Det perfekta kaffet

Medlem
Skrivet av Soulless:

Annars är vattnet i sillviken utanför umeå mytomspunnet gott att koka kaffe på!

Vattnet gör enorm skillnad på smaken! Hårdheten på vattnet kan skilja sig stort ifrån stad till stad. Likadant kommunalt vatten eller egen brunn. Vissa kaffesorter lämpar sig för mjukt och vissa för hårt.


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem
Skrivet av quadratis:

har druckit sunkigt pulver/snabbkaffe varje dag i nära 20 år nu och tycker vid det här laget att det är godast. ungefär som folk som föredrar pulvermos framför riktig potatismos. jag är hjärnskadad helt enkelt.

Nescafé gold är faktiskt orimligt god för att vara pulverkaffe!

Skrivet av Kalliban:

Mocca Master med Zoegas Forza till vardags. Moccabryggare med malda espressobönor när jag vill lyxa till det på helgerna. Franskpress för lite variation. Cold brew på sommaren. Köpte även en Aeropress förut för vidare variation, men tycker tyvärr det blir sämre kaffe i den än i övriga alternativ, säkert jag som inte lärt mig rätt teknik.

Zoegas Forza är en av favoriterna här med!

Skrivet av Aryvian:

Kör kvarnen på tio sekunder med mörkrostade bönor med så låg syrlighet som möjligt. Sen i Moccamastern med vatten upp till 4 strecket och blekt filter. Blir en stor mugg med gott kaffe. Vill jag ha mindre kör jag bara hälften på ovan recept.

Funderar på att byta till ett sånt återanvändingsbart guldfilter för att bli av med eventuell bakgrundssmak av papper, är det stor skillnad? Nån som vet?

Hur mycket kaffe brukar du själv köra i moccamastern upp till 4 strecket? Är själv så jag brukar göra också, brukar bli 2 lagom koppar

Jag har så långt tillbaka jag minns bara kört med kokkaffe fram tills I Januari i år. Då hörde jag talas om OBH Nordicas bryggare med bloomingfunktion. Den tar lite vatten för att blöta ner pulvret, pausar en minut och sedan fortsätter. Då tänkte jag att bryggningstekniken har utvecklats tillräckligt för att ersätta kokkaffet. Jo då. Den är väldigt nära. Visst märker jag skillnad mot kok, men det är ändå jävligt gott kaffe. Jag känner inte att jag saknar något.

Jag använder Gevalias Mellanrost. För någon dag sedan prövade jag med kanel i kaffet. En halv tesked till fyra koppar. Gott blev det. Ska pröva med kardemumma snart också.

Medlem
Skrivet av D1versity:

Nescafé gold är faktiskt orimligt god för att vara pulverkaffe!
Zoegas Forza är en av favoriterna här med!
Hur mycket kaffe brukar du själv köra i moccamastern upp till 4 strecket? Är själv så jag brukar göra också, brukar bli 2 lagom koppar

Ja, visst är det konstigt! Nescafe Gold fungerar helt ok tycker jag när man av någon anledning har väldigt dåligt med tid, och det är det frugan primärt dricker, för hon (precis som @quadratis) druckit det de sista ~20 åren.

Måste annars erkänna att smaken är inte största anledningen till att jag maler kaffebönor, utan det är lukten. Det är helt enkelt något speciellt med att lukta på kaffe från nymalna bönor innan jag tar den första sippen, även om jag innerst inne är medveten om att min näsa nog inte är tillräckligt känslig för att märka skillnaden 😁

Medlem

Kaffet ska vara så jävla svart att man kan se djävulen i det


signatur

Allätare

Medlem
Skrivet av gonzo247:

Kaffet ska vara så jävla svart att man kan se djävulen i det

Sen tillsätter man lite grädde för att balansera! :9


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Pour-over kaffe i Chemex/hario blir det för min del med blandade sorter från Lykkes sortiment, mellanrost föredrar jag men något kraftigare kan vara trevligt ibland. Beroende på hur bryggde blir har jag i havremjölk eller standardmjölk.

