När det officiella soundtracket till Doom Eternal släpptes undrade ljudnördar vad som hade hänt med mixningen. Det saknades dynamiskt omfång på många av spåren och när kompositören Mick Gordon ifrågasattes skyllde han ifrån sig och menade att detta gjorts utan hans inblandning. I ett öppet brev från Marty Stratton på Id Software förklarar han att det inte är hela sanningen och att de inte kommer att anlita Gordon igen.

I brevet får vi läsa om hur arbetet med det officiella soundtracket gick till och att ursprungsplanen var att Mick Gordon skulle ligga bakom det. För att kunna skicka med det i samlarutgåvan behövde dock Id få musiken i början av mars men sent i februari bad Gordon om att få en förlängd deadline på fyra veckor, med löfte om att leverera närmare 30 låtar, mer än det dubbla antalet spår mot vad som utlovats tidigare. Id gick med på det, gav honom totalt sex veckor och förklarade för spelarna att soundtracket skulle försenas.

När den framskjutna deadlinen närmare sig började Id tvivla på att Gordon skulle leverera i tid, varför de bad företagets Lead Audio Designer att börja mixa låtar som en backup. Dessa baserades dock på den redan komprimerade musiken i spelet som Gordon levererat och fick sys ihop för att skapa kompletta stycken. Id informerade Gordon om planen och ska enligt Strattons brev ha varit ok med det.

På leveransdagen fick Id nio av de först utlovade tolv låtarna (inte de närmare 30 Gordon menat att en framskjuten deadline skulle leda till) och enligt Stratton var av mestadels lugn natur, snarare än de hektiska "combat music" spelarna förväntade sig. Id, i samråd med Gordon, tog därför beslutet att kombinera kompositörens låtar med de som mixats av företagets ljuddesigner.

Att sedan Gordon agerade som han gjorde när kritiken blossade upp fick Stratton och gänget på Id att ta beslutet att deras samarbete avlutas. Du kan läsa hela brevet på Reddit, som avslutas så här:

I’m as disappointed as anyone that we’re at this point, but as we have many times before, we will adapt to changing circumstances and pursue the most unique and talented artists in the industry with whom to collaborate. Our team has enjoyed this creative collaboration a great deal and we know Mick will continue to delight fans for many years ahead.