Utvecklarna bakom #League of Legends, #Riot Games, försvarar nu sitt val att splittra de europeiska spelarna i två läger. Vi nordbor hamnar med östländerna, vilket har fått många spelare att gå i taket eftersom de (om några veckor) inte längre kan spela med sina västeuropeiska vänner.

– Innan vi tog det här beslutet tittade vi noggrant på hur folk blev vänner när de spelade League of Legends. Från vår research – och detta var väldigt överraskande för oss – så har skandinaverna flest vänner i Östeuropa. Vi övervägde flera alternativ när vi planerade åtskiljandet och detta var lösningen som behöll det största antalet vänförbindelser i Europa, säger Riot Games managing director Mirko Gozzo.

League of Legends splittras i EU West och EU Nordic & East. Om du trots allt hellre spelar med dina engelska, franska och tyska vänner så har du möjligheten till ett engångsbyte.

– Vi vet att detta inte är en universell sanning, vilket är anledningen till att vi erbjuder en gratis server-förflyttning efter splittringen. Och självklart kommer alla att själva få välja plattform som nya spelare.

Motiveringen att dela upp den europeiska spelarbasen är för att stabilisera och sprida ut de överfulla Europa-servrarna. Trots många svenska spelares irritation över att hamna i "fel" grupp så försäkrar Riot Games att Norden är en viktig marknad för dem.

– Den nordiska regionen fortsätter vara en av våra snabbast växande i Europa, och den här omplaceringen har i åtanke att behålla tillväxt på båda plattformarna, säger Mirko Gozzo.