Vitryska utvecklarna #Wargaming har blivit en av de verkligt stora efter #World of Tanks segertåg över världen och genom otaliga spelares hjärtan. Att spelet fokuserar mycket på att vara historiskt korrekt kan dock i vissa fall vara minerad mark.

I spelet kan man pynta sina stridsvagnar med emblem och texter - något som bör diskuteras ett par extra varv när det kommer till politik och symbolik. Josef Stalin är en kontroversiell person i Europa, därför tog #Wargaming till en början bort allt som hade med honom att göra i de europeiska och nordamerikanska, men också asiatiska, regionerna. Men sedan Wargaming fört en diskussion med spelarna är han dock tillbaka, medan Hitler inte är tillåten överhuvudtaget.

På sin hemsida skriver Wargaming att de "tar ställning mot fascismen och spridningen av dess symboler", och fortsätter:

"Medan Josef Stalin inte är en okontroversiell person i historien och hans metoder möts av starka känslor och allvar, är hans bidragande roll i kampen mot de fascistiska styrkorna som hotade Europa och världen i mitten av 1900-talet såväl som hans roll som ledare i anti-Hitler-koalitionen inget Wargaming har några invändningar mot."

Tack till Gandy för detta #nyhetstips!
Fel, Stalin var hundratusentals gånger värre. F.ö är World of Tanks ett skitspel, bör inte tas i med tång. 13/08 Du menar alltså att nostalgi är en i högsta graden rationell känsla, i vilken man väger för- och nackdelar mot varandra, alá en ekonomisk kalkyl? Den uppfattningen framstår för mig som väldigt främmande. Olika studier påvisar (och här lägger jag in en... 09/08 Det är för enkelt att avfärda som nostalgi, även om en sådan komponent kan finnas. Nostalgi i sig är heller inget som förminskar det hela då "nostalgin" i så fall väger över det negativa man upplevt. Människor känner inte nostalgi för något de uppfattad... 09/08 Nu börjas det igen. Antisemitismen frodas på denna sajt. Börja inte snacket om att media och finans domineras av personer med tyskklingande namn nu igen. Som alla vet så härstammar många judar från östeuropa: Spielberg, Goldman, Sachs, Seinfeld, Letterm... 09/08 Att känna nostalgi inför en förlorad framtid är inget som är unikt för gamla sovjetländer, utan är symptomatiskt för en hel rad länder - inte minst Sverige. Det finns även ett allt växande stöd för Franco i Italien, Hitler i Tyskland och för starka män... 08/08 Man får heller inte glömma att dessa socialdemokratiska kompromisser varit möjliga i Sverige, just eftersom Sovjetunionen existerat, och utgjort dels ett löfte och dels ett hot mot kapitalisterna, att "samma sak kan hända också i Sverige", om de inte... 08/08 Tror du på det du säger? Vad får du allt ifrån? Visst är homosexualitet tillåten där, men att ens öppna käften och försöka hylla eller visa upp den, det är straffbart. Skillnaden är hårfin. Sen att andra länder har lika hårda eller hårdare regler mot... 08/08 De ord du använder är felaktiga, de spelar en oerhörd stor roll, det är en enorm skillnad på dråp, mord och snatteri. Du använder bildligt talat orden som synonymer. Slakt av oliktänkande? I Sovjetunionen fanns många oliktänkande, alla tyckte inte ens... 08/08 Wow... Du hänger upp dig på ordet folkmord? Då så, jag ändrar mig till massiv slakt av oliktänkande. Spelar det någon roll vad vi kallar det, när miljoner av människor får stryka med? Vad är det du försvarar egentligen? Min fråga är dessutom fortfarande... 08/08 Om man kompromissar under bygget av det socialistiska samhället så kommer man ju aldrig att nå sitt mål. Ett exempel på detta är socialdemokratin, som i vissa fall visserligen har säkrat grundläggande rättigheter för arbetarklassen, men ändå har priorit... 08/08
Skicka en rättelse