GLaDOS har vunnit med drygt 10 procent i varje match hon ställt upp, ja, till och med 30 procent vid ett tillfälle. Mot LeChuck blev det (föga förvånande) hårdare, men till sist gick ändå vår favorit-AI segrande ur duellen. 53 mot 47 procent blev till sist marginalen.

GLaDOS kommer ställas i semifinal mot Ganon. Japp, Ganon hade inga problem med att avfärda den sista Mass Effect-deltagaren Harbinger (som slått ut både Gandhi och Handsome Jack) med 62 mot 38 procent. Det kan bli en hård semi då GLaDOS och Ganon fick ungefär lika många röster. Något fler för Ganon, men å andra sidan: GLaDOS har haft en starkare turnering sett till helheten.

Men innan vi kommer dit är det dags för sista kvartsfinalerna. De börjar klockan 12 idag.

Så här går det till

Sextiofyra skurkar ska bli en, men vägen dit går via ett antal matcher: först trettiotvådelssfinaler, sen sextondelsfinaler och så vidare. Hälften slås ut i varje omgång och till sist möts två finalister. Vinnaren är världens bästa skurk. Du väljer vem.

Bilden till höger visar det gått hittills.

LeChuck vs GLaDOS

Detta har hänt: GLaDOS har (föga förvånande?) gått fram som en AI-ångvält i turneringen. Heihachi, Atlas och Dracula har alla förpassats till skuggorna med trygga marginaler (80 %, 78 %, 62 %). LeChuck har haft en snudd på lika stabil seglats. Jenova (72 %), Dr. Nefarious (79 %) och Hitler himself (61 %) lyckades inte stå emot LeChucks skurkfaktor.

LeChuck har i drygt trettio år kämpat för att vinna över Guybrush och snärja Elaine Marley. Spöket/zombien/piratdemonen har både trevliga hobbys (grogg) och mindre trevliga sådana (kidnappning, tortyr, massmord). Om du råkar dödas av LeChuck har du å andra sidan chansen att bli en del av hans odöda besättning. Oklart om det är belöning eller straff.

Kända spel: Monkey Island, senast Return to Monkey Island
Citat: "Ah. There's nothin' like the hot winds of hell blowin' in your face."

GLaDOS, eller "Genetic Lifeform and Disk Operating System", är otäckt aktuell då hon är en AI. Det finns de som påstår att vår AI-rädsla är överdriven. De har uppenbarligen inte träffat GLaDOS. Hon må sakna all form av samvete, men har desto mer ilska och bitterhet under huven. Lika mycket en artificiell intelligens som allsmäktig gudinna över sin verklighet.

Kända spel: Portal, Portal 2
Citat: "How are you holding up? Because I'm a potato."

Harbinger vs Ganon

Detta har hänt: De har varit många, men Harbinger är sista Mass Effect-skurken som står upp. Efter att ha slagit ut en brokig skara – Gandhi (60 %), Nemesis (59 %), Handsome Jack (52 %) väntar Ganon. Han som i sin tur slått ut Kaptain K. Rool (81 %), Sarah Kerrigan (med blott 51 %!) och Gaunter O'Dimm (62 %). Vägarna har sett olika ut. Nu möts de två.

Harbinger påstår att reapers är mänsklighetens "frälsning genom förstörelse" och är hjärnan bakom mytomspunna collectors, vars uppgift är att kidnappa hela befolkningen i mänskliga kolonier. Men framför allt har vi att göra med ledaren av reapers som är ute efter att förstöra allt och förslava alla – och det gång på gång på gång gång på...

Kända spel: Mass Effect 2, Mass Effect 3
Citat: "I am assuming direct control."

Ganon är Links ständiga ärkerival i Zelda, och även om hans motiv skiljer sig åt innefattar de ofta kidnappning av prinsessan Zelda, få Hyrule på knä och att lägga beslag på trekraften. I sin klassiska Ganon-form är han bokstavligt talat ett svin, men vi känner honom också som Ganondorf i Gerudo-formen. Då är han mer mänsklig (men ändå ett svin, ärligt talat).

Kända spel: Zelda-serien, senast Zelda: Tears of the Kingdom
Citat: "Do not look away. You witness a king's revival. And the birth of his new world!"

Fotnot: Röstningen pågår till och med torsdag 18/4. På fredag inleds de sista kvartsfinalerna!

Hela slutspelsträdet