Definitionen av efterklok: den här nyheten.

Framgångarna för det unisont hyllade The Witcher 3 har gjort att värdet på CD Projekt skjutit i höjden som en raket. Polackernas aktie har stigit över 21 000 procent de senaste tio åren.

Det visar siffror framtagna av siten Placera. Man har granskat samtliga aktier som handlats på det europeiska aktieindexet Euro Stoxx 600 under 10-talet, och CD Projekts aktie har ökat nära fyra gånger mer än tvåan.

Via databasen Factset har jag tagit fram totalavkastningen under det senaste decenniet för samtliga aktier som handlas på det breda europeiska aktieindexet Euro Stoxx 600.

Totalavkastningen innebär att alla utdelningar som bolaget gett under perioden räknas med som om de hade återinvesterats i respektive aktie.

Under de gånga tio åren är den överlägset bästa aktien den polska spelutvecklaren CD Projekt, vars aktie stigit med inte mindre än 21 338 procent på tio år.

CD Projekt handlas på Warszawabörsen, och företaget beräknas vara värt drygt 60 miljarder kronor. Så om du äger CD Projekt-aktier köpta för länge sen är det bara att gratulera.

Företagets nästa spel, Cyberpunk 2077, släpps den 16 april. Det blir ohyggligt intressant att se om det når samma framgångar som Geralt med bihang. Att leva upp till hypen lär bli monstruöst svårt.

Tack till Shadee, CTI för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Man ska nog sälja om man har aktier i cd projekt en vecka innan release av cyberpunk för det spelet kan omöjligt leva upp till sin hype. Luktar watchdogs eller anthem lång väg 11/01 Ja Cyberpunk 2077 är nog redan inkluderad eftersom spelet redan har fått enorm hype. Jag hade inte investerat efteråt, hade jag investerat så hade jag gjort det innan eftersom all medial uppmärksamhet som varit den senaste tiden pekar på att spelet komm... 11/01 Eftersom det är så extremt eftertraktat och förväntas nå rejält bra försäljningssiffror så finns det en reell möjlighet att den försäljningen är inprisad i aktien redan. Att företaget förväntas göra extremt bra resultat och dela ut stora pengar till akt... 11/01 Det var en vågad analys, men med tanke på att Cyberpunk 2077 är runt hörnet, vilket sannolikt kommer att leda till enorma säljsiffror, då det är ett av vår tids mest hypade spel så kommer nog aktien att klättra en bit till och peaka någon månad efter... 11/01 Köp inte, ett av världens mest övervärderade bolag! Den som köper nu kan inte räkna med att få tillbaka investerat kapital, värderingen på bolaget är 2,5x högre än vad Ericsson var under it-yran, de som köpte då har ännu inte fått tillbaka pengarna, utd... 10/01 Nej, man kan jämföra avkastning och totalavkastning utan problem :) en aktie är en aktie och avkastning är avkastning, oavsett hur den tillkommer. Men anledningen, gissar jag, till att man ofta räknar inkl utdelning är för att utdelning är något som vis... 10/01 För den som fortfarande är sugen, så finns det några alternativ. - Köpa aktier direkt, dock måste det ske via telefonmäklare hos ex. Avanza. - Köpa Swedbank Robur Ny Teknik, där en ganska stor andel är CD Proj och andra spelbolag. - Köpa Warranter/ Mini... 10/01 Om man känner att man vill vara med på ett litet hörn av CD Project, så finns fonden "Robur ny teknik" den fonden innehåller ca 5% av CD Project aktien. Länkad artikel nämner att CD Projekt ingår i många andra teknikfonder, men nämner bara Robur vid nam... 10/01 Sitter Gamereactor och tjuvläser här måntro? :p https://www.gamereactor.se/nyheter/820903/Pa+tio+ar+har+CD+Projectaktien+okat+21+000+i+varde/ 10/01 Förvånande att inte MTG fanns med på den listan. Förra året så knoppade MTG av bl.a. TV, radion och streaming i ett separat bolag (NENT). Där ligger t.ex. Viasat, Viaplay, Rix FM. Kvar i MTG blev hela deras esportsatning där de är ägare till bl.a. ESL... 10/01