Utan Pool of Radiance hade vi sannolikt inte haft ett Baldur’s Gate, så lyder den gamla sanningen. SSI regerade rollspelsgenren med sina AD&D-titlar under slutet av 80- och början av 90-talet. Spelen har många år på nacken, och är inte helt lättspelade 2022 med allt vi har i bagaget, men som kulturgärning är det här såklart viktigt, inte bara för Forgotten Relams- Dark Sun- och Dragonlance-entusiaster.

Hela Gold box-serien (som fick sitt namn efter de “gyllande” kartonger som spelen kom i) kommr att släppas i åtta olika samlingsvolymer. Bakom återutgivningen ligger SNEG, som grundades av tidigare anställda på GoG (Good Old Games). Spelen finns redan tillgängliga på GoG, men snart kommer de alltså till ditt Steam-bibliotek

Bland förbättringarna vi kan vänta oss finns en ny launcher, förbättrat DOSbox-stöd och appar som ska hjälpa till med exempelvis kartor.

Gold Box-serien släpps på Steam 29 mars.

Fotnot Författaren till den a nyhet blev förstås eld och lågor, och om ni vill testa på något av spelet rekommenderar han särskilt Pool of Radiance, Curse of the Azure Bonds och Champions of Krynn.