Det tillhör det mest grundläggande inom datorkunskap att en dator både håller längre och fungerar bättre om dess komponenter hålls svala, eller åtminstone inte överhettas. Den som vill lägga till mer kylning i sin stationära dator har sedan länge kunnat installera extra fläktar, men för ägare till bärbara datorer har alternativen alltid varit betydligt mer begränsade. En bärbar dator har ju som regel ingen plats för extra kylning, samtidigt som de trånga utrymmena inuti chassit ofta leder till höga temperaturer. Av samma anledning är bärbara datorers kylfläktar ofta små och högvarvade, vilket leder till irriterande ljud som bara blir mer och mer störande varefter fläkten slits. Med på grund av ålder allt ineffektivare kylsystem börjar många äldre bärbara lida av överhettning, med instabilitet och ökat slitage på komponenterna som följd.

Med sin Notebook Cooler har Antec framställt en produkt som på ett effektivt sätt kyler en bärbar dator, den första produkten i sitt slag, enligt Antec själva. Kylaren, som består av en perforerad metallplatta ovanpå ett plasthölje med fyra rejäla gummifötter och två fläktar monterade längs mitten, tar ström från USB-porten med hjälp av en smart konstruerad "pass-through"-kontakt som gör att man inte förlorar någon av det redan begränsade antalet USB-portar för att man har kylaren inkopplad. När strömsladden inte används förvaras den i ett (något trångt) fack på kylarens undersida. I mina tester kunde jag konstatera att kylaren fungerar bra, särskilt praktisk är den om man har sin dator i knäet, vilket utan kylare snabbt kan bli en svettig historia. Tack vare sin behändiga och mycket tilltalande form är kylaren lätt att ta med sig och att använda. Kylaren är av precis rätt storlek för min ThinkPad och bör sålunda passa bra ihop med de flesta bärbara datorer som finns på marknaden idag.

Den som saknar dockningsstation till sin bärbara dator kan ha nytta av att Antec Notebook Cooler tack vare sin höjd lämnar ett avstånd mellan datorn och ytan som den står på, vilket gör att småsaker som ligger och dräller inte är i vägen om man t ex vill öppna datorns CD-enhet eller göra något annat som kräver tillgång till datorns underrede. Upphöjningen kan också ge en mer ergonomisk arbetsställning eftersom såväl tangentbordet som skärmen höjs upp något i förhållande till användaren.

Hur är det då med ljudnivån? Tyvärr är inte Antec Notebook Cooler så tyst som reklamen vill göra gällande. Ljudnivån ligger visserligen bara på 25.9 dBA (enligt Antec) men ljudet har en hög och vinande karaktär som helt klart överröstar min bärbaras inbyggda fläkt och är för högt för att inte störa i tysta miljöer - jag var tvungen att stänga av den när jag tog med den på en lektion i skolan, ljudet var helt enkelt för störande. Räkna heller inte med att en bärbar dator automatiskt skall stänga av sin inbyggda fläkt för att kylaren används.

Där Antec Notebook Cooler kommer till sin fulla rätt är då man har en dator som har riktiga problem med överhettning, och där det skulle kosta mycket pengar att åtgärda detta på normal väg (t ex genom att låta tillverkaren byta ut kylningen). Den som ofta arbetar med datorn i knäet men störs av höga temperaturer kan också ha stor nytta av den, störs man av den höjda ljudnivån som det innebär att ha kylaren påslagen kan man alltid använda den med fläktarna avslagna med (nästan) bibehållet resultat. Tack vare kylarens snygga design kan den också utgöra ett stilfullt tillbehör för den som redan har allt (den tekniska termen är "prylbög", tror jag) och gillar att prova nya saker.

Sammanfattningsvis har Antec lyckats med att ta fram en produkt som kan göra stor nytta för ägare till bärbara datorer, men som kanske inte kan uppskattas av alla på grund av ljudnivån. Den som inte har några direkta problem med hög temperatur i sin bärbara dator har något begränsad användning för Antec Laptop Cooler, men det är förstås inte omöjligt att produkten har användningsområden utöver de jag nämnt här. Antec vill ha $39.95 för sin kylare, alltså ungefär 300 kronor, vilket jag tycker är rimligt. Betyget blir 3,5, där ljudnivån får bära ansvaret för ett halvt poängs avdrag.

Testdator:

IBM ThinkPad R40
Modell 2682-K4G
Pentium 4M 2.2GHz