Det nordiska ("nördiska"?) slaget går i mål. Sverige och Finland har kämpat om förstaplatsen i medaljligan genom hela turneringen, med Danmark som ohotad trea. Nu delas de sista femton guld-, silver- och bronsmedaljerna ut. Resultatet ser du allra längst ner.

Finaldagen bjuder på flera tunga kategorier. Ja, rentav den tyngsta: bästa spelet. Men vi delar också ut guldmedaljer till rollspel, kritikerälsklingar, hårdvara och sanna överlevare i spelvärlden.

Framför allt har veckan varit en enda lång hyllningsfanfar till nordiska spel. Vem kunde ana i början av det här århundradet att vår avlägsna nord kunde bjuda på allt detta? Max Payne, Minecraft, Eve Online, Alan Wake, Battlefield, Hitman, Den längsta resan... Vilken resa det här är!

BÄSTA ROLLSPELET


Spel som spelar roll.

Mutant Year Zero: Road to Eden

Xcom-taktiska strider, stealth, story och så ett eget och skitkul rollspel i grunden – som bygger på klassiska papper och penna-rollspelet Mutant. Genrer kolliderar men rollspelet i kärnan får soppan att lyfta. Den största nackdelen är att det inte finns en tvåa. Ännu.

Expeditions: Rome

Efter vikingar och spanska conquistadorer styrde danska Logic Artists kosan mot eviga staden: Rom. Du kanske tror att du känner till historiens vingslag, men här får du skapa dina egna.

Legend of Grimrock

Rollspel kan vara så oerhört mycket, men i begynnelsen var: grottkravlande. Legend of Grimrock vinner inga innovationspoäng men är i gengäld jätteklassiskt. Och jättebra!

Earthlock

Ett fint litet vykort från ett 1990-tal då rollspel (jrpg:s i synnerhet) såg ut så här. Turordnings-baserade, varma och väldigt charmiga. Givetvis vilar världens öde på dina späda axlar.


🥇 Guld: Legend of Grimrock – för kravlandet i grottorna

🥈 Silver: Expeditions: Rome – för en strapats att minnas

🥉 Brons: Mutant Year Zero: Road to Eden – för ett fett rpg-paket

HÖGST METACRITIC-SNITT


Högst kritikersnitt vinner. Lika högt? Då avgör folkets röst.

Minecraft

Minecraft utsågs till världens bästa svenska spel, och har också högsta Metacritic-snittet med 93 (användarsnitt: 8,1) av alla svenska spel. Således en bjässe på många olika vis. Vi bugar.

Inside

Danmark har Hitman, Hitman och åter Hitman, men det är ett särskilt mörker som hyllats allra mest. Inside med 93 i snitt (8,3 för användarna) är en kritikerkanon utan danskt motstycke.

Max Payne

Max Payne blev Remedys breda genombrott, medan Alan Wake 2 är deras senaste koloss. Båda snittar på 89 på Metacritic, men Max Payne har avsevärt starkare medvind bland folket. Bullet time-verket från 2000 ringar in allt som är Remedy. Eget, tankeväckande, enormt bra.

Eve Online

I drygt tjugo år har Eve Online hängt med. Tjugo år! Första iterationen har inte speciellt rosiga betyg, men special edition-släppet från 2009 är uppe på 88 i Metacritic-snitt. En siffra som förmodligen värmer gott på Island – och lär göra så om ytterligare tjugo år.

Den längsta resan

Det brukar talas om att Funcom-spel vill mycket men slarvar bort en hel del på vägen. Backar vi bandet hela vägen till 1999 hittar vi dock Den längsta resan med ett Metacritic-snitt på 91. En siffra finska Remedy inte varit uppe på och som bara ett fåtal svenska spel överträffat.


🥇 Guld: Inside – för att det är älskat av alla

🥈 Silver: Minecraft – för en bjässe på alla vis

🥉 Brons: Den längsta resan – för en rolig Norge-historia

BÄSTA SURVIVAL-SPELET


Genren för dig som ogillar att inte leva.

Valheim

Succén kom lika omedelbart som en hord skövelsugna vikingar, mycket för att alla komponenter fanns där redan från start: PvP, crafting, basbyggande, progression. Klätt i en kostym som osade nordisk nationalromantik slog det säljrekord vecka efter vecka.

