VD:n har råd att fira – med ny skinnjacka?

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot många branscher, medan andra klarat sig bra. Till den senare hör grafikortstillverkaren Nvidia, vars börsvärde för första gängen är större än det för processorgiganten Intel.

Nvidias börsvärde är i dag 251 miljarder dollar, drygt 2,3 biljoner kronor. Intel är värt drygt 248 miljarder dollar, strax under 2,3 biljoner kronor.

Nvidia-aktien har gått som en raket i år. Vid årsskiftet var den värd 239 dollar och i dag kostar den 408 dollar – en värdeökning med 71 procent. Samtidigt har Intel-aktien sjunkit från 60,8 dollar vid årsskiftet till 58,6 dollar i dag.

AMD, som gör både processorer och grafikkort, och därmed konkurrerar med båda, är värt 62,5 miljarder dollar, cirka 573 miljarder kronor. Aktien har stigt något sedan årsskiftet, från 49 till 53 dollar.

Att många jobbar hemifrån eller befinner sig hemma av andra skäl (permittering t.ex.) under pandemin kan gynna elektronikföretagen, då det kan leda till att mer hårdvara säljs. Samtidigt brottas Intel med bekymmer som att Apple är i färd med att överge företagets processorer i sina bärbara datorer. Man möter också allt hårdare konkurrens från AMD och har haft problem med att få ut nya modeller av sina processorer, rapporterar Sweclockers. De tillägger att Nvidia är världens tredje högst värderade halvledarbolag, efter taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung Electronics.

Men Nvidia-bossen Jensen Huang lär ändå ha råd med nya svarta skinnjackor ett tag till.

Skicka en rättelse
@Ducci: Ja, det är en gammal bild. 10/07 Ser ut som ett kort i 700 eller 900 serien https://www.hardwareheaven.com/wp-content/uploads/2015/02/ocuk-gtx-970-nvidia-cooler-edition-review-top.jpg https://img.hexus.net/v2/Raijintek/Morpheus/07b.jpg 10/07 Ju mer saker som flyttas till GPU ju mera makt får ju grafikkortstillverkarna också, det har ju pågått länge nu med, sakta men säkert, inom gaming, tidigt med fysik, sedan mera mot film och redigering. 10/07 Jodå. Men det verkar inte bli vad vissa hypade upp det till att bli. De håller nog på med att arbeta fram en krets som är bra nog för att konkurrera med AMD och Nvidia 09/07 Skulle inte Intel släppa en GPU? Eller la de ner det? Blir en uppgradering när 3-serien kommer iaf. Mitt 980ti hänger inte med längre. 09/07 Hade förväntat mig att AMD skulle växa mer i år dock. De har i princip bara stått statiskt eller tappat. Får väl se när big navi kommer. Men jag har knappt något i AMD då jag nyss började. Kan tipsa om IVACC dock, om du vill kolla in något som potentiel... 09/07 Nvidia och AMD fortsätter bära mig närmare pensionen, håller det i sig kanske man till och med kan lyxa till det med en påse Risen eller Werthers original. 09/07 Visste att jag gjorde rätt när jag köpte lite aktier innan och direkt efter att de köpte Mellanox. Synd att jag inte hade pengar att investera när de släppte Turing dock. Där kan man snacka ökning från då till nu. 09/07 De lär inte ha blivit rika på sina Shield-produkter i alla fall. Men jag diggar verkligen Shield TV. 09/07 det där måste vara en gammal bild, vad håller han för kort i handen? Är det ett gammalt 980 eller 1080kort? 09/07