Medlem

Några kommer kanske skratta eller idiotförklara mig nu, eller båda. Men när jag hade en helautomatisk espressomaskin med kvarn så köpte jag alltid Star Bucks Espresso Roast (hela bönor) till min espresso. Bra smak med lite rökighet och fin eftersmak. Numer dricker jag inte så mycket och har en kapselmaskin. Det finns Star Bucks Espresso Roast till den, men av någon anledning smakar deras kapslar inte alls samma som de hela bönorna.... eller så är det maskinen.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Medlem
Skrivet av conthox:

Några kommer kanske skratta eller idiotförklara mig nu, eller båda. Men när jag hade en helautomatisk espressomaskin med kvarn så köpte jag alltid Star Bucks Espresso Roast (hela bönor) till min espresso. Bra smak med lite rökighet och fin eftersmak. Numer dricker jag inte så mycket och har en kapselmaskin. Det finns Star Bucks Espresso Roast till den, men av någon anledning smakar deras kapslar inte alls samma som de hela bönorna.... eller så är det maskinen.

Jag har aldrig druckit kapselkaffe och är dåligt införstådd med hur det fungerar.
Spontant låter det som kaffet borde vara smaka färskare med nymalda bönor?


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Kör på pressobryggare eller moccakanna beroende på hur starkt kaffe jag vill ha, med någon av Lavazza's bönor. Provat olika bönor genom åren och också saker som kapselkaffe men i brist på en riktig espressomaskin eller en dyr kaffebryggare som jag ändå inte skulle ha plats med för tillfället är detta det bästa jag hittat.

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Jag har aldrig druckit kapselkaffe och är dåligt införstådd med hur det fungerar.
Spontant låter det som kaffet borde vara smaka färskare med nymalda bönor?

Jo, det är väl alltid färskare med nymalet. Även om kapselkaffet är, well, inkapslat, så att det inte startar att oxidera som när man öppnat ett paket med färdigmalet.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Det ser ut som du har rätt!

”Vilka dricker mest kaffe i världen?

Finland – 12 kilo (om året per capita)
Norge – 9,9 kilo
Island – 9 kilo
Danmark – 8,7 kilo
Nederländerna – 8,4 kilo
Sverige – 8,2 kilo
Schweiz – 7,9 kilo
Belgien 6,8 kilo
Luxemburg – 6,5 kilo
Kanada – 6,2 kilo”

Källa:
https://www.beansincup.se/i-vilket-land-dricker-man-mest-kaff...

Min kaffekonsumtion
Jag dricker mellan 24-36 gram om dagen (2-3 starka koppar). Det blir någonstans mellan 9-13 kg om året. Gissningsvis dricker jag ca. 10-11 kg kaffe om året. Jag är halvfinne uppvuxen hos min finska familj, så den finska kaffekulturen har jag vuxit upp i.

Det är stor skillnad ifrån individ till individ. Min mosters man dricker en full kanna om dagen. Alltså en liter om dagen (5 koppar), för annars kan han inte sova sen. Om det är 10 gram per kopp så dricker han över 18 kg om året. Samtidigt dricker min moster bara vatten eller te.

Låter som ni borde dra ner lite på erat kaffedrickande.
Det är inte bra att ligga högt upp på listan.
Jag tror sverige varit högre om inte 2a edter finland en gång i tiden, men många har insett att det inte är så hälsosamt att dricka överdrivet mycket.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem
Skrivet av Molotov:

Låter som ni borde dra ner lite på erat kaffedrickande.
Det är inte bra att ligga högt upp på listan.
Jag tror sverige varit högre om inte 2a edter finland en gång i tiden, men många har insett att det inte är så hälsosamt att dricka överdrivet mycket.

Jag är inte människa före min andra kopp.


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Dricker oftast cappuccino som morgonkaffe och om jag dricker mer än en kopp under dagen så brukar den andra koppen bli Aeropress eller presskanna. Tycker mest om ljusrostat kaffe, men köper ibland mellan/mörkrostat för lite variation.

Medlem

löfbergs snabbkaffe utblandat i kokat sjövatten efter en lång dag i sadeln, behövs inget mer än så, kanske en skvätt explorer för sötman=)


signatur

Styret upp och däcken ner

Medlem

Arvid Nordqvist brygg blir det väl för det mesta. Alltid mellanrost, mörkrost för mig smakar bara bränt oavsett märke. Svär väl i svenska kaffekyrkan nu, men jag föredrar mitt kaffe svagt och blaskigt. Kan lätt hälla i mig en liter på kvällen, men det är så pass svagt att det nog inte är mer koffein totalt än en normalstor kopp. Har alltid haft svårt för fräna smaker, gillar inte alkohol speciellt inte öl eller whisky och ej heller kryddstark mat, tror det hänger samman med det.

