Så landar då paketet i min brevlåda. För någon som kan varje millimeter av Tolkiens äventyr som sin egen bakficka kan inte förväntningarna vara högre. Efter alla dessa MMO, efter alla pvp- och rollspelsupplevelser hoppas jag att det här är the shit. Och Lord of the Rings Online är bra, riktigt bra - det når bara inte riktigt ända fram...

Visst, jag håller med, det är inte lätt att konkurrera med världens främsta spelutvecklare (Blizzard). Jag är också fast, jag har tragglat EverQuest, jag har suckat över Dark Age of Camelot, jag har spelat Dungeons & Dragons Online och Guild Wars och ändå har ingenting lyckats locka mig från World of Warcraft. Så står jag här med fantasyvärldarnas Mekka i min hand och vet att en del säger att efter ett besök i Midgård vill du aldrig återvända till det lågupplösta Azeroth. Vissa kanske håller med, men jag är för fast. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar har många bra MMO-delar, men inte mycket vi inte sett förut och i jämförelse med World of Warcraft har det bara lagts till en story, medan WoW besitter tung karaktärsdesign, magiska omgivningar och massor av kärleksfull humor.

Men Lord of the Rings Online är ett bra spel med en riktigt grym (och Tolkientrogen) story som utspelar sig strax efter att Frodo har lämnat Fylke. Sauron håller på att förgöra Eriador och som medborgare i Midgård ska du och dina polare ta er an uppdraget att sjasa bort och förgöra de invaderande massorna samtidigt som ni bevittnar ringens färd till Mordor.

Karaktärerna

Först får du välja karaktär, men bara bland de goda, så det är hob, människa, dvärg eller alv som gäller. Varje ras har också olika karaktärsklasser. Guardian, champion, minstrel, burglar, captain, hunter och lore-master. Att gå in på alla detaljer tar för mycket plats men det är lätt att läsa sig till vad varje karaktär har för specialförmågor och det finns något för varje smak. Dessutom är karaktärerna Tolkientrogna på så sätt att alla deras grundegenskaper känns som om de kunde varit en del av det gamla Midgård.

Det handlar i stort sett om att välja en närstridis, helare eller magiker. Själv väljer jag en vacker lore-master-alvinna. Lore-master är en klass som, precis som ganska mycket annat, liknar en blandning mellan World of Warcrafts warlock och shaman. Jag kan kasta eld, hela polarna och har husdjur att styra över. Mitt första husdjur är en svart korp och han är en aning bångstyrig men väl värd att offra i strid... Jag är en hård och grym ledare, jag vet!

Jag ger mig ut i världen med "Korpas" på axeln och finner mig snart uppslukad av Tolkiens fantastiska story. Jag träffar flera karaktärer från böckerna och inser snart att Lord of the Rings Online inte följer den vanliga MMO-andan, där det gäller att snabbt grinda sig upp i level. Istället har man fokuserat på spelupplevelsen och låter spelaren vara en del av den intensiva och vackra berättelsen. Det är verkligen spelets styrka och för en Tolkien-fan är det en fantastisk upplevelse.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
LOTRO är bra, och WoW är väl ok. Men dom är inte WAR! Jag är helt såld. 28/05 Bra rcension, men tror nog att WoW är snäppet roligare. 12/04 Bra recension. Ska testa en trial-version lite senare eller imorgon och sedan överväga om jag ska köpa det eller ej. 12/08 En liten detalj som är ganska trevlig med stidssystemet är att du kan köa 2 attacker. Tex. Jag spelar en hunter och då kan jag först tycka in att skjuta en pil som ger dmg over time coh under tiden som skillen utförs kan jag tycka in nästa skill som jag... 21/05 Stridssystemet fungerar ungefär som de flesta andra MMO där ute. När man inleder en strid slår karaktären automatiskt en svag attack mot fienden så snabbt vapnet tillåter. Man har skills som representeras av "knappar" du aktiverar för att dela ut mer... 21/05 Synd att du inte går in på hur stridssystemet fungerar. Har du attacker på samma sätt som i wow osv? Finns ju massor av olika system för strid i rpgs och det är synd att du inte förklarar hur det fungerar i LotR:O 20/05 Ska nog köpa detta i veckan, har tröttnat på WoW. Fast det är ju just PvP som jag gillar, så jag kanske får ta och avakta lite, kan inte warhammer komma snart! Har stora förväntningar på PvP:n där. 19/05 Mm okej, så då menar du att BF härmar CS, The Getaway härmar GTA, osv osv... Fan spelen utvecklas, och jag tycker LOTRO Online ÄGER WoW i alla hörn och kanter. 18/05 Började så smått i onsdags och precis i början var det spännande men sen när man kommit vidare till den lilla Intro-quest arean så kändes det precis som wow, samma sega monsterdödande och poänglösa quests. Dessutom var man lite vilse i hur spelet funger... 18/05 Jag har spelat en hel del MMORPG:s i mina dar (orkar inte dra upp alla men mest relevanta är väl WoW, DAoC och EQ2) och LOTRO har, trots sina många likheter med bl.a. EQ2, GW och WoW, många element som gör att det känns fräscht. Det första som verkligen... 16/05