10 november 2020 klev Microsoft från Xbox One till Xbox Series X och S. En ny Xbox-generation började med inte en utan två konsoler. En av budgetsnitt (S) och en mer muskulös (X). Fyra år senare torde vi ha kommit halvvägs och förändringens vindar blåser.

Medan Sony släpper dyrgripen PS5 Pro har Microsoft precis släppt ett gäng knappt nya Xbox-konsoler. Där Sony håller hårt i sina spel (bortsett från några pc-släpp) har Xbox blivit allt frikostigare med releaserna. Numera hittas en del Xbox-spel på PS5 och Switch.

Fjärde generationens Xbox-konsoler.

Därmed är det i princip omöjligt att göra en tio i topp-lista över de bästa exklusiva Xbox-spelen. Ordet "exklusivt" finns ju knappt längre i Xbox ordbok! Men. Visst har vi fått fantastiska titlar från Xbox-studior som återfinns först på Xbox Series (och pc). Visst finns spel som har ett tydligt Xbox-DNA. De tio bästa listar vi undertill. Efter ungefär halva tiden med Series X|S kan vi konstatera en rad pangspel. Och när vi kliver in i andra halvleken väntar vi på stora Xbox Game Studios-spel som Indiana Jones, Microsoft Flight Sim 2024, Avowed, Gears of War: E-Day, Fable, The Elder Scrolls VI och mycket, mycket mer.

Men idag handlar allt om första halvlek och de tio bästa Xbox-spelen – hittills. Vi listar redaktionens tio Xbox-favoriter. Medhåll? Mothugg? Rösta fram din favorit undertill.

Och nästa vecka? Ja, då handlar det om de första fyra åren med Playstation 5.

10. Gears 5

Release: november 2020

Gears (of War) har aldrig återuppfunnit hjulet men har, tack vare absurt breda axlar, ändå armbågat sig fram. Axlarna hos Kait Diaz är månne inte lika breda som i Fenix-fallen, men Gears 5 lyckas ändå med hennes inre resa – även om förstås det yttre köttandet är skälet till varför vi vallfärdar till serien. Less is more? Nä, more är ta oss tusan så mycket more!

"Har aldrig återuppfunnit hjulet"

Snäva mörka korridorer samsas den här gången med öppna ytor. Ironiskt nog är det här, där spelet prövar något nytt, som det där annars väloljade (och blodiga) maskineriet hostar till. När Gears 5 är Gears of War är det som bäst. En skön mix av ytligt köttande och en inre resa som känns.

9. Starfield

Release: september 2023

Det kom till sist. Det självutnämnda "Skyrim i rymden". Riktigt så vidlyftigt blev det inte. De tusen världarna var i mångt och mycket kloner och omslöts dessutom av laddskärmar. Starfield siktade mot stjärnorna och nådde aldrig riktigt dit – men ganska långt ändå.

Starfield är en märklig grej. Besvikelse, ja, men också ett spel med många Bethesda-styrkor knutna till sig. Där man med fördel kan släppa storyns huvudfåra, göra en U-sväng med sitt egensnickrade skepp och resa dit man vill, göra det som faller en in. Där och då är Starfield speciellt. När man släpper de orealistiska förväntningarna och lever sitt bästa Nasa-punk-liv.

Det är svårt att villkorslöst älska Starfield, men det är samtidigt lätt att tycka om.

8. Senua's Saga: Hellblade II

Release: maj 2024

Underhållningsformen spel ger oss ibland ett stycke allvar att hacka i oss. Eller i Senuas fall: två. Hennes psykos är något lindrigare än förra gången, hon har bättre koll på sitt mentala tillstånd. Men mardröm och verklighet går alltjämt hand i hand, och det står klart att utvecklarna vill berätta för oss om psykisk ohälsa. Så det är inget renodlat nöje vi serveras.

