Capcom har på senare år blivit vana vid succéer på löpande band. Såväl vad gäller för försäljning som kritikerframgångar. Resident Evil har, exempelvis, belönats med höga betyg. Går vi till jämförelsesajten Opencritic ser vi att Resident Evil 2 och Village snittar på 92 respektive 84.

"Capcom höjer ribban för remakes - igen" / Giant Bomb

Under morgonen lyfte embargot för Resident Evil 4-recensionerna och de tidiga betygen talar för att remakefyran inte vill vara sämre än remaketvåan, snarare (minst) lika bra. I skrivande stund hoppar betyget mellan 91 och 93, vilket talar för något riktigt, riktigt bra. Undertecknads text läser du här och det blir toppbetyg: "Resident Evil 4 är rasande bra. 2005 och 2023. Bingo."

Drygt 20 av recensionerna på Opencritic delar ut högsta möjliga betyg och bland kommentarerna läser vi "Capcom höjer ribban för remakes – igen" (Giant Bomb), "Förbättrar ett mästerverk" (Shacknews) och "Var ett 10 av 10-spel när det släpptes och är det fortfarande" (Gaming Trend).

Bland de (fåtalet) mer kritiska hittar vi betyg i häradet av sju av tio. Siliconera menar att visa fans kommer reagera ljummet när spelet "rör sig ännu längre från skräcken och rakt in i action". Dualshockers menar att remaken har "lägst kreativ energi" av Capcoms samtliga RE-remakes.

Det finns dock inget dåligt att finna, vilket förstås är en maktdemonstration.