Amerikanska Astro Studios är på väg in på den nordiska marknaden och i frontledet står deras gamingprodukter. Vi recenserar dels deras värstingheadset Astro A40 och dels ljudtillbehöret MixAmp som låter dig mixa ljud och röstchat till såväl datorer som konsoler.

Astro A40

Lurarna A40 levereras i en låda som i storlek påminner om något som borde innehålla en mindre stereoanläggning. I förpackningen ligger en bastant förvaringsväska innehållandes lurarna, en mikrofon, ett par sladdar och inte mycket mer som verkar relevant. Det känns innehållsfattigt, ett intryck som fortsätter när vi tittar närmare på lurarna. Det sticker bara ut en kort sladdsnutt från lurarna som kompletteras med någon av de medföljande extrasladdarna, beroende på om du vill använda det som headset eller enbart som lurar. Det enda det betyder i praktiken är om du får en eller två 3,5 mm-kontakter, en för ljud och två för ljud samt mikrofon. Däremot saknas volymkontroll, vilket känns som en lite underlig detalj att utelämna. Det enda som finns är en av/på-knapp för mikrofonen.

En praktisk detalj om du vill använda A40 som headset är att mikrofonarmen är löstagbar och kan kopplas in antingen på höger eller på vänster sida, beroende på vad du föredrar. Mikrofonen är dessutom aningen brusreducerande, så ljudupptagningen är helt okej.

Den som förväntat sig mycket mer än lurarna lär inte bli glad.

Jag brukar i vanliga fall gnälla på att prylar kostar en hel del. Dessa lurar blir dina för 1800 spänn och erbjuder nästan inga speciella funktioner eller klurigheter, men den här gången tänker jag faktiskt inte klaga. Anledningen är att de helt enkelt låter strålande. Dra igång en favoritlåt eller kasta dig in i ett favoritspel med bra ljudresurser, och håret ställer sig i givakt på armarna.

En detalj som lurar brukar ha problem med är bas. Ofta beror det på att elementen tenderar att vara för små och för lätta för att kunna leverera en riktig gummiklubba i örat om du inte vrider upp volymen ordentligt. Astro A40 är faktiskt ett undantag. Här kan du spela på ganska låg volym och ändå få en balanserad ljudbild hela vägen från bas till diskant. Frekvensen går så lågt som 15 Hz. Basen låter inte heller som ett grötigt orchbröl, utan lyckas leverera en detaljerad bas utan distortion.

Höger eller vänster spelar ingen roll, mikrofonen passar på bägge.

Lurarnas passform är riktigt bra, främst tack vare att de är justerbara på alla möjliga ledder. Det spelar inte så stor roll vilken huvudform du har, det borde inte vara något problem att få dem att sitta bekvämt. Vikten är lite över 300 gram, vilket får anses vara helt okej. Kåporna är gjorda för att omsluta öronen, men de inte är speciellt bra på att ”låsa ute” omgivningsljud. Men låt dig inte luras, Astro har tänkt på det. Om du vill höra omgivningen, låt lurarna vara som de är när du packar upp dem ur kartongen. Om du däremot vill göra dem tystare medföljer skumpackningar och låsplattor som hålls på plats med magneter. De placeras på utsidan av kåporna, och meningen är att det ska stänga ute omgivningens oljud. Resultatet? Det fungerar, men inte så bra som man kanske hade önskat.

Du kan själv välja hur mycket du vill försöka låsa ute omgivningsljud.

Egentligen finns det inte speciellt mycket att säga om A40 eftersom det i princip enbart är ett par synnerligen funktionslösa lurar med väldigt bra ljud. Inte ens det faktum att den använder analogt ljud lyckas sätta käppar i ljudet, även om det givetvis gör ljudet mer beroende av kvaliteten på de individuella ljudkorten än om det hade varit ett självförsörjande system.

NASA brukar tillskrivas talesättet ”Do one thing at a time, with supreme excellence”, och Astro A40 följer det och koncentrerar sig på ljudet. Prislappen kan kännas avskräckande men resultatet går det inte att argumentera med, vilket underbart ljud.