Ett grattis i efterskott till Rockstar Games – i går var det nämligen tio år sedan de släppte ett litet spel som du kanske hört talas om: Grand Theft Auto V.

Berättelsen om de tre skurkarna Michael, Franklin och Trevors äventyr i Los Angeles Los Santos med omnejd hyllades av så gott som alla vid premiären på PS3 och Xbox 360. Och hyllningarna fortsatte när tolkningarna till PS4, Xbox One och pc landade dryga året senare. De utökade spelet med förstapersonsperspektiv och lite andra nyheter. Metacritic-snittet ligger kring respektabla 97 av 100.

Femman är inte bara det överlägset bäst säljande spelet i serien, utan också det fullprisspel som sålt bäst genom tiderna (endast Minecraft har sålt bättre). 185 miljoner ex hade sålts i augusti i år. Det betyder att det sålts över 50 000 exemplar om dagen i tio års tid, eller 35 spel i minuten konstant.

Förutom att det är ett svårt underhållande spel bidrar det populära GTA Online till framgångarna. Likaså timingen: med uppdateringarna till PS5 och Xbox Series har spelet släppts fyra gånger. Väl spelat, Rockstar. Och: när kommer GTA VI..?