600 procent bättre än DirextX 9. Cpu-kraften utnyttjas 50 procent bättre. Xbox One presterar dubbelt så bra.

Försnacket utmålar DirectX 12 som en smärre revolution för grafiken. Och nu kommer nya rapporter om hur bra det nya programmeringsgränssnittet presterar. #Stardocks Brad Wardell har testat DirectX 12 med en ny, inte namngiven grafikkrets, och han rapporterar om en prestandaökning från 13 bilder/sekund med DirectX 11 till... håll i dig - 120 bilder/sekund med DirectX 12.

Testet gjordes alltså av en specifik sekvens, test av ljussättning och lens-effekter, och det betyder inte att DX 12 kommer öka prestanda mångdubbelt i samtliga spel. Men det förstärker förhandssnacket om att nästa DirectX är något att se fram emot för prestandatörstande gamers.

Brad Wardells kommentar om en "osläppt grafikkrets" bör innebära antingen en variant av #AMD:s förmodade Geforce-dräpare Radeon R9 380X eller #Nvidias nästa toppmodell efter nuvarande Geforce GTX 980. Ovannämnda test kördes med flera Crossfire-ihopkopplade grafikkort. Det har tidigare sagts att DX 12 drar stor nytta av flera processorkärnor på grafikkortet, vilket både Wardells siffror och han själv bekräftar.

DirectX 12 ingår i Windows 10 som släpps (gratis, under vissa förutsättningar) senare i år.