Inlägg av Barkbiten

Inlägg som Barkbiten har skrivit i forumet

Skrivet av Sebastian Lind:

OK, trots mycket klagande på den "värdelösa" översättningen så har ännu ingen presenterat något som faktiskt kan berättiga prat om bojkottande osv.

Jag var genuint nyfiken på vad problemet var så jag ägnade min stund med brunchteet åt att leta upp exempel på varför översättningen av Eyuden anses så obegripligt dålig. Hittade t ex detta, som refererats av många:

https://nitter.poast.org/zakogdo/status/1782340520670527759?c...

Har någon i tråden sagt att de ska bojkotta? Om det nu är någon som vill bojkotta pga av dålig lokalisering så är det ju upp till var och en om de vill göra det eller inte.

Skrivet av Sebastian Lind:

Om exempel som ovan är det som gör folk så upprörda så inser jag att det är lönlöst att ens diskutera det här. Jag tycker uppriktigt synd om de som nitpickar smådetaljer och går igång så rejält på det. Det måste vara en jobbig tillvaro. Alla twitter-hetsare borde gå ut och ta en nypa frisk luft. Hoppas ni kan ha kul med spelet ändå, för för oss som väntat i 118 år på en uppföljare till Suikoden vore det ju trist om man skulle missa det pga den här "kontroversen". Höpp! ♥️

Ok, hejdå?

Om du har så pass lite respekt för källmaterialet så är det ju ganska lönlöst att diskutera det. Men du skulle ju antagligen inte märka vad de än gjorde för allt är ju frid och fröjd oavsett vad lokaliserare gör.

Du pratar hela tiden om hur upprörda folk är och att de överdriver och hur jobbig deras tillvaro är men du själv verkar ta det extremt personligt att folk inte gillar den engelska lokaliseringen av det här spelet samtidigt som du säger "NO YOU!"

Skrivet av Sebastian Lind:

1. Som nån redan upplyst ovan knyter det an till en engelsk barnvisa, vilket blir relaterbart för en person med engelska som modersmål. Det är en skämtsam dialog som anpassats för sin målgrupp, inte som att de ändrade något i spelets story, direkt. Att en sådan petitess ger dig "en bitter smak"... Alltså, sorry, men det låter som en ganska stor överreaktion på något helt harmlöst.

2. Haha, så klart! Den klassiska speglingen! "Nån sa att jag var triggad... NEJ DU ÄR TRIGGAD!" Det var ju du och flera andra här som började hela klagosången om hur hemskt det är att några textrader av flera tusen ändrats i ett spel. Inte jag. Jag påtalade bara att ni överreagerar och inte verkar förstå att en bra lokalisering inte är 1:1 med originalspråket, utan att den ska bevara originalets känsla/budskap SAMTIDIGT som det anpassas till en annorlunda publik. Den nya målgruppen är de engelsktalande spelarna, istället för de japanska, om det nu behövde förtydligas. Men nu är det alltså jag som är triggad, lol, vilken vändning... Tvärtom, jag kommer spela det här spelet med ett leende på läpparna...

3. Återigen, en bra lokalisering är inte 1:1 utan är respektfull mot källmaterialet och ändrar det som behöver ändras utan att försöka ändra den ursprungliga tanken eller visionen. Det handlar om att göra det begripligt och relaterbart för spelare i en helt annan kulturell kontext. Visst finns det mindre bra lokaliseringar, allt blir inte alltid helt perfekt. Lokaliseringar är svårt. Men det finns ingen djup konspiration här med att några hemska översättare försöker beröva oss västerlänningar på den autentiska japanska rollspelsupplevelsen.

1. Aah ironin, de har lokaliserat något från japanska till något som bara mojoriteten av engelskmän förstår. Den ökända engelska visan "Rub-a-dub-dub, open, ya schlub"

2. Om den nya målgruppen är engelsktalande, varför tycker du då att lägga till massa skit som inte är en direkt översättning är bättre? Vi kan tjafsa om vem som är triggad men att säga att folk som klagar på en dålig lokalisering är "triggade" är ju en överdrift. Du har själv ingen aning om hur mycket som är ändrat och det har inte jag heller. Vi får se framöver. Har ju varit animeserier senaste där de totalt ändrat storyn utan att studion som gjort den vetat om.

