#id Software arbetar för fullt med såväl #Rage som #Doom 4, vilka båda drivs av deras egenutvecklade id Tech 5-motor. Todd Hollenshead har tagit sig ett snack med Gamasutra och berättar att deras inriktning fortfarande är spel först, licenser därefter. Högsta prioritet ligger i nuläget på de två nämnda spelen. Vanligtvis brukar deras teknologier endast licenseras ut till liktänkade pc-utvecklare, men när spel som Rage drar på flera genrer och format kan funderingar kring huruvida fler utvecklare är intresserade.

"Vår filosofi i ämnet har alltid varit att vi hellre har några få passande och högkvalitativa utvecklingslicenser än en klump som helt enkelt inte passar eller som kanske inte vore så bra licensinnehavare ändå. Vi tror att licensinnehavarna kommer påverka hur teknologin tas emot."

Så även om möjligheter finns att sälja ut en välfungerande multiplattformsteknologi för att tjäna en hacka, så drar id sitt kvalitetsstrå till stacken för att säkerställa att den används på rätt sätt. Hur väl tror du att Tech 5 ställer sig mot andra dylika motorer?

Det är ju sant, från början var det glada kommentarer för varje spel som licensierade UE3, läser man sådana offentliggöranden idag följs det av en ström kommentarer från folk som tycker de spelen aldrig skiljer sig åt grafiskt - besvikna kommentarer då... 14/05 Quake Wars är ändå det enda exempel man kan ge hittills och dessutom är artikeln en genomgående analys av tekniken i helhet. Dessutom för mig är QW alltid = QuakeWorld, som old school gamer man är. 14/05 Det lilla man har sett ser ju riktigt bra ut iaf. Men det är svårt att säga än så länge. Men man har ju alltid haft en förkärlek för ID's skapelser :D 14/05 Nu använde ju inte Quake Wars megatexturer i dess riktiga benämning, och verkligen inte på det sätt som det ska användas i ID Tech 5. QW var mer som ett mellanting. Edit: Som ett resultat var QW i varje fall sjukligt bra optimerat, och jag kunde maxa... 14/05 krav på snygg grafik? vilka då? kan ju bara tala för mig själv, men jag tycker alla spel idag går över mina krav på grafiken. det finns andra saker i spel jag har kvar på som inte alltid uppfylls. men det är en annan historia 14/05 iD är bäst. 14/05 Förhoppningsvis så visas det väl något om spelen på E3 om en dryg månad. Då vet vi om ID tech 5 klarar dagens krav på snygg grafik etc... 14/05 Eftersom det var id software som utvecklade tekniken så har de väl rättigheter till det, så handlar säkert om licensiering. Jag tror att tekniken är väldigt intressant, det ska bli kul att se hur Rage och Doom 4 ser ut. De kommer använda en mer avancera... 14/05 Fattar inte varför megatexture inte används flitigare idag, nu när det har funnits ett tag. Varför gör inte andra utvecklare sina egna motsvarigheter? 14/05 Jag personligen är inget fan av id's motorer. Tycker de ser lite väl plastiga ut men med vacker grafik. 14/05
Skicka en rättelse