Oculus har uppdaterat sitt virtual reality-sortiment med två nya Rift. Det ena heter Oculus Quest och är en fristående variant, men för oss som spelar vid dator är det andra, Rift S, mer intressant.

Rift S har lite högre upplösning än original-Riften, med bättre skärpa som efterlängtad konsekvens. Oculus menar också att scren door-effekten reduceras. Den har "inside out-tracking", alltså sensorer och kameror på headsetet som mäter var det befinner sig – inga externa sensorer behövs. Tack vare kamerorna kan användaren se vad som finns framför headsetet på displayen – välkommet om man kör exempelvis en flygsimulator och behöver använda tangentbordet. Enligt ett par tidiga användaromdömen kan man ha glasögon på sig.

Rift S har samma systemkrav som originalet (minst GTX 960, GTX 1050 Ti, Radeon RX 470, Radeon R9 290 som grafikkort). Den har också liknande pris – 450 euro kostar den i Oculus-butiken. Frakten är gratis, så slutpriset landar i trakterna av 4 800 kronor. Den billigaste Oculus Quest-modellen med 64 GB minne kostar lika mycket, 128 GB-varianten kostar 549 euro.