3. Ja du har rätt, det finns ingen konspiration för det har bevisats om och om igen att lokaliserare ändrar på så mycket skit att flera japanska studios håller på att gå över till AI. Du snackar om respekt för källmaterialet och att ändra det som behöver ändras så berätta gärna varför ändrades de här replikerna.

Skrivet av Sebastian Lind:

Därför att lokaliseringsteamet ansåg att det passar en engelsktalande publik bättre, uppenbarligen? Utan att ha spelat spelet (än) tycker jag båda dialogerna låter larviga, men du och ni andra menar på allvar att spelet "förstörts" av de här små exemplen? Är ni på riktigt?!

Varför passar det in bättre än det som faktiskt står menar du? Du tycker själv det låter larvigt på båda språken men engelska översättningen är ju löjlig. Jag har inte sagt att det är förstört men lämnar ju en bitter smak i munnen på mig när jag varit med från start och backat spelet.

Skrivet av Sebastian Lind:

Det övergår mitt förstånd hur man kan bli så triggad av såna här smågrejer. Spel behover anpassas till sin målgrupp och det finns stora kulturella och andra skillnader mellan JP och den engelsktalande delen av världen. Det är inte konstigt om vissa saker ändras för att landa bättre hos en annan publik.

Låter mest som att du är triggad för att folk klagar. Vilka är målgruppen menar du? Zoomers?

Vad har landat bättre med den nya "cringe" översättningen än om man översatte det som stod från början.

Skrivet av Sebastian Lind:

Är det så jäkla viktigt att få TEH ORIGINAL VISION!!11 får ni väl helt enkelt lära er flytande japanska då, ärligt talat. För majoriteten av spelarna är en bra lokalisering garanterat mer givande än en rak översättning för att tillfredsställa ett fåtal purister. Det är ju i slutändan dock bara er egen förlust om ni bojkottar spelet för att några textrader ändrats, inte mitt problem. 😁

Ja det är så jäkla viktigt att få "TEH ORIGINAL VISION!!11" Gillar inte att lokaliserare från 505 Games verkar veta bättre än de japanska utvecklarna och tar sig friheter. Om någon översätter en bok från engelska till svenska vill väl för fan inte jag att den som översätter ska ändra storyn eller karaktärernas personlighet.

Självklart är en bra lokalisering för majoriteten av spelarna mer givande, om det var en bra lokalisering vill säga.

Skrivet av gundemannen:

Att dom använder en otroligt känd engelsk barnsång som referens när karaktären gnider något är ju inte konstigt alls. Bara att svenskar kanske inte har den kopplingen lika starkt som någon form England.

Vem bryr sig om det är en känd engelsk barnsong. Det var inte det som stod på japanska så varför ta sig friheten att slänga in skit som låter cringe.

Skrivet av gundemannen:

Nu är det som sagt en lokalisering och inte en rak översättning, då raka översättningar aldrig blir bra. Sedan om detta är den sämsta du sett antar jag att du ser så mycket anime eller läser manga, detta är och har alltid varit standardnivån, då det är oerhört svårt att få till perfekt.

Känns mest som cope. Går att göra lokalisering som inte är "Rub-a-dub-dub, open, ya schlub"

Skrivet av Hipshot:

Man sitter verkligen i en dålig sits när det är så här, spelet sålde bra initialt, men fick dåligt betyg, vilket gör att folk nu är tveksamma till att köpa och fler än vanligt lämnar tillbaka. MEN, som kaka på kaka så måste man ju få in pengar då släpper man DLCs som ingen vill ha eller vill betala för, det ger än mer dålig kritik, då pudlar man vilket ger ÄNNU sämre kritik... tänk om spelet kunde kommit ett halvår senare i stället, så mycket bättre det kunde ha varit.
Det är dessutom ingen (se: c:a 12 pers) som ändrar sina betyg, det enda sättet att få bättre betyg det är att jobba ikapp det i tid mot nya spelare, frågan är hur länge man kan göra det.

Tror inte det hade hjälpt om de haft ett halvår till. Är så mycket system och mechanics i spelet som helt enkelt inte fungerar och som måste göras om från grunden.

Skrivet av Ducci:

friendly fire har sin charm, men att sin egen drönare ska hovra precis i huvud höjd och skjuta en laser genom skallen i de mest kniviga situationerna skulle vi kunna skala ner lite.

