Covid-19-pandemin har slagit hårt mot många branscher, medan andra klarat sig bra. Till den senare hör grafikortstillverkaren Nvidia, vars börsvärde för första gängen är större än det för processorgiganten Intel.

Nvidias börsvärde är i dag 251 miljarder dollar, drygt 2,3 biljoner kronor. Intel är värt drygt 248 miljarder dollar, strax under 2,3 biljoner kronor.

Nvidia-aktien har gått som en raket i år. Vid årsskiftet var den värd 239 dollar och i dag kostar den 408 dollar – en värdeökning med 71 procent. Samtidigt har Intel-aktien sjunkit från 60,8 dollar vid årsskiftet till 58,6 dollar i dag.

AMD, som gör både processorer och grafikkort, och därmed konkurrerar med båda, är värt 62,5 miljarder dollar, cirka 573 miljarder kronor. Aktien har stigt något sedan årsskiftet, från 49 till 53 dollar.

Att många jobbar hemifrån eller befinner sig hemma av andra skäl (permittering t.ex.) under pandemin kan gynna elektronikföretagen, då det kan leda till att mer hårdvara säljs. Samtidigt brottas Intel med bekymmer som att Apple är i färd med att överge företagets processorer i sina bärbara datorer. Man möter också allt hårdare konkurrens från AMD och har haft problem med att få ut nya modeller av sina processorer, rapporterar Sweclockers. De tillägger att Nvidia är världens tredje högst värderade halvledarbolag, efter taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung Electronics.

Men Nvidia-bossen Jensen Huang lär ändå ha råd med nya svarta skinnjackor ett tag till.