Ännu en gång har Fifa-spelens FUT-läge dömts för att vara gambling. Den är gången är det en domstol i Österrike som tagit en titt på spelläget, där man köper ett kortpaket som slumpmässigt ger dig fotbollsspelare med olika värde, rapporterar tyska Games Wirtschaft (maskinöversättning).

Eftersom värdet på korten slumpas fram och de kan säljas vidare med vinst av köparen, bryter det här mot landets gambling-lagstiftning, menar domstolen.

Rättsprocessen inleddes i höstas av ett antal Playstation-spelare som köpt FUT-innehåll, och eftersom det sålts via Playstation Store är det Sony (inte spelutgivaren EA) som står inför skranket. Domen ålägger Sony att betala spelarna knappt 340 euro vardera. De har dock begärt betydligt mer: mellan 800 och 85 000 euro.

Enligt Richard Eibl på Padronus (företag inriktat på gambling-relaterade frågor) är domen "en skräll för hela spelindustrin". Han tror den kan bli vägledande för återbetalning av den här sorten.

Grov maskinövesättning från tyska:

Domen är en skräll för hela dataspelsindustrin. Varken i Österrike eller i Tyskland har det funnits rättspraxis i fråga om legalitet och återbetalning av gjorda köp.

Eibl påpekar att domen kan komma att överklagas. Men han uppmanar ändå Sony och andra stora aktörer att "klä sig varmt" framöver.