Inlägg av Boloch

Inlägg som Boloch har skrivit i forumet

1
Skrivet av Muskelmannen2000:

Hejhej! Nyreggad här på forumet bara för att svara dig.
Jag hade turen och vann vid förra lottningen, och tog expressleverans för att få det direkt hem.
Fick exakt det smset du skriver om här, då från 12/3 till 17/3. Antagligen så är det något i systemen som inte går att ändra.

För övrigt trevligt kille från bring som lämna:
"Hoppas du kommer ha mycket kul framöver"
"Haha, vet du vad det är i kartongen?"
"Jaja, detta är mina favoritpaket att leverera!"

Anade att det var så.
Tack för att du tog dig besväret att regga och svara och välkommen hit

Skrivet av bulleboss:

Ah, dom är låga .
Konstigt att man kan pröjsa extra för delivery tho? Tänker inte bråka om 79 kronor eller va det kostade men underligt att man jan välja expressbud eller va det nu hette.

Expressbud får du ju, bara att varan skickas först när de har den att skicka. expressleverans sker dessutom hem med Bring istället för till ombud om jag förstått det rätt. Så du får tjänsten du betalar för. bara inte så mycket express som du kanske trodde.

Men … för att göra mysteriet lite större. I mitt bekräftelsemail stod det också leverans den 25:e. Tänkte att det var nog fel det med. Men nyss kom ett SMS från elgiganten om att de inte kan leverera idag, utan beräknar kunna leverera imorgon? Mina förhoppningar är låga, anar att det är ett automagiskt meddelande som går ut, men man blir lite nyfiken trots allt.

Alltså … den här tråden har ju missat det mest essentiella. Choklad äts bäst tillsammans med chips.
Och med tillsammans menar jag samtidigt. I samma tugga. Det är smutsigt, jag vet.
Men när man väl i desperation har hänfallit till synden så är det faktiskt det enda sättet att äta choklad på.

Men … det skapar ett visst dilemma. Vissa chips är bättre till choklad än andra. Och man vet inte förrän man har provat.
En del av riten är dock att man måste utforska. Så de av er som vet. Inga spoilers.

Alla måste vandra vägen som obönhörligen kommer innehålla russin & mandel tillsammans med grillchips. (Och jag önskar att jag kunde skvallra. Men jag får inte. Du blir tvungen att testa.)

Fick just ett meddelande från postnord om en kommande leverans - från inet. kollar vikten. 1,2 kg. Ridå.
Det är handkontrollen endast.

Förbokade ett PS5 på inet, väldigt sent. Fick mail strax efter om att jag inte skulle bli tilldelad en konsoll vid release, vilket såklart kändes rimligt.

I morse fick jag ett sms om att min order håller på att plockas och att inga ändringar längre kan göras. Spontant tror jag att det kommer bli en delleverans eftersom kontrollerna släpps den 12:e och konsollen den 19:e. Jag kommer få en handkontroll att lägga in i skåpet i väntan på konsollen ngn gång 2021. Och samtidigt har det ju tänts ett pyttelitet hopp.

När jag loggar in på inet och kollar min order finns det ingen ny information och jag har inte fått något leveransdatum eller information om delleverans så man får vänta och se helt enkelt.

Jag sitter och labbar med det här själv just nu för utbildningsbruk. Jag har gått från novis till novis med alldeles för mycket grejer

Jag har tyvärr inte jättebra råd vad gäller utrutsning då jag plockat vad jag kunde hitta. Men jag fokuserade på bra webbkameror med HD-upplösning och en riktigt bra mikrofon. Där handlar det ofta om vad man föredrar, om man vil ha headset med bom-mick eller en bordsmick. Bordsmick är bättre imho, men tar också upp mer ljud i omgivningen. Det är också skönt att inte sitta med hörlurar på ett helt utbildningspass.

Men några lärdomar har jag samlat på mig längs vägen -
Ska ni streama och spela in kurserna samtidigt behöver man någon form av virtuell ljudkopling och ett gränssnitt för att kunna mixa och mata in olika ljudkällor i OBS annars hörs bara föreläsaren. För egen del har jag tur då vi inte får spela in eleverna alls. Men det skapar andra problem, hur hanterar man frågor så att det blir tydligt för de som tittar efteråt att en fråga ställts? Ska man upprepa frågan, be om att få alla frågor skickade in i streamen via samarbetsverktyg etc. Där har jag ännu inte landat i någon klockren lösning.

Just att streama och spela in samtidigt ställer mer krav på hårdvaran än om man bara streamar. Då det belastar både GPU och CPU. Streamar jag bara ligger processoranvändandet runt 40%, spelar jag in pendlar det mellan 60 och 80%. Med en och annan spik ibland med videolagg som följd i streamen (inte i det inspelade materialet).

