17 augusti släpps Red Dead Redemption till Switch och PS4 (med stöd för PS5). Gott så. Den som hoppades på fler format (pc!?) och en rejäl remake får emellertid finna sig i att bli besviken. Rockstar kallar det hela för en "konvertering". Bakom spakarna hittar vi Double Eleven Studio.

Xbox-formatet lämnas ute i kylan, men det är logiskt. Red Dead från 2010 är bakåtkompatibel på såväl Xbox One som Xbox Series-konsolerna. Dessutom i 4K från Xbox One X och framåt. Kort sagt: Xbox har redan sitt på det torra.

Pc längre fram? Snälla?

PS4- och Switch-versionerna kommer med zombieexpansionen Undead Nightmare. Nya språk tillkommer, däribland koreanska och spanska. Visuellt sett pekar det mesta på att det är raka portar. Varken mer eller mindre. Möjligen väntar ett pc-släpp längre fram. Då skulle ju ett modd-suget community kunna sätta tänderna i det och potentiellt ge spelet ett rejält ansiktslyft.

Prislappen landar på omkring 500 kronor (fysisk release i oktober) vilket förstås är saftigt för ett tretton år gammalt spel. Värt att nämna: på Xbox är Red Dead dryga hundralappen billigare.