Electronic Arts har dragits in i en rättsstrid efter att ett helikopterföretag tycker att användandet av deras modeller av helikoptrar i spelet är ett upphovsrättsintrång.

Om företaget Textron får som det vill ska helikoptrarna vars modeller har gjorts av deras dotterbolag Bell Helicopters inte få finnas i #Battlefield 3. Kravet är att #Electronic Arts måste se till att ta bort modellerna AH-1Z Viper, UH-1Y och V-22 Osprey från spelet. EA menar dock att användandet av helikoptrarna är skyddade av den amerikanska konstitutionen i ett undantag i lagen kallat Fair use. Spelutgivaren försvarar sig också med att just de helikoptrarna är en liten del av spelet.

– De Bell-tillverkade helikoptrarna som skildras i Battlefield 3 är bara några få av oräkneliga kreativa visuella, ljudmässiga och programmerade element som skapar EA:s uttrycksfulla verk - en militärstridssimulation i förstaperson.

Electronic Arts är ett företag som betalar en hel del pengar för användande av upphovsrättskyddat material. Bland annat betalar de för att få ha riktiga bilmärken i Need for Speed-serien. Skillnaden där är att hela spelet är uppbyggt kring bilarna medan helikoptrarna bara är en liten del av Battlefield 3.

Gränsdragningen är allt annat än självklar. Så hur rättstvisten kommer att gå får framtiden utvisa.

Skicka en rättelse