt användes.

Felix Kjellberg har i nuläget 102 miljoner prenumeranter på Youtube. Han låg etta i hela sex år, men i februari i år blev han omsprungen av det indiska skivbolaget T-series, som i nuläget har 122 miljoner prenumeranter.