Jag har åkt bil in och befinner mig i en ogästvänlig rävsaxbeklädd skog då jag råkar på en ogästvänlig zombie som bara längtar efter att hacka mig i bitar efter att ha svurit något obegripligt åt mig på spanska. Jag riktar pistolen mot den otrevlige individen, spänner hanen och inser förtvivlat jag inte kan skjuta... alls.

Ett PC-spel utan musstyrning

Jag kikar i kontrollpanelen som säger åt mig att använda vänstra kontrollspaken. Medan jag febrilt försöker förstå vad som menas inser jag plötsligt att det inte finns något stöd för musstyrning överhuvudtaget. Jag tvingas därför att plugga in en Xbox 360-kontroll för att överhuvudtaget kunna attackera mina banemän.

Men det finns många ljuspunkter. Det som gör Resident Evil 4 så bra är nämligen den fantastiska stämningen och det faktum att Capcom har frångått sin gamla bristfälliga kamerahantering. Resident Evil 4 är kanske inte ett supervackert spel, men det har sin charm och få titlar kan idag få mig att fastna så som det här spelet har gjort. Både vanliga fiender och bossarna är helt galet coola och väldesignade. Jag harpunerar, styr undan, skjuter, kickar. Jag befinner mig under cirka tolv timmar i en blodsprutande skräckspelshimmel och jag älskar varje minut.

Inget nytt under solen

Spelet har det mesta man kan önska sig i genren. Det finns kluriga pussel, vackra flickor, läskiga bossar. Det är relativt tätt mellan sparningspunkterna, ibland finns det även checkpoints mellan sparpunktena om du skulle ha långt till nästa och dö någonstans på mitten. Ljudet är bra, röstskådisarna helt okej och storyn välskriven. Du har också en hel hög med coola upplåsbara belöningar, och du kan köpa dig bössor och uppgraderingar hos alla mysko försäljare som stryker omkring på konstiga ställen i de virussmittade skogarna. Det är lätt att strida, ibland lite för lätt men eftersom momenten varierar så mycket är enkelheten inget som ger minus i kanten denna gång.

Resident Evil 4 till PC är ett genomarbetat trevligt konsolspel, det är bara det att det stannar just där. Det är ett roligt, välgjort spel, bra ljud, hyfsad story, läckra fiender men tyvärr finns det inget superfräscht nytt som gör att man ska köpa PC-versionen om man redan äger en konsolvariant, särskilt inte som det inte finns någon musstyrning i den förstnämnda. Kort sagt, Resident Evil 4 till PC är en av de, kontrollmässigt, sämsta portningarna jag sett, men i övrigt är spelet en dröm lika våt som Vättern om våren.

Testdator:

Intel Core 2 Duo (1,8 GHz)
1 GB RAM
GeForce 8800 GTS
Windows XP