Doom Eternal-releasen våren 2020 följdes av bråk kring spelets officiella soundtrack. Det ansågs hålla bitvis låg kvalitet, och Id Softwares Marty Stratton pekade i ett skarpt kritiskt inlägg på Reddit ut kompositören Mick Gordon som ansvarig. Han anklagas bland annat för inte ha levererat materialet i tid, vilket resulterade i bitvis svag kvalitet på musiken.

Nu, två och ett halvt år senare, kommer Mick Gordons replik. Och den är inte nådig - han anklagar Id Software, Zenimax och framför allt Marty Stratton för dålig planering, kontraktsbrott, att inte ha betalat ordentligt och rena lögner.

Gordons är långt som en novell och bemöter punkt för punkt Strattons Reddit-inlägg, ibland med skärmdumpar av kommunikation mellan parterna för att bevisa att Stratton ljugit om vad som gjorts när.

Ett par exempel på vad Gordon menar att Id och Stratton gjort fel:

  • Gordon ska en period fått vänta i 11 månader på betalning.

  • När spelet släpptes upptäckte Gordon att nästan all musik han skrivit under arbetets gång fanns med, trots att han fått betalt för hälften och att Id tackat nej till mycket av materialet under utvecklingen.

  • Planeringen ska genomgående ha varit dålig. Gordon fick i uppdrag att skriva musiken baserad på specifikt gameplay, men trots att deadline var satt fanns många gånger väldigt primitivt gameplay eller inget alls, så han tvingades skapa musik ändå.

  • Gordon fick reda på planerna på ett soundtrack med hans namn i titeln via medier efter att det presenterades på E3-mässan 2019.

  • Under flera perioder kommunicerade Id långsamt eller inte alls med Gordon.

  • Kontraktet för att skapa soundtracket skrevs på bara dagar innan Doom Eternal släpptes. Deadline var om fyra veckor, och klarade han det skulle han få en bonus. Men han hade möjlighet att skjuta fram deadlinen vid behov. Men kort efter signeringen meddelade Stratton honom att missad deadline innebar att Gordon blev ersättningsskyldig för Ids missade intäkter.

Gordon menar att Strattons inlägg på Reddit skadat hans karriär. Vid förhandlingar i senare skede ska Gordon ha erbjudits ett sexsiffrigt belopp (i dollar) för att ta på sig skulden och inte uttalas ig mer om spelet eller affären. Men Gordon säger att han tackat nej till det och menar att "sanningen är viktigare".

Vem som har rätt eller fel i den här soppan beror uppenbarligen på vem man frågar, då Gordon och Stratton ger totalt olika bild av vad som hänt och vems felet är. Innan du dömer någon kan det vara klokt att skänka Gordons egna ord en tanke:

This statement is not an excuse for a hate campaign. Acts of hate dished out online won’t result in any positive change. In fact, it only makes things worse.