#Symantec, utgivaren av virusprogrammet Norton, gjorde under DreamHack Winter 2007 ett blindtest med 142 deltagare. De skulle under 10 minuter spela #Counter-Strike på två likadana datorer fast en med Norton installerat och en utan. Sedan skulle de berätta vilken dator som det gick bäst att spela på.

Enligt Symantec svarade deltagarna att 24% kände av stor skillnad på de båda datorerna, 51% märkte liten skillnad och 25% märkte ingen skillnad alls. Deltagarna fick även gissa vilken av de båda datorerna som hade Norton installerat och där gissade 52% rätt medan 48% gissade fel eller märkte inten skillnad.

Symantec säger att många som upplever ping eller lagg ofta skyller på att de har virusprogram installerat och stänger därför av dessa. Detta medför då en säkerhetsrisk och det är därför Symantec valt att göra detta blindtest; för att visa att man kan ha deras produkter igång i bakgrunden medan man spelar.

Hur trovärdigt detta blindtest är låter vi vara osagt men helt klart är att någon form av virusskydd alltid är bra att ha installerat.

Klicka för mer information

13 juni 2008 - Under datorspelsfestivalen DreamHack Winter 2007 genomförde Symantec ett blindtest där Symantec utmanade besökarnas fördomar om Norton-produkterna.

Deltagarna i blindtestet fick spela datorspelet Counter-Strike i cirka 10 minuter på två olika datorer. Den enda skillnaden mellan datorerna var att den ena hade säkerhetsprogrammet Norton Internet Security 2008 installerat, och den andra hade inte något säkerhetsprogram alls.

Nu lanserar vi resultatet från blindtestet - 25 procent säger att de inte känner någon skillnad alls och hälften anser sig känna lite skillnad. När de sedan ombeds att gissa vilken dator som har antivirus installerat gissar nästan hälften av deltagarna i blindtestet fel eller väljer alternativet "Vet ej, kände ingen skillnad".

-Det är många saker som kan påverka spelupplevelsen, såsom överbelastning på spelservern eller problem hos Internetleverantören mm. Men undersökningar vi genomfört visar att många datorspelare direkt skyller lagg och hög ping på att de använder virusskydd, och väljer därför bort säkerhetsprogram eller stänger av brandvägg och antivirus medan de spelar för att inte försämra datorns prestanda. Det medför naturligtvis risker och därför vill vi informera om att våra produkter faktiskt inte märks i bakgrunden, säger Michael Skärbo, nordisk marknadschef på Symantec.

I kommentarerna från undersökningen kan man utläsa liknande kommentarer om datorerna som hade antivirusprogram och de som inte hade det, vilket tyder på att det är andra saker som påverkar spelprestandan. Här är några av kommentarerna om den dator som hade Norton installerat (dator 2):

"Dator 2 var skönare, spelet flöt på bättre"
"Dator 1 laggade till ibland när man rörde siktet fort. Dator 2 var bättre"
"På speldator 1 så blev det fryslagg någon enstaka gång. På den andra var det ett rent flyt"
"Dator nr 2 var mycket skönare att spela på, men ingen laggade mer mindre eller mer. Båda låg på samma fps så jag tror båda hade virusskydd"

-Med de nya Nortonprodukterna har vi jobbat stenhårt för att ge alla gamers det de vill ha ett säkerhetsprogram med minimal påverkan på datorns prestanda. Att blindtestet föll så väl ut är ett tecken på att vi lyckats. Vi sponsrar alla DreamHack-besökare med en sex månaders gratisversion av Norton, och vi hoppas att så många som möjligt laddar ned programmet och själva testar vad de tycker om produkten, avslutar Michael Skärbo.

Resultat från blindtestet:

Märkte du någon skillnad i spelprestanda på de två testdatorerna?

Ja, stor skillnad 24%

Ja, lite skillnad 51%

Nej, ingen skillnad 25%

Baserat på spelprestanda och känsla, vilken av de två datorerna gissar du hade Norton Internet Security installerat?

Gissar fel eller känner ingen skillnad 48%

Gissar rätt 52%

Om blindtestet

Undersökningen genomfördes i på DreamHack Winter 2007. 142 personer deltog i undersökningen. Deltagarna i Norton Challenge fick spela Counter-Strike i cirka 10 minuter på två datorer med exakt samma hårdvaruspecifikationer (samma moderkort, processor, minne, grafikkort etc). Enda skillnaden mellan datorerna var att den ena datorn hade säkerhetsprogrammet Norton Internet Security 2008 installerat, och den andra inte hade något säkerhetsprogram alls. Därefter fick de svara på om de kände skillnad i prestanda samt vilken av de två datorerna som de gissade hade Norton Internet Security 2008 installerat.