"Det är inget renodlat nöje vi serveras"

Hellblade II ger oss en otrolig bild av hård, nordlig natur. Skeppsbruten driver Senua i land på 900-talets Island, och där inleds kampen mot såväl inre som yttre fiender. Det är en resa som kräver en del av dig, och som kanske inte faller alla på läppen. Men det är en du kommer bära med dig långt efter att den gått i mål.

7. Pentiment

Release: november 2022

De hade gett oss Fallout: New Vegas, KotoR 2 och Pillars of Eternity. Storslagna rollspel. Bäst genom tiderna-bra, rentav. Men en dag ville Obsidian gör något mindre. Plötsligt: Pentiment.

Mindre, men inte nödvändigtvis sämre. Enklare, men inte simpelt. Det ser visserligen ut som en medeltida bilderbok, men där böcker är linjära är Obsidians passionsprojekt snarare byggt för att du ska kunna staka ut din väg som den aspirerande konstnären Andreas i 1500-talets Tyskland. Kanske är han en livsnjutare med talets gåva. Kanske är han någon annan. Du väljer.

Ett spel som inget annat.

Allt börjar med ett mordmysterium, och dramat ska fortgå i 25 år. Alltsammans omsorgsfullt återskapat efter hur samhället såg ut då, med religiösa och kulturella spänningar. Där Obsidians andra spel är breda motorvägar till rollspel är Pentiment långt mer nischat. En mysig liten stig som leder dig mot oväntade äventyr och mål.

6. Psychonauts 2

Release: augusti 2021

Man kan ta sig an psykisk ohälsa som Hellblade. Med mörker och mod. Eller så kan man göra som Tim Schafer och kompani Psychonauts 2: möta depression, ångest, tvångstankar, beroende, PTSD och annat svårmod med humorn som främsta vapen.

"Mentala hinder hanteras med empati och värme"

Främsta, men inte enda. Även om den schaferska komiken finns kvar – så som i Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango – finns det likt de andra spelen en seriös underton. Där mentala hinder hanteras med empati och värme.

Psychonauts årgång 2005 var bra, men Psychonauts 2 är bättre. Som plattformsspel är skillnaden som natt och dag. Lekfullheten är kvar men kontrollerna samarbetar till sist. Här sys också berättelsen om Raz och den hemliga organisationen Psychonauts ihop. Med finess, förvåning och förundran. Lyckopiller finns inte, sägs det. Double Fines tvåa bevisar motsatsen.

5. Halo Infinite

Release: december 2021

Det var tänkt att bli samma flaggskepp för Xbox Series som original-Halo var för den första Xboxen. Men vägen till färdigt spel var lång och stökig, kantad av tvivel och förseningar, så det blev inget samspel med konsoldebuten. Men utvecklarna styrde skeppet genom stormen i hamn, och väl där visade sig Infinite vara ett Halo väl värt att vänta på.

Spelet bjuder på både klassisk Halo-action och nytänk. Typisk tight action och varierat gameplay får en frisk injektion av den öppna världen och grappling hookens variation. Och när co-op-kampanjen till slut kompletterade upplevelsen kändes Halo Infinite som en fullgod fortsättning på Xbox-familjens kanske mest ikoniska varumärke. Det är ett högt betyg.

4. Hi-Fi Rush

Release: januari 2023

Taktkänsla. Somliga har det, andra har det definitivt inte. Dagen efter nedsläckningen av Tango Gameworks sa en Xbox-chef att man behöver "mindre spel som ger oss prestige och priser". Tango Gameworks Hi-Fi Rush var precis detta. Det kom som en blixt från klar himmel, fick tre miljoner spelare på fyra månader och håvade hem högvis med priser.

"Har rytmen i blodet (ett plus om du också har det)"

Det var mycket, men tydligen inte nog för Xbox. Drömmen om en tvåa brinner ändå starkt men vad som än händer kommer vi alltid ha kvar kvar Hi-Fi Rush. Det har definitivt taktkänsla.

