Medlem
Ont i ryggen

Jag har den senaste tiden haft ont i bröstryggen (mitten av ryggen, typ mellan skuldrorna). Det stör mig inte så mycket på dagen utöver att det hugger till ibland vid vissa rörelser (nysa vill jag helst undvika) men på natten... herre gud. Tar max ett par timmar sen är det igång. Kramp är fel men är det bästa ordet jag kan finna här. Ont gör det och sova är omöjligt.

Jag har provat följande:

Stretcha:
Ligga på mage och göra armhävning ala tjej (lyfter bara med armarna) och håller mig i den positionen en minut. Upprepar några gånger.

Stå framför en vägg med vänster ben böjt och placerat en bit längre fram än höger ben som är rakt. Händerna har jag placerade bakom huvudet som om jag blev gripen av polisen. Jag placerar armbågarna mot väggen och för dom uppåt till dess att bröstet möter väggen.

Arbete
Jobbar i kök just nu och lägger stor vikt vid att lyfta så lite tungt som möjligt samt att lyft korrekt (med benen). Försöker att hålla mig med god kroppshållning så gott det går, men kommer på mig själv då och då att datorryggen kikar fram.

Säng
Hade två olika madrasser hemma så har provat alla kombinationer med dem. Har provat alla olika sovställningar som jag kan förmå mig att komma på, bland annat:

Suttit raklång mot en vägg
Haft en kudde under ryggen, knäna och huvudet
Sovit på golvet
Sovit raklång på mage med armarna längs med sidorna

INGET FUNKAR

Är bra sugen på att supa ner mig och däcka en natt men då jag inte dricker längre så går det ej.

Har ni några tips?

Har kikat på ordentliga madrasser, en Emma lutar det åt just nu, men det är fasligt dyrt. Runt 8000 kr och det har jag inte råd med just nu. Samtidigt så känner jag mig förstörd i kropp och själ varje dag då jag knappt får någon sömn kombinerat med krämpor.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem

Sök hjälp så du får tips på rätt övningar


signatur

Man mår bra av Apple produkter!

Medlem

Besöka en sjukgymnast, läkare eller dylikt? Det leder väl sällan till något vettigt men kanske 🤔


signatur

"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."

Medlem
Skrivet av DKvarn:

Sök hjälp så du får tips på rätt övningar

Jag sökte hjälp här men har hittills inte fått några tips.

😉


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem
Skrivet av Freakon:

Jag sökte hjälp här men har hittills inte fått några tips.

😉

Gå till en naprapat, hade problem med ländryggen gick till en naprapat och fick ett gäng övningar och en genomgång.

Blev skitbra. Kostade ca 500kr som jobb betalade.

Releasehästryttare
Skribent

Jag skulle börjar träna något. Jag har ständigt problem med ryggen, men träningen får den att hålla ihop. Nu behöver du ju inte ge dig in och börjar brottas 4 ggr i veckan som jag. Men se om du kan hitta någon som kan ge dig professionella övningar du kan göra. Det behöver inte vara gym utan mycket går att göra hemma. Det viktiga är dock att du inte slarvar med dem, få in det i rutin att lägga 20-30 min på övningarna. Det har alla tid med.


signatur

"Writer and Fighter"

Skrivet av Freakon:

Jag sökte hjälp här men har hittills inte fått några tips.

😉

FZ-communityn är ju bra och allt men din hälsa är allvarliga grejer. Har du sådana problem med ryggen bör du uppsöka professionell hjälp. Alternativt lindrar du smärtan med chips, cola och en schysst ny fåtölj.

Medlem

Som någon annan skrev, besök naprapat vet att det går att skriva av på friskvård om du har arbete / företag som har sådana förmåner. De brukar vara rätt pricksäkra samt ger dig övningar för att undvika att behöva komma tillbaka.


signatur

^Katten, idle extreme.

Avstängd

Gå till en sjukgymnast!

Men låter som att du kanske lider på grund av dålig hållning och kanske även "scapular winging", alltså att dina skulderblad sticker ut på ryggen. Lätt hänt om man sitter vid dator mycket.

Face pulls är bra för att stärka musklerna som drar tillbaka skulderbladen:

Lite övningar bra för hållningen:

Medlem

Ryggvärk och diverse smärta i knän, armbågar, nacke och annat är tyvärr normalt för mig och tyvärr en garanti när man jobbat på spåren i åratal.
Som andra sagt, professionell hjälp. Först av allt så är det ju lite av en "peace of mind" sak att veta vad som orsakar det och att inget (kanske farligt) annat ligger bakom.
Tyvärr för mig så är skadorna på kroppen permanent. Men man har lärt sig anpassa sig.
Vet att säng är dyrt MEN det finns en (möjlig) lösning. Sov på golvet. Japp, golvet.
Lägg lite filtar, kanske en tunn bäddmadrass på golvet och en tunn kudde. Det är nästintill mirakulöst hur mycket bättre ryggen kan bli och det räcker med någon natt i veckan. Man liksom tvingar kroppen att "plana ut" när den inte har något val.
Mitt andra tips beror helt på om du har badkar eller inte tillgängligt men ett hett bad med badsalt och hela köret? Ojoj. Mjukar upp hela kroppen inklusive rygg.

