I november släpps två nya ssd-lagringsenheter till Xbox Series-konsolerna, 512 GB och 2 TB stora. FZ har nu fått tag på de svenska priserna – och de blir inte billiga.

5 099 kronor är riktpriset för det stora expansionskoret på 2 TB, berättar Seagates medarbetare för FZ. Det mindre kortet blir ditt för 1 699 kr.

I USA är riktpriserna 140 och 400 dollar för det lilla respektive stora lagringskortet. Som alltid blir slutpriset högre där när "sales tax" läggs på vid köpet. Hur stor den är varierar mellan delstaterna.

Samtidigt är detta högpresterande lagringsenheter, vars tillverkningskostnad inte kan jämföras med första bästa billiga ssd-enhet du hittar på Prisjakt. En 1 TB stor enhet med liknande specifikationer kostar i runda slängar från 2 000 kr.

Ända sedan Xbox Series X och S släpptes i november förra året har det funnits ett expansionskort på 1 TB tillgängligt, också det tillverkat av Seagate. De har i nuläget ensamrätt att göra dessa enheter. Företaget anger riktpriset 2 699 kr för 1 TB-kortet, men det går att hitta från som lägst drygt 2 400 kr. Gissningsvis kan du därför komma undan en eller två hundralappar billigare när de två nya korten dyker upp om några veckor.

Xbox Series X har 1 TB inbyggd lagring och Series S 512 GB.

Konkurrenten Playstation 5 erbjuder också sina användare att expandera lagringen. Där finns en tom M.2-slot inbyggd i konsolen, men det var först i somras som Sony aktiverade den så att den faktiskt går att använda. Där kan du använda alla kompatibla stickor som lever upp till de högt ställda kraven. Enligt Jacob Hugosson, nyhetschef hos våra hårdvarukollegor Sweclockers, får du räkna med cirka 4 000 kronor för en SSD på 2 TB som når upp till Sonys krav på en läshastighet om 5 500 MB/s, och omkring 2 000 kr för 1 TB.