Vanligtvis brukar branschgiganterna vara benägna att påpeka hur bra de är, men när Microsofts potentiella uppköp av Activision nu ska avgöras av diverse tillsynsmyndigheter i världen, har både Playstation och Xbox istället valt att påpeka hur underlägsna de är. Det senaste av dessa uttalanden rör marknadsandelar, och mer specifikt hur stor del av konsolkakan som Playstation mumsar på jämfört med Xbox.

Det är Microsofts vd Brad Smith som efter ett möte med Europakommissionen pratade med media och då menade att i en jämförelse mellan Playstation och Xbox på den globala konsolmarknaden, har Playstation 70 % och Xbox 30 %. I Europa skulle siffran i sin tur vara 80/20 och i Japan 96/4, enligt Smith.

Detta säger han givetvis för att kontra Sonys påståenden om att Xbox skulle bli för dominant om Microsoft tillåts förvärva Activision, framför allt på grund av att Activision äger Call of Duty. Han sade även att han hoppas kunna nå en överenskommelse med Sony och att han är mer optimistisk efter de avtal som de har slutit med Nvidia och Nintendo, som bland annat innebär att Nintendo-spelare kommer att få Call of Duty-spel i tio år framöver.

Tack, Gamesindustry.