Efter två Evil Withins och ett Ghostwire: Tokyo gjorde Tango slut med skräcken och skäl för sitt dansanta namn när de släppte Hi-Fi Rush. Ett färggrant, peppigt spel där Chai bokstavligt talat har rytmen i blodet (ett plus om du också har det) och får stora fördelar om han mosar motståndet till musikens takt. Vackert eget och med en sällsynt bra tajming.

Där har Xbox en del att lära.

3. Forza Horizon 5

Release: november 2021

Forzas open world-avstickare har för varje del närmat sig sitt banracing-inriktade storasyskon i kvalitet, och del fem är inget undantag. Den kringresande bilfestivalen knackar denna gång ner bopålarna i ett massivt, vilt varierande Mexiko. Där väntar hundratals bilar av alla slag och en strid ström av utmaningar, uppdrag och utforskande.

"Jag ångrar ingentiiii..."

Trots storslagna vyer och hög detaljrikedom kompromissar Playground inte en millimeter med bildflytet. Även högst upp på vulkanberget, med milsvid utsikt åt alla håll, rullar spelet silkeslent. Men bäst är hur mycket femman varierar sig och undviker känslan av upprepning. Det gör det mycket roligare i längden, och passar som hand i handske när förslagen på saker att göra står som en hagelskur kring oss. En genuint välgjord arkadracer.

2. Ori and the Will of the Wisps

Release: november 2020

Det finns spel som griper tag i våra känselspröt. Bryter dem itu och lämnar oss alldeles tagna. Det finns spel som är så in i helskotta roliga. Rentav gameplay-geniala. Det finns spel som är bäggedera: Ori and the Blind Forest, och så Ori and the Will of the Wisps.

Bästa vänner i ett främmande land.

"Ori 2" är en rak uppföljare men tar samtidigt med dig på en känslomässig bergochdalbana. Ku har kläckts och tillsammans med Ori ger sig hon iväg till det trasiga landet Niwen. Snart sliter Will of the Wisps hjärtat ur kroppen, men då är du redan förlorad i ett metroidvania av magiskt snitt. Sorgsna ögon och ett stort leende. En märkvärdig blandning.

En releasetitel för Series X|S som redan hade tjuvstartat på Xbox One. Större och bättre än sist. Visst finns en längtan efter en trea, men tar det slut här så är det ett vackert farväl.

1. Microsoft Flight Simulator 2020

Release: juli 2021

Det är mycket här man inte såg komma. En fullstor, vrålsnygg flygsim som rullar även på konsol. Med hela jorden som spelplan. Kodad av en liten fransk studio helt utan erfarenhet av genren. Som funkar för både amatörer och konnässörer, med gamepad och flygkontroller. Och som gillas av alla.

Att MSFS rullar på konsol är häxkonst.

MS Flight Simulator är ett väldigt, väldigt bra spel. Se det som en sandlåda med hela världen att upptäcka och där det är du som sätter agendan. En dag tar du ett stryktåligt bushplan till djurlivet på Serengetis savanner. Nästa turistflyger du över Gizas pyramider, Hoover-dammen och Kinesiska muren. Och när du känner för en utmaning försöker du sätta ner 747:an på den smått vansinniga (men lyckligtvis nedlagda) Kai Tak-flygplatsen i Hongkong. Sen kommer du – liksom alla andra – söka upp din bostad ("Där är den! Ser lite fel ut, men huset ligger där det ska, haha.") Sen blir det den där stranden i Spanien, skolan, sommarstugan och massa andra ställen från ditt liv. Det här är en resbar kartbok, och du bestämmer – valet är ditt.

Kombinationen av gränslösa valmöjligheter och ett spel som funkar på alla nivåer, utan att kompromissa, gör MS Flight Sim till den bästa spelupplevelsen på Xbox Series så här långt. Hur otippat det än var.