Valve och pc-byggaren Xi3 visar upp minidatorn "Piston" – är detta den beryktade Steambox?

Valve och pc-byggaren Xi3 befinner sig just nu på CES-mässan i Las Vegas för att visa upp projektet "Piston" – en liten och smidig pc, byggd för att köra Steam på storbildskärm med det nya ändamålsenliga gränssnittet. Det är dock inte helt klart om detta är den "Steambox" det har snackats om de senaste månaderna.

Sajten Polygon har varit på plats i deras monter på mässan och medan representanter från Xi3 inte kunde dela med sig av några hårdvarudetaljer kom de därifrån något klokare. Datorn, med kodnamnet "Piston", är resultatet av Valves investering i Xi3. Det kommer att gå att uppgradera saker såsom processor och grafikkort och de första uppgifterna skvallrar om en lagringskapacitet på 1 TB.

Exempelbild på Xi3:s modulära datorer

Något pris är inte officiellt men Piston ska vara baserad på företagets X7A-modell och deras Kickstarter-projekt från i höstas, som inte blev finansierat, skvallrar om följande specifikationer till priset av 999 dollar:

  • CPU: Quad-Core 64-bit ( 3.2GHz)

  • GPU: Integrated (384 shader cores)

  • Interminne: 8GB DDR3 RAM

  • Lagring: Upp till 1 TB SSD

  • Anslutningar: 4 st stycken USB 3.0-portar, 4 st eSATAp, 4 USB 2.0-portar, 10/100/1000 Ethernet, hdmi/dp-port

Chassit i två olika vinklar

Det som talar emot att detta är Valves egna Steambox-lösning är att Ben Krasnow, Valves egna hårdvarudesigner, så sent som igår sa att den som tidigast skulle visas upp på GDC-mässan i slutet av mars. Däremot har de varit tydliga med att flera aktörer är på väg åt samma håll så deras investering i Xi3 kanske snarare är ett sätt att stötta lovande projekt och få konsumenter att intressera sig i liknande produkter.

Rubriksbild: Polygon.com

Verkar dyka upp flertal av dessa enheter.. ska bli intressant att följa detta och sedan i slutet av detta år se vilken som var den bästa, kanske en utav dom hamnar i sitt eget hem. känner mig dock skeptisk hittils 10/01 Men om detta nu var ett projekt valve stödjer så kanske den inte är till för spel utan att ha den som en media maskin !?!? Fast den har väl ingen blueray spelare i sig :P 09/01 Shaderenheter/-processorer är så gott som totalt irrelevant - jo. Det har med hur de hanterar shaderuppgifter och intern optimering att göra. Ett/en (beroende på om du ser det som ett grafikkort eller en grafikprocessor) Intel HD4000 har 20st shaderenhe... 09/01 Det har väl ingenting alls att göra med att amerikanska återförsäljare visar sina priser utan moms? 09/01 Bli inte lurade gott folk, den värsta modellen klarar in Skyrim på medium i 1280x720 med acceptabel bildfrekvens, sannerligen samma visa bland de flesta nyare spel. Samt att CPUn är runt 10-20% av kapaciteten hos 3-5 år gammal hårdvara. Den där lilla... 09/01 Amerikanska priser är ALLTID utan moms så det blir drygt 9000 iaf om återförsäljarna här också ska tjänar ngt på det. 09/01 Vad de än kallar den så är det en konsol. Som troligtvis ska vara anpassad till steam. Nej tack.. 09/01 Specifikationer från Xi3's Kickstarter sida: https://s3.amazonaws.com/ksr/projects/321419/posts/321923/image-166290-full.jpg SE 09/01 $999 ≠ 10 000 SEK 09/01 Nej, men problemet här är väl ändå att man kan få bättre prestanda för samma pris, eller billigare. Om du vill slösa pengar så visst, inga problem. Bekvämligheten blir det samma, en ny dator eller en piston, både innebär att du måste ha en TV innan, ins... 09/01
Skicka en rättelse