Hyenas är hysteriskt. Och vi som tyckte att Creative Assembly klev utanför sin Total War-komfortzon med Alien: Isolation...? Hyenas är som Alien: Isolation, fast tvärtom. Där Alien var krypande, ensam, dunkel skräck är detta blixtsnabb, färgglad co-op-action. Jag får visserligen inte spela det men det räcker att se en gameplay-demo för att bli åksjuk.

Åksjuk på ett bra sätt, vågar jag påstå. Hyenas handlar om jättelika rymdstationer där lag om fem spelare vardera gör upp om skatter som vaktas av AI-motstånd. Tonen är så mycket Borderlands att jag blir förvånad över att inte se Claptrap mest hela tiden. Många av av AI-robotarna känns också som hämtade från Gearbox-serien, rustade med blytunga pansarsköldar.

Rymdstationerna ställer ofta gravitationen på ända.

Skum kan användas på många olika vis.

Borderlands-glättigt.

Inne! Här ska rånas.

Hyenas vägrar ta sig självt på allvar och även om det är action på hög nivå siktar komiken en bit under bältet. Hjältekaraktärerna kommer i bikini och balettkjolar. Det är dragqueens och Richard Nixon-masker. Om det är något som oroar mig är det huruvida Hyenas kommer sticka ut tillräckligt mycket, eller om det blir ännu ett av spelen som släpps och försvinner.

"Hyenas är som Alien: Isolation, fast tvärtom"

Uppdragen har en känsla av (kaotiska) bankrån där det gäller att bryta sig in, stjäla, och sedan fly med bytet. Det finns ett knippe intressanta idéer, och den mest iögonfallande är sannolikt skummet. Skum som snabbt stelnar kan skjutas ur vapen och även frammanas via granater. Skummet kan sedan nyttjas som både broar och skydd, och säkerligen på många andra vis. En gamechanger? Knappast, men det öppnar upp för kreativt kaos.

Målet är alltså att roffa åt sig skatter, och det är Sega-relaterade artefakter. I demon jag såg var det exempelvis en Sonic-figurin, men förutom att bryta dig in och stjäla skatterna måste du också göra det före andra lag. Och även om du lyckas kan ett bakhåll vänta precis vid flyktskeppet.

Rymdstationerna kommer också med utrymmen där gravitationens lagar upphävs. De olika hjältarna kommer med olika tricks, som närapå ogenomträngliga sköldar. Hyenas framgång beror på hur Creative Assembly lyckas mixa kaoset med fräscha idéer, och huruvida de lyckas nå genom bruset. Det sistnämnda är utan tvivel tiotusenkronorsfrågan. Intressanta spel har hajpats förut, släppts, och sedan omedelbums dött. Creative Assembly behöver jobba hårt för att lyckas.

En sak ska vi dock ge Total War-kungarna. De har utforskat okända marker tidigare, med stor framgång. Hyenas är dock något annat än Alien, och behöver locka en annan – kräsen – publik.

Fotnot: Hyeneas släpps under 2023 till pc, Playstation (5, 4) och Xbox (Series X|S, One).