Skill issue

Skrivet av robbis:

Det var karaktärerna i ettan som störde mig mest, och när jag såg dem som var med i tvåan spydde jag lite i min mun. Alla ska vara så jävla mycket hela tiden. Vette fan vem som hittar på de mest osmakligaste karaktärerna, måste vara massa gamlingar som sitter och skriver och tror att det här gillar nog kidsen idag! Blir mest pinsamt!

Lucien Soulban var lead writer och 49 år gammal när Watch Dogs 2 släpptes. Vad nu ålder har med skriveriets kvalite att göra när vi framför allt senaste åren sett att även yngre writers är precis lika kapabla att skriva kassa storys och karaktärer till både film och spel.

Skrivet av Tomas Helenius:

Jag kan inte koda, men det måste handla om koden eller motorn här. Series S driver Forza Horizon 5 och senaste Forza Motorsport i 60 fps med ok utseende. Dessutom driver den MS Flight Sim (inte i 60 fps, men ändå). Brothers kan omöjligen kräva mer av hårdvaran.

Men hade inte Larian stora problem med just den konsolen också? Spelet blev ju försenat till Xbox pga det. Någon gång så känns det ju som att det är konsolens fel och inte utvecklares fel när det varit så många som helt enkel skippat MS pga av Series S.

Playstation 3 har jag för mig var notorisk för samma problem.

Kan någon förklara varför Series S är så jävla skräp? Varenda gång man ser artiklar om de här så är det pga den konsolen som grafik dras ner eller prestanda påverkas.

Är hårdvaran skit eller är den bara svårare att utveckla till?

Skrivet av Hipshot:

Är det inte så att detta är ett bra spel att ta bort från live service och bara sälja som ett vanligt spel? Eftersom det har bra recensioner på steam och folk spelar det, då måste man inte hålla på att stödja det och sedan paja det helt när man stänger servers.

Nej.

Skrivet av robbis:

Det är ju som sagt valfritt så jag förstår inte varför folk gnäller. Inte direkt P2W av färgen på portalen.

Typ som att säga att det är valfritt att spela om jag kritiserar mechanics eller storyn i Diablo 4. Varför ens spela spel eller ha en åsikt om något överhuvudtaget....

Just consooooom product!!

Skrivet av Jönsen:

Men visa då att "de" har tagit bort steam recensioner..

Helt ärligt varför bryr du dig?

Skrivet av Jönsen:

Kan även slänga in min uppfattning då jag refundade spelet idag trots att jag hunnit köra 13h.

Spelets starka sida är dess karaktärer och dynamiken och dialogen mellan dessa, jag tyckte att det var riktigt bra faktiskt och skrattade gott flera gånger åt detta. Sen även att spelet faktiskt är tre dimensionellt i striderna (tyvärr inte lika bra som Anthem gjorde det dock).

Tyvärr finns det fler minus än plus och dessa är först och främst hur enormt repetitiva uppdragen och fienderna är, förstår inte att de inte la mer energi på detta. Staden är snygg och håller generellt hög nivå men det är bara en kuliss, inget liv i den eller liknande. Och gunplay är tyvärr mediokert, ingen kraft i vapnen och även här lider spelet av dålig variation. Slutligen loot-delen, riktigt tråkig och känner ingen rush alls när man ser att fienden droppar något.

2/5 eller 5/10. Spelet är faktiskt helt ok att köra genom men absolut inte för 70€ och i synnerhet inte 100€.

This you? Mr.refund

Skrivet av Karmak:

Har du bevis att de har tagit bort recensioner eller du bara går på vad en random skrev på en steam review?

Hur ska jag kunna bevisa det? om någon lägger fram screenshots på hur det varit säger väl du att någon manipulerat dom.

Nej det enda beviset jag själv observerat är att antalet recensioner minskade helt plötsligt och gick från 7000 till runt 2000 exakt som den där randomen skrev. När jag kollade senast hade det ökat till 4700 igen.

Edit: Nu ligger antalet recensioner på 3976.

Skrivet av Karmak:

Och jag skriver då istället positiva nyheter
Som man ser på steam recensioner av de som faktiskt spelat spelet tycker det är bra. Det ligger på very positive med 85% som rekommenderar spelet
Samma i playstation affären där den har 4.5/5 av de som spelat

Lol de har tagit bort negativa recensioner sen spelet släpptes på steam. Kollar man på Steam charts så är spelet dead on arrival för att vara live service. Spelet kommer vara dött inom en månad.