Det kan vara värt att se över vilka upplösningar man matar in i OBS och vilka upplösningar man matar ut. Kör man en liten miniatyrbild över presentationen behöver den kamerakällan inte vara 1080 eller ens 720. Och lägger ni in egna backdrops, spara ner dem i så låg filstorlek som möjligt.
Det kan också spela stor roll om man delar ett programfönster, eller om man istället delar skärmen som fönstret ligger på. Här är det jättestor skillnad från program till program. När jag bygger upp min vy i OBS monitorerar jag ständigt hur mycket procesorkraft som går åt, och försöker hålla den så lågt det bara går - gärna ensiffrigt. För när streamen ska upp, man ska köra teams eller google meet samtidigt + säkert något till då behöver det finnas utrymme för att man inte ska få lagg.

Tweakar man där kan man komma undan med lägre prestanda. Jag streamar exempelvis från en macbook pro vilket inte är optimalt, men den stitchar samman en bra bild och jag streamar utan större problem till stora klasser. (Dock har jag redan börjat fundera på om jag inte ska bygga en dedikerad PC istället för tyngre sessioner eller när jag streamar våra rollspelspass med FoundryVTT som OBS har det lite svårare med av någon anledning - så tråden är högaktuell för mig).

Om ni ska köra green screen är belysning A och O. Dessutom är det inte dumt att ha bra belysning på fejset på den som pratar.
Kör ni internationellt och därför på tider när det är mörkt ute, testa er green screen setup vid lika tillfällen under dagen. Inställningen för Chromafiltret kommer behöva tweakas efter mängden dagsljus.

Just green screen - se till att tänka på att den är tillräckligt stor och att den har en jämn yta och färg. Fundera också på var ni spelar in/streamar från och om ni kan ha en green screen uppe alltid. Annars är rollupvarianterna smidiga.

Ett streamdeck är nice to have. Men inte kritiskt. Men skönt om man vill slippa lära sig kortkommandon.

Just ja. I OBS, studioläget är din vän! Särskilt om man under föreläsningen vill visa något nytt, då kan man dubbelkolla att det ser rätt ut innan man visar sina studenter bilden. Ibland kan ju ett program man tänkt dela kraschat, eller flyttats till en annan skärm. Det är helt enkelt klokt att förhandsgranska innan man skjuter ut något live

Och till sist, inte direkt teknikrelaterat, men dumt att missa. glöm inte sminket … ett bra puder räcker långt. Så slipper ni blanka pannor och en lätt svettig look

Hoppas du (och jag) får mer tips om hårdvara av andra som är mer insatta i just den biten.

Skrivet av butcher:

Vill någon sammanfatta:
* HDMI 2.1 rekommenderas alltså, vad ger det för fördelar ?
* Responstid på mindre än 30ms renommeras ovan, men i ärlighetens namn är det något man märker?

HDMI 2.1 är ny standard. Stödjer högre framerate (120fps med kablar som stödjer 2.1)
Finns massa annat lull också såklart. Klarar av upp till 10K etc. CNET har en bra sammanfattning här:

https://www.cnet.com/news/hdmi-2-1-what-you-need-to-know/

Responstiden märker man av om den är för dålig. I och med att vi har en ny konsolgeneration runt hörnet och en tv ändå inte är gratis skulle jag nog faktiskt sikta på att framtidssäkra mitt köp ett par år. Rekommendationerna ovan är bra.

Vad gäller förslagen på TV kan jag varmt rekommendera LGs OLED. Med en pytteliten caveat. Den bladtunna skärmen är ett litet stressmoment när man ska flytta. (det gjorde jag i fredags). Så har du plats att spara kartongen med all frigolit, så gör det.
Och jag monterade upphängningen till ett väggfäste på min 55", det gör det enklare att flytta TVn själv. Annars rekommenderar LG att man ska vara två.

LG använder WebOS i sina tvapparater och har finfint stöd för svtplay, netflix, hbo, viaplay med flera.
Jag är helnöjd med min. Och till det priset hade jag nästan köpt 2

Skrivet av Jonio:

Har precis börjat lira på ps4a, är level 20 och diggar spelet finns det någon fz klan eller folk som spelar fortfarande på ps4a?

Du får gärna joina oss. Vi spelar ngn gång i veckan. Vi har precis nått lvl 30. Adda mig på PSN: Hogen, så bjuder jag in dig till klanen.

@beersgarden: Jag har precis börjat spela på PS4 efter att några kompisar startade upp. Vi spelar ibland tillsammans och ibland SP. Det är roligt som SP, men roligare förstås om man är lite fler. Spelar ihop ngn gång i veckan. Ofta vardag eller söndag kväll. Du får gärna hänga på oss om du vill. Du kan adda mig på PSN, heter Hogen där.

1