De senaste veckorna har vi haft energiska diskussionerna kring den allt ökande återförsäljningen av hett eftertraktade produkter såsom Playstation 5 och Xbox Series X. Och att det finns aktörer som tjänar mycket pengar genom att bland annat använda botar för att överlista butikshemsidor på några få sekunder. Senast igår hade vi en omröstning kring huruvida så kallad scalping, att någon köper på sig en stor mängd produkter bara för att tjäna pengar, borde förbjudas. Något närmare två tredjedelar av de som röstade tyckte.

Samtidigt har vi en fri marknad där självreglering är målet och när vi frågade svenska aktörer inom begagnatmarknaden fick vi ett långt svar från Blocket. Tradera har i skrivande stund inte återkommit.

Blocket skriver i sitt uttalande att de enligt dem själva bedriver ett "gediget kundservice-och kundsäkerhetsarbete" som bland annat innebär att de säkerhetsställer att säljaren faktiskt har varan. Det är alltså inte ok att lägga upp en annons på en verifierad förbokning.

I övrigt lutar de sig mot att marknaden självreglerar sig. Om en vara säljs till ett pris är det också ett rimligt pris, oavsett hur högt (eller lågt) det är. Du kan läsa hela Blockets uttalande nedan.

Privathandeln påverkas till stor del av yttre faktorer och generellt kan vi se att samhällshändelser återspeglas på andrahandsmarknaden. Vi kan se att exempelvis attraktiva varor med begränsad tillgänglighet går upp i pris eftersom det är så som marknaden fungerar. Det gäller bostäder i attraktiva områden, konst, klassiska bilar och det mesta som folk har ett intresse av att äga.

Vi har också sett andra exempel på plötsliga pristoppar som när O'boy-mjölchoklad tog slut och vissa försökte sälja sitt paket som stått i skafferiet det senaste året för tusentals kronor. Eller när somliga försökte sälja telefoner med appen Flappy Bird, när det hade blivit en stor uppmärksamhet kring den.

Släpp av ett nytt Playstation eller en ny Xbox är en stor händelse för inbitna gamers men också för många, många andra som tycker att det är kul att spela. Givetvis blir det ett stort tryck och vissa kommer inte att få en enhet från det första släppet.

Givet vår stora och centrala roll i många människors liv bedriver vi ett gediget kundservice-och kundsäkerhetsarbete. Och i det här fallet verifierar vi bland annat att säljarna faktiskt har varan så att ingen blir lurad. Vi tillåter exempelvis bara försäljning om man har varan hemma och vårt säkerhetsteam bevakar noggrant utvecklingen.

När det gäller prissättning är möjligheterna för oss som privat aktör att ingripa eller reglera priser begränsade utan det sker en självreglering genom marknaden. Om någon vill köpa en pryl till ett visst pris så är det ju ett rimligt pris för varan. Sätter säljaren ett orimligt pris så blir det ingen försäljning.