Redan under 2010 smiddes det planer om att göra Mass Effect till film i Hollywood, men det hela rann ut i sanden. Enligt Mac Walters – som bland annat jobbat med Mass Effect 2, Mass Effect 3, Mass Effect: Andromeda och remaken av originaltrilogin – gick det hela i stöpet eftersom det är ett varumärke som är svårt att faktiskt göra rättvisa på 90–120 minuter.

Men Walters tror att det bara är en tidsfråga innan Hollywood på allvar tacklar varumärket, och många i branschen ska ha kontaktat honom för att fråga när det är dags. Han anser att TV-serier är bra när det kommer till adaptioner av spel, men tror inte riktigt på koncept som Black Mirror: Bandersnatch, som lade till en viss mån av interaktivitet i berättandet.

Något som stärker tesen att det bara är en tidsfråga innan Mass Effect blir till film eller serie är den tweet som allas vår Henry Cavill kablade ut i slutet av februari. På bilden satt han i sminkstolen med en hope papper i handen, och bildtexten löd: "Hemligt projekt? Eller bara en handfull papper med slumpmässiga ord på... Jag antar att ni får vänta och se." De suddiga orden på pappret visade sig sedan vara en sammanfattning av handlingen i det första Mass Effect-spelet.