Förra året testade jag många olika mobilspel, som resulterade i ett gäng artiklar som publicerades här på FZ. Eftersom konceptet blev såpass uppskattat fortsätter serien även i år och nu med uppdaterad hårdvara i form av ROG Phone 7 Ultimate – den senaste gamingtelefonen från ASUS.

Sponsormeddelande

Förbeställ ROG Phone 7 Series idag – få en ROG Cetra True Wireless!

Gör dig redo att möta din drömtelefon! ROG Phone 7 är packad med kraft från den senaste Snapdragon® 8 Gen 2 med stöd för ray-tracing i en helt ny futuristisk two-tone design. Den uppgraderade designen med GameCool 7 håller allt svalt även när du maxar prestandan och kan såklart kombineras med AeroActive Cooler 7 som nu även har en subwoofer.

Tack vare det kraftfulla 6000mAh-batteriet kan du spela i timmar utan att behöva oroa dig för att batteriet tar slut. Det finns även flera tillbehör som gör det enklare och bekvämare för dig medan du spelar, samt inbyggda AirTriggers för ökad komfort under långa spelsessioner.

Läs mer och köp ROG Phone 7

Det kan vara svårt att få en bra överblick av vad som släpps på mobilfronten och inte minst vilka spel som faktiskt är värda att undersöka. Min ambition är att tipsa om nya lovande titlar från olika genrer och inspirera fler till att spela även på telefonen.

Vampire Survivors

 • Utvecklare: Poncle

 • Genre: Rougelike, Shoot 'em up

 • Läge: porträtt och landskap

 • Pris: Free-to-play

 • Släpptes i december 2022.

Det här spelet har kanske inte undgått någon, men att det fanns en fullvärdig mobilversion hade åtminstone gått undertecknad förbi innan jag läste om det i en artikel på FZ i början av året. Sedan dess har jag spelat Vampire Survivors på min telefon under kortare lediga stunder, och jag har inte tröttnat ännu.

Landskapsläget tillsammans med en handkontroll är så nära konsolupplevelse man kan komma.

För den som inte känner till konceptet går spelet ut på att överleva som en vampyrjägare i diverse olika banor där du bokstavligen dränks av allsköns olika monstervarelser som vill ha ihjäl dig. Det går att välja olika karaktärer med olika förmågor, vilket gör att spelet kan kännas fräscht trots att du har investerat många speltimmar med en annan karaktär sedan tidigare. Spelet är även proppfullt med hemligheter, skattkistor och annat som kan överraska spelaren.

En klar fördel med att spela på en telefon med den skärmstorleken som en ROG Phone 7 har (6,8 tum) är att överblicken blir väldigt tydlig. Det är enklare att se alla fiender på skärmen och det är även lättare att navigera med karaktären i banmiljön. Det går även att komma nära konsolupplevelsen genom att sätta telefonen i landskapsläge och koppla upp en handkontroll.

Det är ett väldigt beroendeframkallande spel, och spelloopen gör att jag hela tiden vill återvända och utforska banorna mer och låsa upp en ny karaktär eller bana. Det är smått otroligt att spelet är free-to-play eftersom det bryter mot hur de spelen brukar se ut. Här finns inga irriterande pop-ups och blinkande rutor som vill leda din blick mot en in-game affär. Det finns möjlighet att titta på kortare reklamklipp för att få extraliv eller mer in-game valuta, men annat än det är det inte.

Vampire Survivors är kort och gott ett kärleksbrev till de som uppskattar ren spelglädje.

Downwell

 • Utvecklare: Ojiro Fumoto

 • Genre: Scrolling shooter, plattform

 • Läge: porträtt

 • Pris: 34 kr

 • Släpptes 2016 till android.

Trots att det här spelet nu har några år på nacken hörde jag först talas om det i researcharbetet inför den här artikeln och jag tilltalades direkt av den charmiga stilen och det lite annorlunda spelupplägget.

Downwell är nämligen en vertikal scrolling shooter, vilket är en genre jag inte är bekant med sedan tidigare. Eftersom spelet har ett vertikalt perspektiv spelas det enbart i porträttläge för telefonen och saknar därmed handkontrollstöd. Den grafiska stilen är väldigt sparsam och kommer i vitt och svart, med toner av rött (det går även att låsa upp fler färger i spelet).

Vår huvudkaraktär heter lustigt nog Welltaro och en kväll hittar han en märklig brunn som ser ut att inte ha någon botten. Han hoppar ned i den utrustad med enbart sina Gunboots. Dessa gör att du kan skjuta på fiender eller hinder innan du hinner landa på dem och kommer väl till pass då den här brunnen är sprängfylld med monster.

Kontrollerna är väldigt enkla: du styr din karaktär till vänster eller höger, och det finns en knapp för att hoppa. Mer behöver du inte veta, och det är bara att kasta sig rakt nedåt – bokstavligen talat.

Vår hjälte rör sig snabbt, och det känns som att gravitationen drar dig snabbare nedåt än vad du vill emellanåt. Det finns gott om små hemligheter att finna, och för varje avklarad bana belönas du med en uppgradering, exempelvis ett lasersikte eller en jetpack. Varje bana är procedurellt genererad, vilket gör att det aldrig blir tråkigt eller förutsägbart att ta sig an en bana, och det går snabbt att starta om och börja på nytt.

Downwell är ett av många mobilspel som är enkelt att plocka upp och spela en kortare period för att sedan gå vidare och göra annat. Grafiken är charmig, och spelet har en ganska hög svårighetsgrad, vilket gör att det finns utrymme att bli bättre på spelet.

Grimvalor

 • Utvecklare: Direlight Studios

 • Genre: Hack 'n Slash, plattform

 • Läge: landskap

 • Pris: 89 kr

 • Släpptes 2019 till android.

Det avslutande mobilspelstipset för denna gång är det mörka och glåmiga Grimvalor, som är ett actionspel som utspelar sig i en mörk fantasyvärld. Min känsla är att det är ytterligare ett Souls-inspirerat spel, men denna gång i 2D-perspektiv och med ett lite högre tempo.

Du väljer en manlig eller kvinnlig karaktär och kastas ut i den här världen där det rör sig zombieliknande varelser som så fort de ser dig vill käka upp dig. Till din hjälp har du till en början ett svärd och en kraftfull dodge-funktion som gör att du är odödlig i några sekunder och kan enkelt hugga fienden i ryggen.

Mycket känns bekant med spelupplägget: du hoppar runt och hittar små artefakter och klyver fiender i din väg mot bosstriden. Det går att levla upp karaktären genom att sätta ut erfarenhetspoäng i fyra olika kategorier. Det är ett enkelt upplägg, men det slimmade upplägget matchar plattformsvalet.

Det mesta känns naturligt, och det är inga konstigheter att komma in i spelet. Grafiken och spelljudet är väldigt välgjort: det är tunga slag som låter högt och läskig musik i bakgrunden. Spelet har även fullt stöd för handkontroll, vilket är uppskattat. I actionspel brukar jag föredra handkontroll om det stöds, men faktum är att touchkontrollerna känns väldigt bra även i hetsigare situationer, med brasklappen att jag inte har kommit alltför långt in i spelet ännu och att det kan vänta svårare utmaningar.

Det som möjligen kan vara en kritik värd att rikta här är att spelet kanske inte vågar ta ut svängarna helt. Det är ingen banbrytande upplevelse utan en stabil sådan som tar inspiration från andra liknande titlar.

Vad tyckte du om den här månadens mobilspelstips? Tipsa gärna i kommentarerna om andra mobilspel!