Spelvåldet hamnade åter igen i fokus efter den tragiska dödsmisshandeln av en djurgårdssupporter i Helsingborg. Journalisten Ken Olofsson gav sin amatörmässiga dom och angav tv-spel som en av orsakerna. Några som har lite mer pondus i ämnet är forskare på universiteten i Oxford och Rochester som studerat sambandet mellan spel och aggressivitet.

Forskarna på de båda universiteten kom under sina labbtester fram till att det inte var innehållet i spelen som gjorde att spelarna kunde känna sig aggressiva, utan huruvida spelarna kände att de hade kontrollen över spelet efter 20 minuter. Det fanns alltså marginella skillnader mellan våld- och ickevåldspel. Den största orsaken till irritation var en svårhanterlig kontroll.

If the structure of a game or the design of the controls thwarts enjoyment, it is this, not the violent content, that seems to drive feelings of aggression.

Dr Andrew Przybylski från Oxford Internet Institute berättar att tidigare forskning fokuserat på den passiva aspekten av spel, det vill säga hur spelaren påverkas av att kolla på våldsamt innehåll. Dr Przybylski och hans kollegor fokuserade dock på spelarens motiv och kom fram till att spelare har ett psykologiskt behov av att känna sig som vinnare över spelet. Dålig kontroll och speldesign var två saker som ökade aggressiviteten hos försökspersoner och var en betydligt större faktor till aggression än själva innehållet.

Mer om testet och hur det utfördes kan du läsa om på Oxforduniversitetets hemsida. Vi tror dock inte att någon kommer ifrågasätta resultatet något vidare, det är ingen hemlighet att dålig speldesign och värdelösa kontroller kan förvandla en handkontroll till en skugga av sitt forna jag.

Det är väl därför jag blir så förbannad när jag spelar LoL. Jag har ingen kontroll över den person som spelar kasst och feedar det andra laget. Har helt slutat spela sådana spel då jag upptäckt att jag blir helt tokig när det händer. 10/04 Det gäller förmodligen de flesta djurarter som vi delar vår planet med. :) 10/04 Nerd rage är farligt för mitt skrivbord som i helgen fick ett hål i sig format efter handkontrollen. Sen retade jag mig på hålet och försökte skylla på någon annan. Men det gick inget bra. :( 10/04 Älskar att ni har AVGN på bilden :D 09/04 Snarare väldigt intressant. Den här studien pekar tydligt ut att innehållet har väldigt liten betydelse för aggressivitet. Lägg därtill Folkhälsoinstitutets sammanställning som drog slutsatsen att spel kan höja aggressiviteten hos spelare, men att det... 09/04 Trodde det var fastställt redan att människor kunde vissa aggressivt beteenden och bli aggressiva vid frustration? 09/04 Att kötta sönder bussar och bilar och fotgängare med maskingevär har definitivt en avstressande effekt, det är väl snarare nyheternaa och tvstationerna man hyser agg mot och vill förstöra. GTA V den enda psykologen som har tid och kostar gratis 09/04 Jag märker att många lever i en bubbla av endera okunskap eller nonchalering av igenkännandet. 09/04 Tror faktiskt att det ligger något i det de säger, forskarna. Jag blev ruskigt aggressiv av Super Mario Bros när jag var liten... 09/04 Spel är tävling, frambringar det inte aggressivitet i spelaren så är denne inte människa. 09/04
Skicka en rättelse