Förutom Red Ring of Death är repade skivor ett annat problem som en del Xbox 360-ägare drabbats av. Problemet kan uppstå om konsolen förflyttas samtidigt som en skiva läses. EU-kommissionen inledde en undersökning om problemet och i USA har #Microsoft åkt på ett antal stämningar. Dokument från ett av målen inkluderar citat från Microsoft-anställda, bland annat managern Hiroo Umeno:

Det här är ... information som vi som ett team, optisk diskenhet-teamet, kände till. När vi först upptäckte problemet i september eller oktober (2005), när vi först fick en rapport om skivrörelse, så visste vi att det här är vad som orsakar problemet.

Trots att Microsoft alltså kände till problemet redan innan konsolen släpptes valde de att inte göra något åt det, hävdar yrkandet. Företaget övervägde några olika lösningar, som alla avfärdades; en skulle ha lett till långsammare laddningstider, en annan skulle ha kostat för mycket (35-70 miljoner dollar, eller 50 cent per enhet). I stället lades en varningstext in i manualen och på skivläsaren; men enligt interna mail tyckte Microsoft-anställda att detta inte var tillräckligt.

Ett program för byte av skiva infördes, men det gäller bara spel utgivna av Microsoft och kostar drygt 167 kronor per titel. Fram till april i år hade 55 000 personer klagat på trasiga skivor. Till försvar säger en representant från Microsoft att samma sak kan hända vilken konsol som helst vid tillräckligt mycket rörelse, och påminner om alla varningstexter. Kommentarer på nätet gör dock gällande att skivor blivit repade även när konsolen stått helt still, och att andra enheter med skivläsare inte har samma problem.

ja repade skivor är sjukt tråkigt. jag har drabbats av det och det är störande. köpte också 360 pga billigt samt bra spel. man får väl det man betalar för. dock så tycker jag att en sak för några tusen spänn borde vara av bättre kvalle. prylen borde int... 17/12 Fän vad alla klagar på allt och alla i det här landet. Sluga klaga "ffs", det finns värre saker, om folk vill betala för en produkt så låt dem göra det. Själv kör jag windows för att jag är för lat för att orka linux, unbunu etc whatever. Jag har en xbo... 17/12 fan va dåligt av micro$soft de bry sig bara hur mycket pengar de ska gå i vinst, de skiter fullständig i kunderna som ska köpa deras produdukter. det är fan ass dåligt att det ska repas, bara för att de att dem tycker att det är för dyrt att laga. skits... 17/12 Min 360 har repat skivor och jag har inte "dansat" med den. Den har stått helt stilla men ändå repat skivor. Det ända som skulle kunna påverkat är vibrationerna i golvet:\ men dom är löjligt små. 17/12 Ok, ber om ursäkt att jag direkt antog att det var spelen som gjorde att du kör windows, i 99% av fallen är det ju det som är skälet. Om du är sugen på linux så är mitt råd att bara satsa och köra. Kan ha dualboot till en början om du vill med windows,... 17/12 Spelar gör jag enbart på mina konsoler. Ända anledningen till att jag inte kör Linux är att jag helt enkelt har haft tid att lära mig det. Det ända som jag spelar på min dator är wow, vilket jag utan större problem kan köra även under linux. Jag talar... 17/12 Jag har bara positiva erfarenheter av både M$ kundtjänst(min gamla krysslåda dog) och Sonys(en digitalkamera dog) kundtjänst. Tycker båda är lika bra. Jag har en 360:a hemma som köptes på releasedagen och den har fått bekänna färg och än så länge har... 17/12 Eh? Ingen tvingar dig köra Windows, bara byta till Linux när du vill. Antar att det är spelen som håller dig kvar i Windows? Låt mig gissa, när ett spel krånglar i Windows så är det Windows som är skit, om ett spel krånglar i linux så är det istället... 17/12 tassel: Antagligen hade de väl på känn att det var så pass många andra fel att det inte var lönt å fixa. Dvs. de släpper en konsol som är kvalitetsmässigt rent skräp och fixar allt eftersom. Det som är spännande är att MS har trogna kunder trots den här... 17/12 Vet du vilket operativsystem som drev hotmail från början va innan ms köpte upp det? Skulle gärna köra linux istället från windows crappet. Vore guld att ha en burk som funkar kalas även en månad efter ominstallationen. On topic kan jag säg att detta... 17/12
Skicka en rättelse