Livet som djur på varmare breddgrader än våra, kan det vara något? Det senaste SimAnimals utspelas i Afrika, FZ testar om savannlivet är något att eftersträva.

Hello Africa, tell me how you're doing. Hittills har väl inte Sims-spelen varit några överdrivna succéer på konsol och Wii utgör inget undantag. Spelens begränsningar jämfört med pc-versionerna är svåra att bortse från men titlar som MySims och SimAnimals har ändå blivit populära trots blandad kritik.

SimAnimals släpptes i början av året och följs nu upp i en version där skogen bytts ut mot afrikansk djungel, savann och öken. I stället för ett liv som skunk eller björn får du därmed chansen att vara elefant, gorilla, krokodil eller lejon. Det tar, som i alla Sims-spel, ett litet tag att komma in i det men plötsligt finner man sig själv uppslukad i jakten på en banan. Det gäller att tämja de vilda djuren och klara av de utmaningar som för spelet vidare. Belöningen blir nya djur, föremål och platser att spela på. Lyckas man vinna djurens förtroende visar de sig ha oväntade förmågor och underhållande personligheter.

Om man lyckas i något av minispelen, där man bland annat ska spela trumma och kasta ringar, kan man skaffa sig koll på djuren snabbare och klara av uppdragen på kortare tid. Du kan också spela dig till förmågan att få full kontroll över ett djur och sedan direktstyra dem. Kanske spruta vatten på kompisarna som elefant eller sparka ner mat från träden som zebra.

Ryggsäck i klass med Skalmans skal

Naturligtvis måste du se till att djuren mår bra och samarbeta med dem för att till exmepel ordna tillgång på vatten. Med hjälp av en ryggsäck med ett utrymme i stil med Skalmans sköld kan du flytta djur och föremål till savannen, träskmarker eller vart du vill. Varje gång ett område blir komplett enligt uppdraget får du en utmärkelse.

Grafiken är liksom ljudet mer av tecknad film-snitt än naturtrogen. Även om den inte på något sätt imponerar är den riktigt snyggt och stilsäkert. Visst brister det i variationen men omväxling är ju liksom inte grejen med Sims-spel. Dessutom förhöjs spelupplevelsen av de vilda djurens charm. För djurintresserade barn i tioårsåldern är Sim Animals Africa säkert en uppskattad och på köpet pedagogisk julklapp.

Skicka en rättelse