Musen. Denna tekniska förlängning av gaminghanden som ska överföra våra finkalibrerade musklers rörelser till snabbhet och precision i datorn. Då räcker det inte att komma dragande med något larvigt femtiokronorsjox med två musknappar som gnisslar av billig plast med dålig passform. Vi kräver genomarbetade kvalitetsprylar, eller hur? Vilket nästan osökt för oss in på Logitech G700, den senaste i raden av företagets spelinriktade gnagare.

Lite stealth, lite sned sportbilsinstrumentpanel, fullt ut gamermus.

Om du inte är högerhänt har du inte mycket att hämta med G700. Hela designen med olikformade knappar och kanter ger musen ett smått kufiskt asymmetriskt utseende. Om man räknar allting som kan tryckas, klickas och vippas, då har den tretton programmerbara knappar. Fyra stycken är placerade för tummen, bredvid vänster musknapp finns tre till och så vidare. Och det som är mest fascinerande? Nästan alla är bekväma, och med ett undantag når man dem utan att vrida kroppsdelar ur led. De är dessutom designade så att man utan problem kan känna vilken knapp det är man tafsar på. Tjusigt Logitech, ni har inte bara tänkt rätt, ni har lyckats genomföra tanken också.

Trådlöst eller sladd, vem bryr sig

En annan sak som jag bli väldigt nöjd med är att vi inte behöver argumentera om vad som är bäst: trådlöst eller sladd. Eller trådlös kommunikation och ström/laddning via sladd som några tillverkare har flummat fram. G700 erbjuder allt. Vill du köra trådlöst ansluter du en nano-reciever (vilket på svenska betyder ”skitliten radioenhet”) i USB-porten, håller batterierna laddade och spelar. Behöver du ladda kan du göra det samtidigt som du spelar genom att ansluta en sladd till musen. Om du däremot, som jag, föredrar sladdar framför batterier kan du strunta i nano-reciever och köra både ström och kommunikation via sladd. Den ultimata valfriheten. Min enda lilla anmärkning är att sladden är ganska styv vilket är lite irriterande, men inte så att man blir upprörd.

Oavsett hur du väljer att låta musen kommunicera med datorn krävs det att du installerar Logitechs extra programvara för att du ska kunna utnyttja musens fulla potential. Och det är ingen hejd på vad som går att justera, ändra och styra. Individuellt vertikal och horisontell upplösning? Inga problem. Logitechs sedvanliga avancerade makroinspelning? Självklart. Spara alla inställningar i profiluppsättning som går att spara i musens inbyggda minne? Visst går det också. Musens minne räcker visserligen bara för maximalt fem profiler, men det lär räcka för de flesta. Du kan till och med välja vilket energiläge du vill att musen ska använda. Det spelar i och för sig bara roll när du kör med batteri, använder du sladd är det bra att fläska på med allt som går.

Dioderna är inte dekoration, de visar batteriernas laddning.

För dig som tycker att ett mustest inte är komplett utan en massa siffror, håll i hatten. Musen har en variabel upplösning på mellan 200 och 5700 dpi beroende på vad du väljer att använda. Laserns bildbearbetning ligger på 12 megapixel/sekund, vilket i kombination med en maxacceleration på 4,2 meter/sekund och en hastighet enligt mätverktyget Direct Input Mouse Rate på under 2 ms och 500 Hz ger musen en väldigt trevlig svarstid och precision. Enligt Logitech är den dynamiska och statiska friktionskoefficienten .09 respektive .14 µk, vilket inte är himlastormande men fullt tillräckligt.

Med andra ord har Logitech med G700 lyckats skapa en gaminggnagare som uppfyller de flesta tekniska krav. Nästan det enda som hindrar den från att vara felfri är huruvida den är bekväm för din hand eller inte, men det har ju lika mycket att göra med din näve som med gnagaren. Så det enda du behöver göra är att smeka den för att se om handens trivs med den, och i så fall slänga upp en tusenlapp för nöjet att ta med den hem.