Deep Rock Galactic: Survivor

Isometrisk kamera och en solitär dvärg i kamp mot våg efter våg av fiender skiljer denna spinoff från förlagan. Mångbottnade uppgraderingsmöjligheter har gett det mycket och välförtjänt beröm.

Barotrauma

Människans framgång beror på vårt samarbete. Men här hänger våra liv på det, för vi är i en ubåt på Jupiters måne Europa, med groteska monster överallt. Klaustrofobi i kvadrat. Tur att vi har varandra.

Conan Exiles

Funcoms survival-tolkning av den gamla barbaren fick massa uppmärksamhet för penisfysiken. Men när vi hade fnittrat färdigt upptäckte vi ett intressant open world-spel.


🥇 Guld: Valheim – för att få miljöer är roligare att (över)leva i

🥈 Silver: Barotrauma – för den unika settingen

🥉 Brons: Deep Rock Galactic: Survivor – för solid solo-survival

BÄSTA HÅRDVARAN


De där grejerna vi spelar med.

Gizmondo

På förhand hypad (rejält!) som en PSP- och DS-dräpare, men köpt av ingen när den släpptes. I dag minns vi den främst för säljfiaskot. Och för att Uppsalamaffians ledare "Tjock-Steffe" (han som totalkraschade en Ferrari i USA) figurerade i bakgrunden. Uppsåtet kanske inte var helt ärligt..?

Steelseries

Vad som började med musmattor av glas är i dag ett företag som säljer möss, tangentbord, headsets och annan gamer-inriktad kringutrustning. Det är en imponerande utveckling, även om man inte längre kan köpa en glasmusmatta av dem.

N-Gage

Den talande tacon försökte para mobil och gaming. En god tanke – men dessvärre illa utförd: vem vill plocka bort batteriet för att byta spel? Genomslaget var blekt, men den var ändå något av en primitiv föregångare till smartphonen som slog igenom några år senare.


🥇 Guld: Steelseries – för klättringen till dagens position

🥈 Silver: N-Gage – för innovationslusten

🥉 Brons: Gizmondo – för ett ärligt försök

BÄSTA SPELET


Bäst. Punkt.

Minecraft

Nej, 300 miljoner människor har inte fel. Minecraft är en gigant med ett större genomslag. Det är ett spel, om du vill. En byggsats, för den med det suget. Ett läromedel, om behovet finns. Kort sagt: Minecraft är allt du vill. Om det inte finns kan du bygga det – i Minecraft.

Inside

Inside släpptes 2016. Åtta år senare har vi fortfarande obesvarade frågor, men en sak vet vi: det är fantastiskt. Storslaget och minimalistiskt på en och samma gång. Det borde inte gå. Det går.

Max Payne

Byggt på bottenlös svärta är Remedys genombrott en milstolpe i actiongenren. Max Payne slåss lika mycket mot korruption och kriminalitet som mot sin egen sorg i ett spel som lånar lika mycket från Humphrey Bogart som från The Matrix.

Eve Online

Huruvida Eve Online är ett spel eller en livsstil kan man fråga sig. Förmågan att stå emot tidens tand kan däremot inte ifrågasättas. CCP gjorde spelet men det är spelarna som driver det.

Den längsta resan

Funcom skulle bli kända som online-pionjärer, men resan innan var den längsta – och den bästa. Den längsta resan blandar fantasi och verklighet. Komplexa karaktärer och intrikat världsbygge. Det gapade efter mycket och lyckades svälja oss med hull och hår.


🥇 Guld: Minecraft – för att det störst men större än sin delar

🥈 Silver: Max Payne – för maxinsatsen

🥉 Brons: Inside – för minimalismen som växer när spelet slutar

Guld 🥇

Silver 🥈

Brons 🥉

1

Sverige

10

9

5

2

Finland

8

9

2

3

Danmark

5

3

11

4

Norge

1

3

5

5

Island

1

1

1

Medaljligan bygger på antalet vunna guldmedaljer. Är guldskörden mellan två länder lika stor räknas silvren, därefter brons. Är medaljfördelningen oavgjord blir placeringen densamma.