Medlem

Kiropraktor är också ett tips, många som blir hjälpta även fast officiell sjukvård avfärdar sån behandling.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem

Gå till naprapat/sjukgymnast. Börja motionera om du inte redan gör det. Promenader och löpundor brukar lindra mitt ryggont som förvisso sitter längre ned än ditt.
Men se till att någon som är utbildad inom området tar en titt först och främst


signatur

Cause i need to watch things die

Medlem

Skulle till en början införskaffa mig ett gymkort och försöka träna regelbundet (ett par gånger i veckan). Detta gjorde en oerhört stor skillnad för mig personligen när jag spenderade mycket tid framför datorn om dagarna.

Boka gärna in ett besök hos en naprapat/sjukgymnast så att du kan få tips på bra övningar.

Medlem

Sjukgymnaster är makalösa. Boka tid hos en! De kan hitta felet och förhoppningsvis ge enkla tips/övningar för att komma tillrätta med det.


signatur

När jag växte upp lyssnade jag mycket på Blümchen och Rollergirl. Jag tror att det har format mig som människa.

Medlem

Jag har under lång tid haft ont likt det du säger, mitt är mellan skuldrorna, fast lite närmare vänstra skuldran. Haft problem med det till och från. Sen som ett mirakel från ingenstans så dök denna video upp för mig på youtube, och dom övningarna har hjälpt mig markant med den smärtan. Om du har smärta på samma ställe som beskrivs här så måste du testa dom, speciellt den med den ihop-rullade handduken.


signatur

Gillar du bra och ösig musik? Checka mitt band INCIVILITY på Spotify

Du har provat annan madrass skriver du. Men jag kan inte understryka nog hur viktigt det är med rätt säng och kudde. Har tidigare jobbat med detta och har flertalet utbildningar inom området.

Man tillbringar ca. en tredjedel av sitt liv sovandes. Så det är viktigt att då givetvis har rätt förutsättningar för att sova bra. Många köper den billigaste sängen och kudden dom hittar på IKEA och tror att det är tillräckligt. Folk lägger hellre mer pengar på sin mobil än sängen, tänk på det en stund och fråga dig vilket som är viktigast?

Men har du t ex en för mjuk säng eller hård säng så kommer din ryggrad inte vara rak, givetvis får man ont i ryggen förr eller senare då. Tänk själv om du skulle stå lika fel med ryggen under dagen i flera timmar som du ligger fel på natten?

Det finns olika madrasser och olika komfort. Bara för att ens madrass är mjuk är inte alla madrasser automatiskt mjuka. Det skiljer mellan tillverkare och material. Det är viktigt först och främst att ta reda på hur man sover. Sover du på rygg, sidan eller magen? Inte vad du tror eller hur du ligger när du somnar. Vi rör oss och föredrar ibland en annan ställning när vi väl sover. Beroende på vilken ställning du mestadels använder ska du välja kudde. T ex sover du på magen ska du ha en så låg kudde som möjligt och en hårdare komfort i sängen.

Mitt råd är att gå till en butik som säljer sängar och har kompetent personal som kan hjälpa dig rätt, beroende på hur du sover. Glöm inte att det tar tid med en ny säng/madrass innan kroppen vänjer sig. Det händer inte över en natt utan man bör ge det minst 2-3 månader.

Här är ett bra exempel på hur det ser ut i ryggraden.

Medlem
Skrivet av Freakon:

Jag sökte hjälp här men har hittills inte fått några tips.

😉

Vart bor du? Se om du har en gonstead kiropraktor i närheten. De kanske kan vara till hjälp.

Medlem

Det enda som biter på min ischias är dagliga promenader under några veckors tid. Detta verkar dock vara något annat, men det skadar ju inte att prova lättare fysisk aktivitet (som inte belastar ryggen) i väntan på professionell hjälp.

En vettig stol, att vara medveten om sin hållning medan man sitter och att inte sitta för långa stunder åt gången (sätt timer) tror jag också är förutsättningar som måste till.

Medlem
Skrivet av DKvarn:

Sök hjälp så du får tips på rätt övningar

Skrivet av Freakon:

Jag sökte hjälp här men har hittills inte fått några tips.

😉

Medlem

Hade problem med ländryggen som vägrade släppa.
Hårdare madrass och långa promenader hjälpte mig litegrann men inte helt.
Det blev värre när jag tränade av nån anledning, trots att jag fick hjälp av tränare att göra rörelser rätt.
Efter ett år köpte jag mig en Malmstolen kontorsstol för 16k. Då försvann problemet helt.
Nu kan jag träna igen utan att få ont också.

