TOPP 3 KRYDDOR!
Jag har knappt använt salt i maten på 10 år så den går fetbort ändå Men svartpeppar, grillkrydda och cayenne går åt här.
Grillkrydda och många andra krydd blandningar består av 40-60% salt....
“Too weird to live, too rare to die”
Ja, torrostade (hela) kryddor för malning är magi. Torrostad kummin, omg.
Bakade precis bröd med rostad kummin. Vansinnesgott
Mina nomineringar (skiter i att skriva de som redan skrivits)
Dill (ört eller krydda?)
Kryddpeppar (köttbullarna, kroppkakorna)
Vitlökspulver (umamiboost i allt)
Bakade precis bröd med rostad kummin. Vansinneshopp!
Aaah, fasiken va fint!! Skickar du en skiva på posten?!
Ad hoc addendum
Så länge man använder dem så har de sin plats. Tyvärr risk att de blir gamla, de tappar ju smak med tiden.
Nja vet inte om det där stämmer. Jag har en del kryddor hemma som är minst 10-15 år som smakar som "de" ska. Alla mina kryddor står i ett kryddskåp ovanför spishällen. Kanske var kryddorna bättre förr eller så har jag känsla för kvalitet.
Förutom salt och svartpeppar så är det väl paprikapulver, oregano och vitlök (hel i klyftor) som jag inte skulle klara mig utan. Tabasco, kinesisk och japansk soja m.fl men de räknar jag inte till krydder då de är "såser".
Nja vet inte om det där stämmer. Jag har en del kryddor hemma som är minst 10-15 år som smakar som "de" ska. Alla mina kryddor står i ett kryddskåp ovanför spishällen. Kanske var kryddorna bättre förr eller så har jag känsla för kvalitet.
Smaken förändras över tid, ingen tvekan. Köp en ny burk av samma och jämför lukt/smak med den gamla sida vid sida.
Grillkrydda och många andra krydd blandningar består av 40-60% salt....
Tack för upplysningen. Ska ha det i åtanke de gånger jag använder mig av grillkrydda
Älskar grillkryddan man hade på knäckebröd i skolan. Så gott någon som vet vart man kan köpa?
Vi fick nöja oss med citronkrydda som pålägg. Gillar det fortfarande på avokado och ibland på knäcke när påläggen är slut. Din fråga, grillkrydda finns väll i varje matbutik?
Som barn blev jag gödd på bara husmanskost med resultatet att jag idag inte klarar av det utan att få kväljningar. Som vuxen började jag laga mycket asiatiskt mat och blev helt förälskad i smakprofilerna, framförallt i östasiatiskt mat.
Mina topp tre, men inte nödvändigtvis mest använda, kryddor är:
1. Gochugaru. Kraftigt röda sydkoreanska chiliflingor/chilipulver med fler nyanser än västerländska motsvarigheter. Kan ibland vara soltorkade och benämns då som Taeyang Gochugaru på förpackningen. Är ganska milda överlag(beror lite på märke) och går att använda mycket utan att hettan tar över. Går åt ungefär 2 kg per år för mig(Kimchi t.ex. kräver ett par deciliter per kålhuvud). Säljs i stora förpackningar om 500gram och tipsar om att man kan frysa förpackningen för att öka hållbarheten om man inte gör av med så mycket i taget.
2: Sichuanpeppar. Unik blommig smak som skapar en vibrerande känsla i munnen. Viktigaste kryddan i fläsk- och tofubaserade grytan mapo tofu, min absoluta favoriträtt från Kina. Man rostar dem i torr stekpanna tills det luktar blommor, innan man mortlar ner dem eller använder hela i hemgjord chiliolja.
3: Koji-salt. Koji är resultatet av en mögelsvamp som odlats på ris/sojamjöl. Koji är vad som skapar unami-smaken i sojasås, miso, mirin, risvinäger..etc. Använder istället för MSG (Natriumglutamat som i övrigt är väldigt populärt i många asiatiska matkulturer men som jag tycker smakar för metalliskt) för att förstärka övriga smaker.
Älskar grillkryddan man hade på knäckebröd i skolan. Så gott någon som vet vart man kan köpa?
Piffi allkrydda?