Edit: Var falskt med borttagna recensioner, borde kollat upp först. Resten står jag fast vid.

Skrivet av Grävling:

Nu var det inte just dom som reagerar på regler för universumet jag talade till utan dom som på riktigt hävdat realism.

I övrigt så förklarades det ganska bra i dom delar som går emot tidigare etablerade regler även fast jag också personligen tycker att det hade kunnat göras bättre.
Jag försöker inte White knighta studion eller deras spel men spelet och dess story är bättre än det skit folk försöker få det att framstå som.
Ska bli intressant att se vad som händer med det.

Vet inte exakt vad de som hävdat realism har sagt men skulle väl anta det ha med att göra att det inte är realistiskt i någon form att se Deadshot och company besegra någon i Justice League.

Håller verkligen inte med dig, storyn är fylld av plothål, påhitt och deus ex machina moments. Men eftersom att jag redan blivit tillsagd angående spoilers så kan vi inte diskutera ämnet i denna tråden.

Skrivet av Grävling:

Jag tillhör nog minoriteten som ändå tycker att storyn var underhållande, älskar den här typen av what ifs med superhjältar och orkar inte med personer som säger att det inte är realistisk att suicide squad dödar superman. Vet ni vad som inte heller är realistiskt? En haj på två ben, en snubbe från rymden som flyger runt och skjuter laser ur ögonen och mycket mer som finns i det universumet. Superhjältar är inte realistiska och det är en utmärkt setting att experimentera i och göra sjuka Stories.

Delar också dina tankar om build delen, har otroligt kul med endgame nu. Så om någon söker personer att spela med, hojta.

Har inget med realism att göra utan vilka regler som gäller för det universum storyn utspelar sig i. Om jag ser Harley Quinn börja flyga och spruta eld ut genom munnen och det inte finns något arbete innan som stödger det så är det ett plothål eller en "plot contrivance".

Superhjälte genren är en utmärkt setting att experimentera och göra sjuka stories i ja, men du advokerar för att man kan göra precis vad man vill även om karaktärerna och världen redan är etablerad och följer regler inom sitt universum. Vilket du antagligen inte alls tycker beroende på hur långt man pushar dig.

Att se 4 C-list skurkar besegra någon från justice league som de gör i det här spelet är skrattretande.

Skrivet av Karmak:

oh nej.. someone think of the children

Detta var det lamaste jag har hört som anledning att storyn suger

Jag trodde jag hade missat något jättehemskt och fattar inte hur när jag spelat och gjort allt
Nej detta måste vara någon dum anleedning som de hittar för att hata spelet och måste greppa efter varje halmstrå

Jag sa aldrig att storyn sög bara pga av det, svarade bara den som var innan. Sen är det så himla kul när folk sitter på Fz av alla ställen och normaliserar sexuella trakasserier bara för att det handlar om att det är en kvinna som gör det mot en man.

Finns flera anledningar till varför storyn suger. Bl.a hur dom får bomberna injicerade, kunde fan inte tro mina ögon när det visar sig att det är dom 4 som gör det på det mest efterblivna sättet. Eller hur Harley avrättar Batman som vid det laget inte kan försvara sig och är under mindcontrol. Men innan hon gör det snackar skit om att han har gett alla långsiktigt mental och känslomässig skada till alla han känner. Ja det kom ju från rätt käft Harley, som tillsammans med Jokern avrättat och torterat människor etc.

Finns fler exempel. Hur Batman har varit under Brainiacs control i 3 veckor men inte en enda gång åkt till hall of heroes och tagit alla gadjets och vapen som Justice league är svaga mot. Batman glömde tydligen det....

Storyn är helt jävla efterbliven i Suicide squad.

Satt in en spoiler-tagg // uberpwange

Skrivet av Karmak:

måste ha missat vad för sorts sexuella trakasserier?

När hon taffsar på hans röv när han inte har någon möjlighet att göra motstånd. Men vissa tycker ju att det är okay för Harley är kvinna och Deadshot är en man. Men jävlar vilket liv det blivit om rollerna varit ombytta.

Åh men vad bra att Microsoft köpte Activison Blizzard, nu kommer allt blir bra igen herpa derp