Den nya Super Mario Bros-filmen går upp på bio i morgon, och den ser ut att bli ett fyrverkeri av referenser till spelserien och de ikoniska bröderna. Som för övrigt kan fira att de jobbat ihop i 40 års tid!

1983 gjorde Mario och Luigi samarbetsdebut, och de gjorde det i två spel på kort tid. Mest känt är arkadliret Mario Bros. Där får brödraparet i uppgift att ta hand om bråkiga varelser i New Yorks kloaksystem. Spelet har flera av de element som kom att känneteckna serien, som rörmokaryrket, sköldpaddorna och POW-blocken. En klassiker, milt uttryckt. Exakt premiärdatum är inte känt, men vi vet att det det inte var brödernas första samarbete.

För det var nämligen ett Game & Watch-spel som också hetta Mario Bros, och som släpptes den 14 mars i Japan. Det hade bara namnet och huvudpersonerna gemensamt med arkadliret. I detta ska flaskor flyttas från maskin till lastbil, från en skärm till en annan. Har kanske inte gjort samma avtryck i spelhistorien som arkadrökaren, men det var här som nöjesbranschens kanske mest välkända brödrapar jobbade ihop för första gången.

Så grattis till Miyamoto, Mario och Luigi. Och till alla oss som gillar bra gamla spel!