Medlem
Skrivet av Majoren:

Arvid Nordqvist bygg blir det väl för det mesta. Alltid mellanrost, mörkrost för mig smakar bara bränt oavsett märke. Svär väl i svenska kaffekyrkan nu, men jag föredrar mitt kaffe svagt och blaskigt. Kan lätt hälla i mig en liter på kvällen, men det är så pass svagt att det nog inte är mer koffein totalt än en normalstor kopp. Har alltid haft svårt för fräna smaker, gillar inte alkohol speciellt inte öl eller whisky och ej heller kryddstark mat, tror det hänger samman med det.

Olika personer är olika känsliga för smaker och känner dessutom olika typer av smaker olika mycket, så det är inte så konstigt och hänger nog definitivt ihop. Jag hade en granne vars "kaffe" var småbrunt vatten med knapp förnimmelse av kaffe, det var så hon ville ha det.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Kul tråd!

Själv dricker jag Monsun Malabar via mokabryggare. Viktigt med kokande vatten i bryggaren och sen köra öppet lock för att kunna styra så kaffet inte sprutar ut (det kan tillföra en bitter smak) när det bubblar upp. På senare tid har jag börjat experimentera med en blandning av komjölk och havremjölk eftersom jag tycker att det är trevligt att få en liten ton av havresmaken.


signatur

Kittens are for real!

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Det ser ut som du har rätt!

”Vilka dricker mest kaffe i världen?

Finland – 12 kilo (om året per capita)
Norge – 9,9 kilo
Island – 9 kilo
Danmark – 8,7 kilo
Nederländerna – 8,4 kilo
Sverige – 8,2 kilo
Schweiz – 7,9 kilo
Belgien 6,8 kilo
Luxemburg – 6,5 kilo
Kanada – 6,2 kilo”

Källa:
https://www.beansincup.se/i-vilket-land-dricker-man-mest-kaff...

Min kaffekonsumtion
Jag dricker mellan 24-36 gram om dagen (2-3 starka koppar). Det blir någonstans mellan 9-13 kg om året. Gissningsvis dricker jag ca. 10-11 kg kaffe om året. Jag är halvfinne uppvuxen hos min finska familj, så den finska kaffekulturen har jag vuxit upp i.

Det är stor skillnad ifrån individ till individ. Min mosters man dricker en full kanna om dagen. Alltså en liter om dagen (5 koppar), för annars kan han inte sova sen. Om det är 10 gram per kopp så dricker han över 18 kg om året. Samtidigt dricker min moster bara vatten eller te.

På mina resor genom Finland och ett X antal koppar kaffe på hotell restauranger och caféer så har jag kunnat konstatera att finnarna kan inte göra kaffe, det är blaskigt och nästintill odrickbart. Jag undrar hur de kan göra så svagt kaffe när de ligger i toppen på konsumtionen av kaffe.

Jag dricker kontorskaffe, nespresso hemma och kör med chemex bryggare och handlar kaffe på lokala rosteriet. Att köpa bönor till chemexen på Ica känns lite konstigt om man bemödar sig med att hippster-brygga sitt kaffe. Då vill man ju gå all in.


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av conthox:

Olika personer är olika känsliga för smaker och känner dessutom olika typer av smaker olika mycket, så det är inte så konstigt och hänger nog definitivt ihop. Jag hade en granne vars "kaffe" var småbrunt vatten med knapp förnimmelse av kaffe, det var så hon ville ha det.

Jo, så är det väl. Tycker personligen att starkt kaffe inte ens smakar kaffe, köper jag en kopp brygg på t.ex. Espresso House så smakar det ju bara surt.

Medlem

Nescafé snabbkaffe funkar utmärkt för mig. På tal om det så är det dags för en kopp


signatur

C-64, 64kb RAM, The Final Cartridge III, 5,25" 1541-II, WICO Bathandle <---In action Spelmusik

Medlem
Skrivet av mrFluffy:

På mina resor genom Finland och ett X antal koppar kaffe på hotell restauranger och caféer så har jag kunnat konstatera att finnarna kan inte göra kaffe, det är blaskigt och nästintill odrickbart. Jag undrar hur de kan göra så svagt kaffe när de ligger i toppen på konsumtionen av kaffe.

