Även om Activision Blizzard-köpet blir av och Microsoft börjar släppa deras spel på Game Pass så kan det dröja till 2025 för nya Call of Duty-titlar att dyka upp där. Det framkommer i en 400-sidig rapport från den brittiska konkurrensmyndigheten Competition Markets Authority (CMA) som Charlie Intel delat ett utdrag från.

Om det stämmer kommer varken höstens eller nästa års Call of Duty-spel (vi får anta att de kommer – de har inte avtäckts än) dyka upp på Microsofts prenumerationstjänst.

Eftersom Microsoft släpper alla sina egna titlar direkt till Game Pass på premiärdagen antas det att så kommer ske även med Activisions och Blizzards spel om affären går igenom. Men det verkar alltså som att de nya CoD-titlarna då kan dröja några år. Däremot verkar det inte finnas några hinder för att släppa äldre CoD på Game Pass, skriver Game Rant.

Turerna kring affären pågår i båda Storbritannien och USA. CMA sa nej till affären i april, och motiverade beslutet med att jätteköpet kan vara negativt för konkurrensen, framför allt inom molnbaserat spelande. Där pågår förhandlingar och justeringar för att få CMA att ändra uppfattning.

I USA godkändes affären i måndags av en domstol i Kalifornien. Rättare sagt: domstolen nej till konkurrensorganet Federal Trade Commissions (FTC) önskan att skjuta upp affären, vilket öppnar för att den kan gå igenom där. Men – FTC har överklagat beslutet, och försöker få en appellationsdomstol att stoppa affären tills den har behandlats i rätten. Affären kan tidigast genomföras i morgon, så det vill till att domstolen snabbar på med sitt beslut om FTC:s överklagan.

En sak är säker: vi lär få anledning att skriva mer om den här affären.