Guildford är hetare än Göteborg.

Det börjar bli många år sedan ett Need for Speed-spel belönades med höga betyg, och nu verkar Ghost Games ha förlorat EA:s förtroende. Göteborgsstudion, som haft huvudansvaret för de fyra senaste Need for Speed-spelen, får inte göra nästa.

Istället får brittiska Criterion förnyat förtroende, skriver Games Industry. De gjorde Hot Pursuit (2010) och Most Wanted (2012), men har på senare år fungerat som med-utvecklare till bland annat Star Wars: Battlefront-spelen och Battlefield V.

Criterion kommer få tillskott av folk som jobbat med Need for Speed hos Ghost Games, och en del annan personal kommer bjudas jobb på annat håll i EA-sfären. Men man räknar med att ett 30-tal tjänster kan försvinna från Göteborgsstudion, som kommer byta tillbaka till sitt ursprungliga namn, EA Gothenburg. Denna kommer framöver fungera som hjälpstudio åt andra EA-studior och -projekt, exempelvis med spelmotorn Frostbite.

Ett skäl till flytten är att det varit svårt att hitta kompetent arbetskraft till Göteborg, säger EA. Criterion är placerade i Guildford, en ort några mil söder om London. Det är något av ett Mecka för brittisk spelindustri: här finns Media Molecule, Sony, Microsoft och Hello Games, och tidigare höll Peter Molyneux och hans Lionhead och Bullfrog till på orten. Så gissningsvis föredrar spelutvecklare Guildford framför Göteborg.

Ghost Games har gjort Need for Speed-titlarna Rivals (2013), Need for Speed (2015), Payback (2017) och Heat (2019). Inget av dem har fått några högre snittbetyg. Båda Crition-tolkningarna fick högre snittbetyg än samtliga Ghost Games försök.

Skicka en rättelse
Forza gjorde ju rätt, behöll sin identitet och lyckades samtidigt utveckla sitt Horizon-koncept, Ghost gjorde ett halvhjärtat försök att kopiera det med Payback utan att lyckas med något annat än att urvattna NFS-märket. 14/02 Trist för dom (eller?) men tror det kan vara bra för serien, nu har Critereon haft en kreativ paus från sitt gamla bilspelsskapande som har hållt sig sedan innan 2000-talet till 2013. Sen tillbaka till det dom kan och gör bäst, snabba bilspel med häftig... 14/02 Forza Horizon 3 och 4 ser ut som NFS, och NFS: Payback ser ut som Forza, eller tvärt om. 13/02 Ja Porsche Unleashed är nog det bilspel jag har flest timmar i. Riktigt bra var det! 13/02 Senaste nfs spelen som varit bra var Need for Speed: Porsche Unleashed och Need for speed 2. 13/02 Arkadiga körkännslan från Underground 2/Most Wanted därkring (älskade dess drifting bla). Mer grundlig customization på fordonen när det kommer till det visuella. Fler alternativ på delar mm. Fast i en modern motor med bra optimering tack! *SUCKAR LÄNGT... 13/02 Idé: "Blåst på 60 sekunder" (1974). "Gone in 60 Seconds" (original title). https://www.imdb.com/title/tt0071571/ 13/02 Undra ifall vi har några från EA Gbg här på forumet. Handuppräckning? 12/02 HP var ett mästerverk, Most Wanted var ett bra spel och riktigt kul multiplayer men det kändes ju inte direkt som ett NFS. Alla spel Ghost gjort känns bara själlösa. Det från 2015 är det som känns mest NFS åtminstone. 12/02 Så bra. Jag förstår. Jag tyckte inte heller om de fyra senaste NFS som Ghost Games gjorde. Men jag gillade Hot Pursuit (2010) och Most Wanted (2012). Så, kanske kan jag börja köpa NFS igen, men vad för nytt skulle vara möjligt att göra? 12/02