Jag dricker kontorskaffe, nespresso hemma och kör med chemex bryggare och handlar kaffe på lokala rosteriet. Att köpa bönor till chemexen på Ica känns lite konstigt om man bemödar sig med att hippster-brygga sitt kaffe. Då vill man ju gå all in.

Jobbar på åländskt/finländskt rederi; finnarna som jag förstår det gillar "blont" kaffe, dvs. lättrostat vilket väl i princip inte går att få tag på i Svea Rike. Personligen gillar jag faktiskt lättrostat, aromerna som påstås på förpackningen finns faktiskt i sånt kaffe, speciellt när det inte är bryggs för starkt. Standard här i Sverige är väl att oavsett kaffesort så ska det bryggas så starkt att det bara har aromen av garvsyra.

Medlem

Var konsult ute hos en kund som körde dansk kaffe (Karat), fy fan säger jag bara, rena döden de sa kunden också men de tvingades använda det (fast inte på deras "HQ" där de körde Zoegas).

Medlem

Som en liten parantes så jobbade min far för Löfbergs under många år. Där fick han reda på att när det kommer till kaffe så är skåningar ganska så patriotiska och ville därmed absolut inte köpa Löfbergs som var ett värmlandsföretag. En dag så bytta han ut kaffet i en affärs lunchrum till Löfbergs. Han sa inget utan nästa gång han var där så frågade han dom vad dom tyckte om kaffet. "Jättegott" svarade dom, han sa fortfarande inget om märket. Ett par veckor senare fick han reda av en bekant som jobbade på affären att "projektet" sket sig när en av de anställda fick syn på det tomma Löfbergs-paketet i soporna och efter det gick dom tillbaka till föregående kaffe igen.

Jag vet inte om storyn är helt sann eller om det var säljsnack, men eftersom det finns så mycket som kan väcka starka känslor när det gäller mat och dryck så är det inte helt osannolikt.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Medlem

Is.


signatur

Besök oss gärna på POPKORN.nu och ha en bra dag! ;)

Medlem

Föredrar mellanrost till vardags, men det händer att jag varierar med nåt paket mörkt Arvid Nordquist ibland.

För mig är det perfekta kaffet gjort på det gamla goda sättet. Jag gör upp eld i vedspisen i köket, tappar upp vatten i en rostfri kaffekanna och sätter i lagom mängd mellanrostat, kokmalet kaffe med en tesked. Sen får det stå på spisen tills det nätt och jämnt kokar, varefter kannan får stå och svalna på ett underlägg några minuter så sumpen lägger sig. Sen är det bara att hälla upp i muggen!

Supermysigt sätt att starta en regnig lördag på.


signatur

Ryzen 9 5900x & RTX 3070 Ti | Nintendo Switch | PlayStation 5
PSN: DocPjotor | Steam: Gorrsnus

Medlem
Skrivet av Pjotor:

Föredrar mellanrost till vardags, men det händer att jag varierar med nåt paket mörkt Arvid Nordquist ibland.

För mig är det perfekta kaffet gjort på det gamla goda sättet. Jag gör upp eld i vedspisen i köket, tappar upp vatten i en rostfri kaffekanna och sätter i lagom mängd mellanrostat, kokmalet kaffe med en tesked. Sen får det stå på spisen tills det nätt och jämnt kokar, varefter kannan får stå och svalna på ett underlägg några minuter så sumpen lägger sig. Sen är det bara att hälla upp i muggen!

Supermysigt sätt att starta en regnig lördag på.

Älskar också detta, men min mage klarar inte av ofiltrerat kaffe tyvärr


signatur

IDKFA

Medlem

Det perfekta kaffet är det man faktiskt kokar.
Spelar ingen roll hur bra man kan koka kaffe om man aldrig kokar det för att det är för komplicerat.

Personligen är en Mocca Master med schysst pulver/bönor perfekt när man får besök medan för mig själv på morgonen så är min Dolce Gusto perfekt. Även om Mocka Master gör bättre kaffe så är det lite omständigt att bara brygga en kopp på morgonen.

Inaktiv

Har en Moccamaster och kör Gevalias, men tycker på senaste att det börjat smaka lite "surt" och svagt. Har rengjort.
Någon som har tips?

Medlem
Skrivet av anon_79617:

Har en Moccamaster och kör Gevalias, men tycker på senaste att det börjat smaka lite "surt" och svagt. Har rengjort.
Någon som har tips?

Är det gammalt kaffe?

123
Skriv svar