5. Kameo: Elements of Power
Den kaxiga lilla alvprinsessan Kameo lever numera i en ganska bortglömd tillvaro. Vilket är lite synd. 2005 axlade hon nämligen huvudrollen i äventyrsspelet #Kameo: Elements of Power som var en av lanseringstitlarna till Xbox 360. Det var ett äventyr som var snyggt för sin tid, med en del häftiga tekniska landvinningar som imponerade – däribland möjligheten att snabbt rida genom ett hav av troll utan att bilduppdateringen sviktade. De tekniska bitarna är förstås inte lika gastkramande tio år senare, men i grunden finns ändå en trevlig resa som är värd att ge sig ut på.

4. Battletoads
Stridsgrodornas återkomst är något fans har vrålat sig hesa efter i flera år. Om någon storslagen comeback är planerad återstår att se, men fram till den eventuella återuppståndelsen kan vi åtminstone avnjuta arkadspelet och NES-versionen. Den sistnämnda är min favorit med sina lustiga animationer, varierade gameplay-moment och mördande svårighetsgrad.

3. Viva Piñata: Trouble in Paradise
Bakom en härligt färgglad och sockersöt yta döljer sig två förvånansvärt djupa Xbox 360-spel där det gäller att sköta om en vacker trädgård (eller ful om du som jag både saknar gröna fingrar och känsla för design) och locka till sig pinata-djur med en blandning av strategi och management-spel. Uppföljaren Trouble in Paradise är strået vassare på de flesta sätt och är den titel som skuttar, kryper och flyger in på en stadig tredjeplats.

2. Conker’s Bad Fur Day
Någonstans under arbetet med det urgulliga äventyret Conker’s Quest tog utvecklingen en genväg åt det mörkbruna hållet. Den lilla ekorren Conker förvandlades till en bakfull gnagare som behövde hitta hem till sin flickvän Berri, bland annat genom att slåss mot en gigantisk, operasjungande bajshög. Och så var Nintendo 64:ans mest kontroversiella spel ett faktum. Det är just den versionen, inte den censurerade remaken till Xbox, som ingår i Rare Replay. Gott så.

1. Banjo-Kazooie / Banjo-Tooie
Under Nintendo-åren, i synnerhet till SNES och Nintendo 64, körde Rare ofta med taktiken att kopiera Nintendos framgångsrecept rakt av och sedan sätta en egen prägel på det. Resultaten varierade, men med #Banjo-Kazooie fick de in en riktig fullträff – en klassiker som många idag ser som både Rares och Nintendo 64-konsolens bästa spel. Med roliga figurer, käck och passande musik, samt fina världar att plattformshoppa runt i är jag benägen att hålla med. Banjo-spelen är kronjuvelen i samlingen, och en glimt från en svunnen tid. Från en epok då 3D-plattformarna härjade fritt och Rare var en av samtidens absolut bästa spelutvecklare.

Besök officiella hemsidan för Rare Replay om du vill se en komplett lista över alla 30 spelen i samlingen.