Medlem

Fysioterapeut sen läkare så du får smärtlindring och kan göra övningarna fysioterapeuten ger.
Det kan tex vara starkare antiinflammatoriska.
Dessutom behöver man ofta gå med smärtan minst 3 månader innan de remitterar för röntgen/mr eller specialist då många botas med just medicin och rätt övningar så jag skulle iaf satt igång..
Poängterar verkligen att kombon kan vara det som gör att man funkar.
Sova på natten kommer de prioritera för sover du inte fungerar snart ingenting och massa följdproblem kommer.

Och var inte rädd att byta fysio om du märker att de inte förstår dig eller ger helt fel övningar.
Behöver ingen remiss eller fråga någon om lov vart du vill gå bestämmer du ju helt själv.
Bästa 100kr man kan lägga..och låt de gå igenom kroppen, hur du jobbar, vad du gör i vardagen, vad du har för säng etc. Skulle inte börja köpa prylar och ta råd från ”vem vet the science behind”- kanaler på Ljugtube före någon som kan se en irl..

Medlem

Börja träna.

Medlem

Försök se till att få hjälp av någon som kan, gärna en fysioterapeut och se till att börja träna därefter. Jag har träffat naprapater som jag varit nöjd med men det är lite olika vad folk säger.

Men träning är ofta svaret. Har själv haft problem till och från men med rätt träning känner jag inte av något.


signatur

En glad kalmarit boende på Gotland!

Medlem

Aldrig kul med sånt där.

Gick till läkarn när jag hade tennisarmbåge (även haft golf ditto). Bad mig hålla upp handen, tryckte långfingret mot mig och frågade om det gjorde ont.
-"Ja"
- "Du har tennisarmbåge, boka tid med en av våra fysioterapeuter"

Tack för den, hade kunnat skippa läkarn och fått tid direkt hos terapeuten. Nu fick man vänta en vecka på ny tid på samma ställe.
På besöket fick man en gäng övningar. Jag tog en second opinion. Där blev det stötvågsbehandling. Väldigt skönt för stunden, löste inte problemen.

Lite senare åkte jag ner till Thailand, drog till min favvo massageställe ute i obygden i Chiang Mai. Hade bokat en tvåtimmarsmassage. Min vana trogen så somnade jag under behandlingen. Roliga var att jag vaknade UTAN tennisarmbågen

Efter detta går jag alltid på thaimassage om jag får likande känningar. Thaimassage är ju delvis akupressur. Kan klart rekommenderas att prova.

Köpte själv en massagepistol för nått år sen och har efter det dragit ner på thaimassagen ganska ordentligt. Brukade köra ett besök i veckan tidigare, nu blir det kanske en gång i halvåret då jag tycker det är klart värt det, även om man kan får sjuk träningsvärk av allt tryckande

Medlem
Skrivet av Kyrre:

<Uppladdad bildlänk>

Haha, så är det. 😀

OT: Tack för många bra svar. Ska kika lite videos som rekommenderas och på måndag ska jag leta rätt på en bra naprapat/kiropraktor och sedan börjar jakten på en ordentlig säng/madrass.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem
Skrivet av deezel:

Aldrig kul med sånt där.

Gick till läkarn när jag hade tennisarmbåge (även haft golf ditto). Bad mig hålla upp handen, tryckte långfingret mot mig och frågade om det gjorde ont.
-"Ja"
- "Du har tennisarmbåge, boka tid med en av våra fysioterapeuter"

Tack för den, hade kunnat skippa läkarn och fått tid direkt hos terapeuten. Nu fick man vänta en vecka på ny tid på samma ställe.
På besöket fick man en gäng övningar. Jag tog en second opinion. Där blev det stötvågsbehandling. Väldigt skönt för stunden, löste inte problemen.

Lite senare åkte jag ner till Thailand, drog till min favvo massageställe ute i obygden i Chiang Mai. Hade bokat en tvåtimmarsmassage. Min vana trogen så somnade jag under behandlingen. Roliga var att jag vaknade UTAN tennisarmbågen

Efter detta går jag alltid på thaimassage om jag får likande känningar. Thaimassage är ju delvis akupressur. Kan klart rekommenderas att prova.

Köpte själv en massagepistol för nått år sen och har efter det dragit ner på thaimassagen ganska ordentligt. Brukade köra ett besök i veckan tidigare, nu blir det kanske en gång i halvåret då jag tycker det är klart värt det, även om man kan får sjuk träningsvärk av allt tryckande

Jag har provat thaimassage. Gick x antal gånger i höstas på mitt lokala Happy Ending. Skönt (mestadels) men det hjälpte inte alls, tyvärr. 😞


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem
Skrivet av Freakon:

Jag har provat thaimassage. Gick x antal gånger i höstas på mitt lokala Happy Ending. Skönt (mestadels) men det hjälpte inte alls, tyvärr. 😞

Så happy ending var mestadels skönt? Tråkigt att höra.

Medlem
Skrivet av kalaspuffar:

Så happy ending var mestadels skönt? Tråkigt att höra.

Det är skönt i några sekunder och vips så är det slut och skamkänslorna tar över.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem
Skrivet av Freakon:

Det är skönt i några sekunder och vips så är det slut och skamkänslorna tar över.

Kan tänka mig. Jobba på det.

123
Skriv svar