Installation:

Du kan antingen välja att ersätta ditt tidigare Win9x eller installera Windows Millenium helt rent. Jag valde det senare alternativet då jag aldrig gillat att lägga OS på OS. Installationen gick mycket smidigt och tillfredställande, efter att ha knappat in produktnyckeln och diverse andra inställningar klarade sig installationsprogrammet sig utmärkt själv och när jag återkom till datorn var allt klart och färdigt och det var dags att på allvar sätta tänderna i Windows Millenium.

Miljön:

Något som jag direkt fastnade för i Windows 2000 var den nya otroligt fräscha miljön och denna har man använt sig av utav även i Windows Millenium. Fonten man använder sig av som default är mycket läsvänlig och Microsoft gjorde ett mycket bra val när de tog Windows 2000s redan erkänt bra utseende. Efter en snabb titt i programmenyn ser jag att Microsoft gått enligt det gamla ordspråket att inte laga något som är trasigt och i detta fallet ser programmenyn ut exakt som i Windows 98.

Nya program:

Efter en snabb rundtitt så börjar jag utforska om Microsoft har bakat in några nya program och till min förvåning lyser dessa med sin frånvaro. Det enda nya programmet som jag lyckades hitta var Mediaspelaren 7.0 som släpptes för några månader sedan. MS har istället satsa på att göra livet ännu roligare för den spelsugna, hela 11 spel att fördriva tiden med ingår i Windows Millenium.

Drivrutiner/Stabilitet

Det största problemet med Windows 2000 var att en del företag inte hunnit med att släppa nya drivrutiner anpassade till Windows 2000. Detta problem existerar inte i WinME då det är byggt på samma plattform som Windows 98 och använder sig därmed av samma drivrutiner. Microsoft är förmodligen det företaget som det svurits åt mest när det gäller kraschade program. De tidigare Windows versionerna har haft en tendens att krascha ofta och ha en väldigt dåligt minneshantering. Därför kom det närmast som en chock för de flesta när Windows 2000 visade sig vara ett extremt stabilt OS. Stabiliteten i WinME är betydligt bättre än i Windows 98 men når inte på långa vägar upp till Win2000 minst sagt höga standard. Under testperioden har diverse program kraschat gång på gång, dock har inte hela datorn kraschat särskilt ofta.

Spelplattform:

Den mest intressanta biten med ett nytt operativsystem är att se hur det fungerar som spelplattform. På denna bit var Windows 2000 katastrofalt dåligt och inte många spel fungerade. Dessa problem finns givetvis inte i Windows Millenium eftersom det är byggt på Windows 98 plattformen som i stort sett alla spel är byggda för.

Det intressanta var dock att se hur Windows Millenium stod sig jämfört med föregångaren Windows 98. För att testa det kollade jag antal bilduppdateringar per sekund (FPS) i Quake 3 Arena. Resultatet varierar naturligtvis kraftigt beroende på vilken hårdvara man testar på men på min AMD Athlon 600 Mhz, Voodoo 3 fick jag en FPS öknining på ynka 3 FPS. Andra har dock fått högre och det verkar som att Microsoft har gjort WinME aningen snabbare än Windows 98.

Sammanfattning:

Windows Millenium är personligen det operativsystemet som jag har längtat efter. Ett OS som fungerar med alla spel, är stabilt och dessutom är riktigt snyggt. Windows Millenium kan enklast beskrivas som en liten finputsning av Windows 98 där man klistrat på Windows 2000 utseendet. Resultatet av detta blir ett mycket användbart operativsystem som rekommenderas starkt till privatpersoner. Företag och mer avancerade användare bör dock snegla mer åt Windows 2000 då detta är betydligt stabilare. Det ultimata vore att ha en dualboot med Windows 2000 som arbetsoperativsystem och Windows Millenium som ett underhållningsoperativsystem. Som en inbiten gamer får dock Windows Millenium en stor plats på min dator och tar över efter Windows 2000 som operativsystem nummer ett. Windows Millenium släpps i Sverige den 15 september.

Av: Carl "Cal" Persson