Fredag eftermiddag: du sitter där på LAN:et med en datorutrustning som får grannarna att dregla av avund. En fet processor, grafikkort modell "vatten och bröd i tre månader", mer minne än en Jeopardy-mästare och mus med tillhörande underlag av absolut senaste snitt - turneringen ska vinnas och inget får gå snett!

Två sömnlösa dygn senare: trots ihärdiga försök att få omgivningen att förstå det självklara faktum att din förlust berodde på att musmattan klistrade sig fast mot handen och därmed sabbade allt vad kontroll heter möter du ingen förståelse. Skräp-LAN! Arrangörerna borde förstå att 35-gradig värme orsakar obskyra mängder handsvett.

Ovanstående är måhända inte ett scenario du ställs inför varje gång du sätter dig vid datorn för en god stunds spelande, men det där med svettiga händers menliga inverkan på hur handen glider över musmattan är måhända bekant. De danska musmatte- och kringutrustningstillverkarna på Steelpad har tagit fram vad de själva anser vara en lösning på problemet: Steel Gaming Glove, en handske avsedd att minska friktionen mellan hand och musunderlag, förbättra greppet om musen och ge stöd åt handleden. Synnerligen innovativ idé, det ska sägas, men samtidigt ljuder nördlarmet som aldrig förr.

Nåväl, trots ständigt ökande popularitet ger datorspelande fortfarande inga höga poäng i den sociala rankingen där ute i den riktiga världen. Som gamer kan man därför lugnt svälja eventuella syrliga kommentarer från omgivningen. Istället drar vi den potentiella handsvettselimineraren över höger hand och konstaterar att den - föga överraskande - är tillverkad av tygmaterial, uppdelat i två delar. Fingertoppar saknas (förstås) och den främre halvan är av tunn elastisk filtliknande sort, med tunna muddar eller kanter i de tre fingerhålen (de tre mittersta fingrarna delar på ett hål). Bakdelen är av en grövre art, också den elastisk och dessutom öppningsbar där kardborreband borgar för att handsken sitter där den ska.

Väl på sin plats på handen pockar ett par anmärkningar genast på uppmärksamhet. För det första sitter den inte särskilt bra. Modellen "One size fits all" används, med resultatet att handsken är lite för stor för min normalstora hand. Därtill känns muddarna i fingeröppningarna obekväma och i vägen, också efter en längre tids användning. För det andra har handsken samma egenskap som handskar avsedda för vardagsanvändning - handen hålls varm. Möjligen har materialet valts med tanke på låg friktion mot vissa underlag, men nog känns det som en ironi väl saftig att svälja att produkten mångdubblar handsvettsproduktionen - en av de aspekter den är avsedd att kringgå. Visst, det ska till rejäla mängder handsvett för att blöta ner handsken och på så sätt störa spelandet, men en svettig hand är inte bekväm, oavsett hur snabb mushanden blir. För det tredje ser du inte klok ut. Kanske inte så viktigt om du sitter ensam eller inte lägger vikt vid ditt utseende när du spelar, men lider du av fåfänga bör du se till att förse dig med en förstående bekantskapskrets.

Över till de tre påstådda fördelarna. Argument nummer ett - minskad friktion - är avhängigt vilken sorts musmatta du nyttjar. Med mattor av standard-/våtdräktstyp (Ikea-matta, Q-Pad) upplever jag inget förbättrat glid, snarare tvärtom. Hud mot tyg glider bättre än tyg mot tyg, varför argumentet faller platt till marken. Med mattor av hårdare sort (Steelpad 4S (aluminium) och XLNT Pad (glas) testade, men handsken lär glida likadant på alla hårda underlag) kan vi däremot bocka av bättre glid. Argument nummer två - bättre musgrepp - visar sig vara rent båg. Handflatepartiet är den enda del av handsken som är i kontakt med musen och hur tyg som mot andra hårda material ökar glidet ska kunna minska detsamma mot en mus övergår mitt förstånd. I praktiken försämras musgreppet, då det stora mitthålet gör att materialet sticker ut mitt i handflatan. Argument tre - handledsstöd - känns även det en aning krystat. Tyg har många trevliga egenskaper, men nåt stöd för handen (som jag för övrigt aldrig känt behov av) är det inte.

Uppriktigt sagt blev jag skeptisk till denna produkt så fort jag hörde talas om den. Visst, en smärtfritt glidande mus är icke att förakta, men att kränga på sig en handske för att minska friktionen kändes... onödigt. Många av farhågorna besannades också, kanske främst att den är just onödig. Det enda användningsområde jag kan se är om man har en hård musmatta och av någon outgrundlig anledning väljer att hosta upp en hundring för ett stycke Steel Gaming Glove istället för att tvätta händerna regelbundet. Möjligen är tillverkaren på samma linje - tvättanvisningar medföljer inte. Om du promt känner att du måste kränga på dig en handske under spelandet kan jag upplysa om att H&M saluför stickade fingervantar för en femtilapp. Klipp av fingrarna och konstatera att den glider bättre på våtdräktsmattor än Steelpads skapelse.